Förköpsbiljett krävs till utställningen Giacometti, gäller även barn och övriga med fri entré. Köp/boka biljett

Stillbild från videoverket How to Disappear

Total Refusal, How to Disappear, 2020

Total Refusal

Filmklubben

2.10 2020

Stockholm

Välkommen till Filmklubbens visning av tre videoverk av det österrikiska konstfilmskollektivet Total Refusal. Kvällens Filmklubb handlar om ingrepp i dataspel och hur spelen påverkar oss. Efter filmvisningen hålls ett onlinesamtal med kollektivet. Samtalsledare är Ming Wong, professor i fri konst med inriktning på performance i det utvidgade fältet, Kungl. Konsthögskolan.

Dataspel är på väg att bli ett av vår tids mest inflytelserika kulturuttryck och når en allt bredare publik. Ändå utmanar de konventionella spelen sällan användares moraliska värderingar, utan bejakar snarare hur spelare går helt upp i en militariserad cybervärld.

Total Refusal (Robin Klengel, Leonhard Müllner och Michael Stumpf) är ett konstfilmkollektiv från Österrike som gör interventioner i det digitala spelmediets ”offentliga rum” och försöker återerövra dess virtuella stridszoner genom kreativ olydnad och kritik.

Inom ramen för ett spels mjukvara och regelverk kan en militärisk miljö återanvändas, exempelvis till arkitekturvandringar för fredliga stadsflanörer i en post-apokalyptisk kopia av centrala Manhattan (”Operation Jane Walk”). De kan omarbetas till att inkludera speluppdrag som undersöker ämnen som olydnad och desertering inom ramen för ett skjutspel online (”How to Disappear”). Eller användas för iscensättningen av användares drömmar, för att synliggöra hur spel och dröm kolliderar i spelarnas psyken och det informationsflöde som pågår mellan de alternativa verkligheterna (”Featherfall”).

Filmer

Operation Jane Walk

2018
16:14 min

How to Disappear [Hur man försvinner]

2020
21 min

Featherfall [Fjäderfall]

2019
10:21 min

Om konstnärerna/filmskaparna

Total Refusal är ett kollektiv av konstnärer och filmskapare, en ”pseudo-marxistisk medie-guerilla” som gör interventioner i aktuella dataspel och publicerar artiklar om spel och politik.

Sedan 2018 har gruppen belönats med 17 utmärkelser (och 10 hedersomnämnanden) såsom The Loop Discovery Award, The Contemporary Visual Arts Award of Styria Province och Vimeo Staff Pick Award. Total Refusal har visats på mer än 120 film- och videofestivaler, som Berlinale (2020), BFI London (2018) och IDFA Amsterdam (2018) och de har medverkat i flera utställningar, som HEK, Basel (2020), CURRENTS New Media, Santa Fe (2020) och Ars Electronica , Linz  (2019).

Leonhard Müllner (född 1987 i Graz), lever och arbetar i Wien som konstnär och medieforskare, och skriver för närvarande en doktorsavhandling inom mediastudier.

Robin Klengel (född 1988 i Graz) lever och arbetar i Wien och Graz som konstnär, illustratör och kulturantropolog.

Michael Stumpf (född 1985 i Wels) har studerat filosofi och fullföljer för närvarande studier i mediekultur och konstteori i Linz.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar på plats i museet, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se. För att ta del av livestream av vissa filmer behöver du vara medlem.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Hösten 2020 samarbetar vi med Östgötateatern, Kungl. Konsthögskolan, MDT och Franska Institutet.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se