Performance THISENTANGLEMENT

Quarto, THISENTANGLEMENT, 2017 © Quarto

THISENTANGLEMENT

Ett performance av och med QUARTO

29.9 2017 – 1.10 2017

Stockholm

Möt två nakna kroppar fångna i ett 1000 meter långt svart rep av och med performance-duon QUARTO.

Se videodokumentation av performancen: QUARTO THISENTANGLEMENT

Repet förenar och skiljer

Repet kan bli en lasso, en piska eller en orm, en enorm knut, ett tredimensionellt mönster, ett slumpmässigt ornament, en labyrint, en utslängd massa som flätas samman, som gömmer eller avslöjar och övergår i kropparna, på samma gång förenar dem och skiljer dem isär.

Glappen i motsatspar blir synliga

Genom processen synliggörs och intas glappen mellan konventionella motsatspar som kön (manligt/kvinnligt) och substans (närvaro/frånvaro). Repets svärta i det mörka rummet kontrasterar mot kropparnas nakna hud och framkallar känslan av en ritual som verkar genomsyra nyttoobjektet med en rörelseenergi som väcker dess eget inre liv.

THISENTANGLEMENT är en oberoende fortsättning på QUARTOs performances Knot Body, Beauty of Accident och Durational Rope, som visades på Moderna Museet i april 2014.

Om QUARTO

Under namnet QUARTO samarbetar performance-duon Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala. De utvecklar verksgrupper ur ett långvarigt interdisciplinärt forskningsarbete. Sedan 2003 har de skapat 3 serier i 3 delar: WIP, BEAUTY och ROPE. THISENTANGLEMENT är den andra delen i den pågående ROPE.

Andra delen i performanceserien ROPE

I serien ROPE figurerar det 1000 meter långa repet på tre olika sätt. I den första delen, Beauty of Accident, utforskas repets flöde och oavbrutna rörelse. Därifrån förgrenades Durational Rope och videoverket ROPE#1. I den andra delen, Knot Body, är det repet som knut/massa/kropp som står i centrum. Knot Body har, liksom Beauty of Accident, utvecklats till ett videoverk ROPE#2 och THISENTANGLEMENT. Den tredje och sista delen av ROPE kommer även den att ta form som scenisk performance, durational performance och videoverk under 2018–2020, slutligen visas alla delar i serien tillsammans.

Konstnärskapet präglas av Brasilien och Sverige

Anna af Sillén de Mesquita och Leandro Zappala lever och arbetar mellan två olika kulturer, den brasilianska och den svenska. Livet mellan dessa två distinkta kontinenter präglar deras verk och placerar dem i ständiga utmaningar. Deras verk har visats internationellt på museer, scener och gallerier ibland annat Amsterdam, Moskva, Berlin, Beirut, Düsseldorf, Rio de Janeiro, São Paulo, Köpenhamn, Oslo, Porto, Krems och Belgrad.

QUARTOs webbplats

Bilder

Performance THISENTANGLEMENT
Quarto, THISENTANGLEMENT, 2017 © Quarto
Performance THISENTANGLEMENT
Quarto, THISENTANGLEMENT, 2017 © Quarto