Lars Tunbjörk, Stockholm 2006. Ur serien Vinter, 2006 Reprofoto: Prallan Allsten/Moderna Museet © Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk

Vinter/Hem

1.9 2007 – 9.12 2007

Stockholm

Med stark dokumentär realism fångar Lars Tunbjörk sin samtid. Nu öppnar han sin första större utställning på Moderna Museet med sitt senaste projekt: bildserien Vinter från 2004–2007.

I fotografier av pizzerior, husfasader och såpakändisar gestaltas den mörka årstiden som ”ett mentalt tillstånd”, säger Tunbjörk. Projektet började som ett sätt att klara av den mörka delen av året. Lars Tunbjörk har från 2004 till 2007 rest omkring i Sverige och försökt fånga den stämning som vintermånaderna försätter oss i här i norra Europa.

Vinter visar ett Sverige som förefaller så bekant men ändå är främmande. Pubar, ödsliga bostadsområden och stormarknader; platser som ser ut på samma sätt oavsett var i landet vi befinner oss. Den smutsiga snön och det artificiella inomhusljuset skapar stämningar av isolation, men också av tillfällig gemenskap och humor.

I projektet Vinter har Tunbjörk åter använt en snapshot-metod, efter att ha arbetat mer formellt och stilla under några år. I serien Hem från slutet av 1990-talet, som utställningen också omfattar, refererar den stramare estetiken till minnen från Lars Tunbjörks egen barndom. Det är en personlig undersökning av barndomens miljöer och de byggnader och områden vi kallar våra hem.

Lars Tunbjörk, född 1956 i Borås, är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga fotografer. Han började sin bana som pressfotograf på Borås Tidning i början av 1970-talet och fick sitt stora genombrott som konstnär med bildserien Landet utom sig. Bilder från Sverige, en skildring av ett folkhems sista dödsryckningar. Tunbjörk är representerad i ett flertal samlingar, bland annat på The Museum of Modern Art i New York.

Läs mer: Om Lars Tunbjörk

Lärarhandledning

Med Lärarhandledning kan du förbereda dig och din klass inför ert besök. Handledningen innehåller praktiska fakta, texter om utställningen och med diskussionsfrågor.

Materialet riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet men kan användas som underlag för alla lärarledda grupper.

Handledningen finns i två dokumentstorlekar.

Den större filen har högre bildkvalitet och ger bättre utskrifter. Men du kan framförallt se verken bättre på din datorskärm.

Den mindre filen kan du enkelt skicka vidare med e-post till kollegor och elever.

Ladda ner lärarhandledningen

Lärarhandledning – Lars Tunbjörk, Vinter/Hem (pdf, 403 kB)

Lärarhandledning – Lars Tunbjörk, Vinter/Hem (pdf, 2 MB)

För att läsa pdf-filer behöver du Acrobat Reader.

Curator: Anna Tellgren

Bilder

Lars Tunbjörk, Kiruna, 2007 © Lars Tunbjörk
Lars Tunbjörk, Sundsvall, 2007 © Lars Tunbjörk

Mer om utställningen