Museet är tillfälligt stängt med anledning av situationen kring det nya coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om museets åtgärder

Location Studies, 2004

Jonas Dahlberg, Location Studies, 2004 © Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg

Jonas Dahlberg

Osynliga städer/Invisible cities

22.10 2005 – 30.12 2005

Stockholm

Jonas Dahlberg representerade Sverige på Biennalen i São Paulo 2004, och visade då bland annat sitt senaste videoverk Invisible Cities.

Filmen beskriver en anonym mindre stad någonstans i världen som varken drar till sig kapital, turism eller skandaler – det är en osynlig stad. Som betraktare färdas man på gatorna utan att se invånarna. Att vara betraktare eller att bli betraktad är en central aspekt i Jonas Dahlbergs verk. I utställningen visas också hans omfattande verk One Way Street från 2002.

Intendent: Camilla Carlberg

Borderlines
Jonas Dahlberg
Invisible cities, 2004
© Jonas Dahlberg

Konstnären Jonas Dahlberg (f. 1970) befinner sig fortfarande i början av sin karriär, ändå har hans verk redan har visats i en rad internationella och prestigefulla sammanhang. Förra året var han Sveriges representant på biennalen i Sao Paulo, Brasilien, där han rönte stor uppmärksamhet. Jonas Dahlbergs konst integrerar film och arkitektur. I höst visar Moderna Museet två filmer ur hans sparsmakade produktion; One Way Street från 2002, samt hans senaste verk Invisible Cities, som visas för första gången i Sverige.

I One Way Street, befinner sig betraktaren på en väg i nattlig miljö och kameran rör sig sakta längs en gata som tycks vara belägen i ett industriområde eller kontorskomplex. Stämningen är overklig och i själva verket är gatan en modell, som också presenteras i ett angränsande rum. De slutna fasaderna släpper inte in någon eller något från gatan.

I motsats till One Way Street är Invisible Cities filmad i en verklig stad – men effekten är likafullt anonym. Jonas Dahlberg har sökt upp en mellanstor stad av den typ som de flesta av jordens invånare lever i. Ändå är de osynliga. Vilka bor här och vilka är deras drömmar?

Förutom ovan nämnda verk visas även Jonas Dahlbergs fotografiska serie Location Studies från 2004.

Jonas Dahlberg gick ut Konsthögskolan i Malmö 2000, men hade även dessförinnan studerat arkitektur vid Lunds Tekniska högskola.

Till utställningen hör en bok, skriven av Jonas och Göran Dahlberg. Boken, som enbart finns på engelska, producerades ursprungligen för utställningen i São Paulo. Boken heter Invisible Cities.

Mer om utställningen