
Mike Kelley, Ahh...Youth!, 1991 Foto: Med tillstånd av Mike Kelley Foundation for the Arts. © Mike Kelley Foundation for the Arts
Bildupphovsrätt 2025
Mike Kelley
Ghost and Spirit
10.5 – 12.10 2025
Stockholm
Som en av popkonstens arvtagare under det sena 1900-talet dissekerade Mike Kelley (1954–2012) 1980- och 1990-talens amerikanska kultur i banbrytande verk som exponerar, ifrågasätter och provocerar.
Mike Kelleys väg in i konsten gick via anarkistiska politiska rörelser och experimentella musikscener – han var en av grundarna av det Detroit-baserade postpunkbandet Destroy All Monsters och en återkommande samarbetspartner till noiserockbandet Sonic Youth.
Mike Kelley drog sig inte för sociala tabun och stereotyper. Snarare omfamnade han dem för att undersöka vad han ansåg vara sin tids mytologier. – Hendrik Folkerts, curator för utställningen.
Kliv IN I LABYRINTEN!
Utställningsarkitekturen för ”Mike Kelley: Ghost and Spirit” bjuder in till att uppleva Mike Kelleys verk i ett labyrintiskt skelett – som ett totalkonstverk. Löst baserad på en teckning till Mike Kelleys performanceverk ”My Space” (1978) har designbyrån Formafantasma skapat en metallisk väggstruktur som inramning till utställningen.
Centralt i utställningen finns ett sammetsklätt rum. Här introduceras du till Mike Kelleys anteckningar och texter och erbjuds ett intimt möte med konstnären själv, innan du beger dig vidare in i de expansiva världar han skapade.
Utställningsguide
Följ med curator Hendrik Folkerts som berättar om Mike Kelleys konstnärskap och ger en fördjupad inblick i utställningen ”Ghost and Spirit”.
Se filmen här: Utställningsguide – Mike Kelley

Minne, melankoli och skapandet av jaget
Med kirurgisk precision och svart humor blottlade Mike Kelley de samhälleliga strukturer och värderingar som formar vår självuppfattning. Han utforskade hur minnet påverkar en människas subjektivitet, hur barndomen och tonåren tillåter det otillåtna, och hur gemensamma ritualer upprätthåller samhällets trossystem och institutioner.
Men utöver lek och humor rymmer Kelleys verk också en inneboende melankoli. Han växte upp i en arbetarklassförort till Detroit, en stad präglad av bilindustrins nedgång, och bosatte sig sedan i Los Angeles – nära Hollywood, den amerikanska drömfabrikens pulserande hjärta – och upplevde hela tiden en splittring:
Jag var en del av tv-generationen. Jag var mediefierad [...] Jag kände ingen som helst samhörighet med min familj, mitt land eller med verkligheten för den delen: jag upplevde världen som en medial fasad och hela historien framstod som fiktion – en massa lögner.
Detta perspektiv gjorde det möjligt för Kelley att på allvar undersöka samtidskulturen, från dess paradoxer till dess konspirationsteorier, som har färgat den värld vi lever i idag.
BIOGRAFI
Mike Kelley föddes 1954. Efter att ha studerat abstrakt måleri vid University of Michigan skrev Kelley in sig på den tvärvetenskapliga skolan CalArts i Kalifornien 1976. Medan han studerade på CalArts började Kelley arbeta med performance, men hans huvudsakliga uttryck inbegrep redan skulptur. Språket var också en viktig del i hans konstnärskap, framför allt genom att han skrev utförliga manus till sina performanceverk.
Under 1980- och 1990-talet skiftade hans praktik till installation, som i exempelvis ”Monkey Island” (1982–83) och ”Sublevel” (1998). Performance förblev dock ett viktigt inslag i Kelleys arbete, som en återkommande metod för att bjuda in betraktaren att ompröva sin relation till sig själv och andra. Detta kulminerade i ”Day is Done / Extracurricular Activity Projective Reconstructions” (2005), ett spektakulärt multimediaprojekt som återskapar bilder från den sortens ”icke schemalagda aktiviteter” som finns i amerikanska high school-årsböcker.
Mike Kelley bodde kvar i Kalifornien under återstoden av sitt liv och genom sin djupgående förståelse för perversiteterna i sin samtida kultur blev han en av de senaste decenniernas mest inflytelserika konstnärer.

Bildupphovsrätt 2025
MIKE KELLEY: GHOST AND SPIRIT
”Mike Kelley: Ghost and Spirit” organiseras av Tate Modern i samarbete med Moderna Museet, Stockholm, Bourse de Commerce, Paris och K21, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. Utställningen är kuraterad av Catherine Wood (programdirektör, Tate Modern) och Fiontán Moran (curator, International Art, Tate Modern).
Utställningen på Moderna Museet är kuraterad av Hendrik Folkerts, intendent, Moderna Museet.
Arkitekturen för Moderna Museets version av utställningen är skapad av designstudion Formafantasma.
Med stöd av Mike Kelley Foundation For The Arts.
Minibion
I ”Extracurricular Activity Projective Reconstruction” (2000–2011) tar den amerikanske konstnären Mike Kelley avstamp i populärkulturens …
Day Is Done: Extracurricular Activity Projective Reconstructions #2–#32

Årskort
Med Årskortet får du får fri entré till alla utställningar under ett helt år. Köp ditt årskort i dag och besök oss så många gånger du …
Årskort

Nyhetsbrev
Prenumerera på våra nyhetsbrev! Då får du det senaste om det senaste på Moderna Museet direkt till din mail. Är du lärare? Då har vi …
Nyhetsbrev

Köp biljett
Ordinarie: 150 kr
Reducerad: 120 kr
Årskort: 375 kr
Fri entré för alla under 19 år och Klubb Moderna