Hand, 25 juni 1992, I

Gunnar Smoliansky, Hand, 25 juni 1992, I © Gunnar Smoliansky

Moment – Gunnar Smoliansky

14.9 2013 – 16.2 2014

Stockholm

Gunnar Smoliansky (f. 1933) har en lång och innehållsrik karriär som fotograf bakom sig. Han arbetade som industri- och reportagefotograf innan han i mitten av 1960-talet blev frilans.

I Moderna Museets samling finns ett nittiotal fotografier av Smoliansky med exempel på hans porträtt av svensk jazzelit, hans så kallade ”Promenadbilder” och poetiska studier av hemmet.

Det projekt som presenteras inom serien Moment har aldrig tidigare visats. Bilderna har legat och väntat och först nu anser fotografen att tiden är mogen för dem att möta en publik. Smoliansky arbetade med projektet under åren 1992–94 och han uppmanar genom sina bilder betraktaren att upptäcka motivets skiftningar och den fotografiska teknikens fantastiska möjligheter.

– Gunnar Smoliansky har aldrig lämnat den analoga tekniken. Han är en skicklig kopist, en fotograf som alltid tyckt om att vara i mörkrummet och han har under många år samlat på äldre fotopapper för att kunna fortsätta framställa sina bilder. Man skulle kunna säga att han ligger helt rätt i tiden, eller att tiden hunnit ikapp denne nestor inom svensk fotografi, säger intendent Anna Tellgren.

Curator: Anna Tellgren

Bilder

Gunnar Smoliansky
Hand, 9 september, 1994, I
© Gunnar Smoliansky
Gunnar Smoliansky
Hand, 7 februari 1994, V
© Gunnar Smoliansky
Gunnar Smoliansky
Titel saknas. Ur serien Promenadbilder, 1986
© Gunnar Smoliansky