Jan Bark & Erkki Kurenniemi Spindrift, 1966 © Kiasma – Contemporary Art Museum

Tempo 2014

Dokumentärfestival

7.3 2014

Stockholm

Filmvisning Spindrift Revisited

Datum: 7 mars 2014
Tid: Kl 18–20
Plats: Biografen, Moderna Museet

Introduktion av Mika Taanila.. Efterhäng i Moderna Bar

Jan Bark & Erkki Kurenniemi: Spindrift, 1966

14 min, svartvit, abstrakt datoranimation, 16 mm. Originalfilmen överförd till 2K DSP-kopia och 35 mm film. Den ursprungliga filmen har försvunnit. Filmversionen är en rekonstruktion av Mika Taanila.

Kortfilmen Spindrift kom till genom ett samarbete mellan Erkki Kurenniemi och den svenska kompositören Jan Bark. Den är en i ett internationellt perspektiv tidig datoranimation, möjligen den första i Finland. Filmen bygger på musik komponerad av Jan Bark och en datoranimation utifrån Erkki Kurenniemis ”programmeringsresultat med en analog kalkylator”, filmad på 16 mm film.

Jan Bark minns hur verket kom till: ”Det var år 1965. Min gamla vän Erkki Kurenniemi arbetade med datorer på universitetet och vi fick använda dem på natten.” Verket hade beställts av Sveriges television men premiärvisades på ett evenemang för datormusik i Dipoli i Esbo 1967.

Mika Taanila

Mika Taanila
The Future Is Not What It Used To Be (Tulevaisuus ei ole entisensä), 2002
© Kinotar

Mika Taanila: The Future Is Not What It Used To Be (Tulevaisuus ei ole entisensä), 2002

52 min, 35 mm film

Är sammansmältningen av människa och maskin verkligen möjlig? Eller har det redan hänt? Det här är en film om 1960-talets avant-garde musik och film, mikrodatorns tidiga historia och om 2000-talets öppna vetenskapliga frågor. Det är också ett porträtt av atomfysikern och konstnären Erkki Kurenniemi (född 1941), en av pionjärerna inom tidig elektronisk konst. Erkki Kurenniemi undersökte möjligheten av virtuell verklighet och interaktiv datakonst i olika projekt från och med tidigt 1960-tal. Filmen är strukturerad kring Erkki Kurenniemis “maniska samlarprojekt”, i vilket han ständigt och som i febertillstånd, spelade in sina tankar, dagliga observationer, objekt och bilder, med det ultimata målet att sammankoppla människa och maskin – och på så vis rekonstruera den mänskliga själen.

Filmare: Jussi Eerola, Ljudtekniker: Olli Huhtanen, Musik: Erkki Kurenniemi, Jukka Ruohomäki, Sähkökvartetti, György Ligeti, Produktion: Kinotar / Ulla Simonen, Lasse Saarinen. Undertextning på engelska.

Tempo Dokumentärfestival fyller 15 år!

Film, radio, foto och möten med de främsta dokumentärmakarna

Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största dokumentärfestival och 2014 års jubileum firas med en rad galapremiärer, dokumentär performance, fester och olika specialevents. I programmet finns över 100 dokumentärer från hela världen, radiopremiärer, fotoutställningar, dokumentärtävlingar, möten med regissörer, seminarier, skolbio, masterclasses, pitch och fester. Debaser Strand blir i år ett skönt festivalhäng där man kan se film och musikvideor, möta regissörer och ta del av det senaste inom dokuvärlden. Sektionen Music & Arts utökas med nya musik- och konstdokumentärer från hela världen.

Tempo Dokumentärfestival pågår 4-9 mars 2014 på biograf Victoria, Bio Rio, Debaser Strand, Galleri Kontrast, Centrum för fotografi och Moderna Museet!

Kontakt: Catrin Lundqvist, intendent Förmedling