Eva Löfdahl, Saturnus, 1981 © Eva Löfdahl. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet.

Eva Löfdahl

The Whirling Box or from Foot to Toe

5.2 2011 – 1.5 2011

Stockholm

Eva Löfdahl är en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer. Sedan debuten för drygt tre decennier sedan har hon skapat olika typer av paradoxala metaforer och på så vis utmanat vårt vaneseende, vare sig det har handlat om skulptur, objekt, måleri och teckning som visats i utställningar eller verk gjorda direkt för en plats i offentligheten.

Utställningen på Moderna Museet är retrospektiv och samtidigt i högsta grad samtida. Eva Löfdahl gör ett omfattande nytt verk, en installation där tentakler, spröt och byggelement förgrenar sig i en rumsstruktur som också inkluderar tidigare verk. Installationen är en plats och innehåller flera tidsskikt med olika innehåll. Lågenergi och dynamik. Allmänna modeller och tillämpade. Framkallning och prototillstånd.

Hennes observationer av skilda tillstånd finns materialiserade i verkskategorier som själar, hem, krigsmonument och emblem. Valet av material är i första hand ett val av arbetsmetod för att formulera ett innehåll. Eva Löfdahl har en osviklig förmåga att ge uttryck för det gåtfulla i beständiga verk. Det är gåtfullt och samtidigt fullkomligt självklart.

Till utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog med texter av Jo Applin, konsthistoriker, Catharina Gabrielsson, arkitekturteoretiker samt utställningens curator Ann-Sofi Noring, Moderna Museet. Formgivning: Anders Ljungman.

Curator: Ann-Sofi Noring

Utställningen är producerad av Moderna Museet.

Bilder

Eva Löfdahl
Detalj från The Whirling Box or from Foot to Toe, 2011
© Eva Löfdahl Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Eva Löfdahl
The Whirling Box or from Foot to Toe, Moderna Museet, Stockholm, 2011
© Eva Löfdahl Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet
Eva Löfdahl
Del ur The Whirling Box or from Foot to Toe, 2011
© Eva Löfdahl Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet
Eva Löfdahl
Utan titel, 1989
© Eva Löfdahl

Mer om utställningen