Titel saknas. Ur serien Holding

Anna Clarén, Titel saknas. Ur serien Holding, 2006 © Anna Clarén

Lyssna på Clarén, Engström, Bogren

Lyssna till Anna Clarén, Martin Bogren och JH Engström när de själva berätta om sina bilder. I ljudspåren hör ni fotograferna själva berätta om sitt arbete och om några av sina bilder i utställningen. Intervjuerna gjordes i samband med att Ett sätt att leva visades på Moderna Museet i Malmö (1.2–15.5 2014).

Ett sätt att leva är höstens stora utställning med fotografi på Moderna Museet. Med samlingen som bas presenteras drygt 300 bilder av 29 fotografer vilka på ett eller annat sätt arbetar i fotografen Christer Strömholms (1918–2002) anda.

Tre samtida fotografer, vars fotografier nyligen förvärvades till museets samling, lyfts särskilt fram i utställningen. Lyssna på Anna Clarén, JH Engström och Martin Bogren.

Titel saknas. Ur serien Holding
Anna Clarén, Titel saknas. Ur serien Holding, 2006 © Anna Clarén
Titel saknas. Ur serien Holding
Anna Clarén, Titel saknas. Ur serien Holding, 2006 © Anna Clarén

Hör Anna Clarén berätta om sitt förhållningssätt till fotograferandet och några av sina bilder

Anna Clarén (f 1972, Sverige) har studerat vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö och arbetat som fotograf sedan 1997. Hon har varit pressfotograf för Aftonbladet och Icakuriren och även medverkat i tidskrifter och böcker. Sedan 2006 är hon en av huvudlärarna på Nordens Fotoskola och har även undervisat på fotoskolan vid Gamleby Folkhögskola och på Mittuniversitetet i Sundsvall. Claréns genombrott kom med serien och boken Holding 2006, som valdes till årets fotobok av Svenska Fotografers Förbund. Holding följdes av Puppy Love (2009) och hennes senaste serie, Close to Home (2013).

Titeln Holding kommer från en term inom psykoterapin som beskriver barnets behov av att känna sig älskad och omhändertagen. Serien har formen av en bilddagbok från en fyramånadersperiod i Claréns liv som präglades av känslor av förvirring, ensamhet och längtan tillbaka, men även iver och hopp inför framtiden. I Holding skildrar Clarén människor och platser i sin närhet i bleka färgbilder som gradvis mörknar när serien fortskrider.

Titel saknas. Ur serien Tout va bien, 2014
JH Engström, Titel saknas. Ur serien Tout va bien, 2014, 2014 © JH Engström

Hör JH Engström berätta om sitt förhållningssätt till fotograferandet och några av sina bilder

JH Engström (f 1969, Sverige) växte upp i Värmland men tillbringade stora delar av barndomen och ungdomen i Paris och andra delar av Frankrike. Han var fotoassistent åt Mario Testino 1991 och för Anders Petersen i Stockholm 1993. Engström gick ut Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet 1997 och avslutade sina studier i dokumentärfilm på Dramatiska institutet i Stockholm 2006. Engström gav ut sin första bok, Härbärge, 1997, ett treårigt projekt i vilket han fotograferade de hemlösa kvinnor han mötte på Klaragården i Stockholm. Engström har publicerat flera fotoböcker, bland annat Trying to Dance (2004), Haunts (2006) och From Back Home (2009), ett projekt om Värmland som han gjorde tillsammans med Anders Petersen.

Serien Tout va bien är ett pågående projekt som ska publiceras som en monografi våren 2015. Tout va bien är en bilddagbok bestående av porträtt av Engstöms vänner och familj, självporträtt och stilleben från hans omgivning. Serien, som inte är ordnad kronologiskt eller är geografiskt begränsad, bildar en självbiografi genom bilder från fotografens sociala och fysiska omgivning. Engström presenterar sina bilder i sekvenser och rutnät, där en kombination av snapshots och planerade fotografier i olika format, tekniker och färger sätter rytmen i bildberättelsen.

 Titel saknas. Ur serien Lowlands
Martin Bogren, Titel saknas. Ur serien Lowlands, 2011 © Martin Bogren

Hör Martin Bogren berätta om sitt förhållningssätt till fotograferandet och några av sina bilder

Martin Bogren (f 1967, Sverige) började fotografera i början av 1990-talet och gav ut sin första bok, The Cardigans: Been It, 1996 efter att ha turnerat i flera år med bandet. Bogrens bildskapande blev känt med boken Ocean (2008), i vilken han skildrar den förvåning och lekfulhet som en grupp män från Rajasthan i Indien ger uttryck för av när de första gången badar i havet. År 2011 publicerade Bogren Lowlands, som belönades med Coup de Cour på fotofestivalen i Arles i Frankrike. Hans senaste projekt är serien Tractor Boys (2013), där han följer en grupp tonåringar som ägnar sin fritid åt att tävla med EPA-traktorer, ombyggda Volvobilar, i utkanten av en småstad i södra Sverige. Bogren fick Scanpix Stora Fotopris 2011.

I serien Lowlands återvänder Bogren till sin barndoms Skurup i ett försök att förstå staden han så gärna ville fly ifrån när han växte upp. Under fyra år besökte Bogren Skurup för att skildra invånarna, miljöerna och atmosfären där. Genom att dokumentera livet i Skurup återupplevde Bogren sin barndom och skapade en bild av sitt förflutna.

Mer om utställningen