SALLE 2:118 SIRI © Jakob Márky och Mikael Olsson/BUS 2011

Visas under utställningsperioden

Under utställningsperioden kommer Louise O’Konors Folkens Rop: en film om Siri Derkert (1969), att visas nere på perrongen vid tunnelbanestationen Östermalmstorg, nedgång Birger Jarlsgatan. En annan film från samma plats, SALLE 2:118 SIRI, (2011) av Mikael Olsson och Jacob Márky är nyproducerad för detta sammanhang och visas inne i utställningen på Moderna Museet.

Folkens rop: en film om Siri Derkert
Regi: Louise O’Konor, 14 minuter, 1969, 16 mm överförd till DVD.

Visas på Östermalmstorgs tunnelbanestation och i Minibion på Moderna Museet fr.o.m. 26 maj.

Filmen handlar om Siri Derkerts arbete med den konstnärliga gestaltningen av Östermalmstorgs tunnelbanestation som stod klar 1965. Motiven är blästrade i betong och kretsar kring fred och miljöfrågor. Musik, dans och rytm genomsyrar kompositionen. Vi kan bland annat se kvinnorna vid Fogelstad kvinnliga medborgarskola som var aktiva i kampen för fred och jämställdhet.

SALLE 2:118 SIRI
Jakob Márky och Mikael Olsson, 07.38 minuter, 2011, Super 16.

Visas i utställningen på Moderna Museet.

En experimentell film som utgår från Siri Derkerts verk på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Filmen är inte ett porträtt av verket, utan snarare en fenomenologisk betraktelse där perception och rumslighet undersöks. Filmad i befintligt ljus med handhållen kamera på Super16.

Studio 65: aktuellt kulturmagasin
Redaktör Lars Ulvenstam, 17 min, SVT 1965.

Visas i foajén på Moderna Museet.

I filmen möter vi Siri Derkert när hon berättar om sitt arbete på Östermalmstorgs tunnelbanestation och i hennes ateljé i Lillstugan på Lidingö.

Mer om utställningen