Tabaimo, dolefullhouse, 2007 © Tabaimo/Courtesy of Gallery Koyanagi & James Cohan Gallery

Tabaimo

31.1 2009 – 19.4 2009

Stockholm

Utställningsserien Moderna Museet Nu 2009 inleds med en presentation av den uppmärksammade unga japanska konstnären Tabaimo. En urban samtid möter fabel och tvångsföreställningar i hennes egensinniga dataanimerade teckningar.

Bilderna både lånar av och bryter mot japansk anime och det traditionella träsnittet. I sina videoinstallationer undersöker Tabaimo frågor om identitet – också sin egen – och individens plats i kollektivet. Ofta tar hon avstamp i en vardagsmiljö där skeenden och karaktärer drivs mot det komiska och stundtals groteska.

En svensk publik mötte hon 2006 då dans- och videokonstverket FURO av Tabaimo och koreografen Ohad Naharin hade urpremiär på Judiska Teatern i Stockholm. Under hösten samma år deltog Tabaimo i utställningen Samtida från Japan som visades på Östasiatiska Museet i Stockholm.

Video: Tabaimo

(03:25) Curator Lena Essling berättar om konstnären Tabaimo, som på kort tid fått ett väldigt erkännande i den internationella konstvärlden. Hon har ställt ut på biennalerna i Venedig och Sao Paulo och är just nu aktuell i den stora Chanelutställningen Mobile Art som turnerar internationellt. I Tabaimos videoanimationer kan man spåra det japanska träsnittet, men ämnena är allt annat än traditionella. I hennes filmer kan ett par händer börja möblera om i ett dockhus tills fasaden rämnar, eller ett barn födas genom en kvinnas näsa på en offentlig toalett.

Curator: Lena Essling

Bilder

Tabaimo, public conVENience, 2006 © Tabaimo/Courtesy of Gallery Koyanagi & James Cohan Gallery
Tabaimo, midnight sea, 2006/2008 © Tabaimo/Courtesy of Gallery Koyanagi & James Cohan Gallery

Mer om utställningen