21.12 2014

16 januari: AKT III. Essi Kausalainen, Imri Sandström & Henning Lundkvist

16 JANUARI KL. 17-20

Tre kvällar – kallade ”Akter”– fyllda av performance och konstnärspresentationer utgör kärnan i säsongens program som utgår från Modernautställningen 2014 – Society Acts.


Akt III

Välkomna till den tredje och avslutande Akten, Modernautställningen Society Acts program av performance och konstnärspresentationer.

Essi Kausalainen, Stillbild ur Orchard, 2013 © Essi Kausalainen

Essi Kausalainen är intresserad av hur interaktionen mellan kroppar skapar sociala assemblage, och rörelserna i hennes performanceverk och videos förvandlas till ceremoniella gester och minimalistiska repetitiva koreografier. Genom att använda sig av såväl repetition som variation och överraskning i sina verk visar Kausalainen på komplexiteten och möjligheten till dialog och interaktion mellan olika arter och materia. Hon är representerad i Modernautställningen med tre videoverk och visar i Akt III ett helt nytt performance.

Imri Sandström, Flapping, Flapping, Flapping, Flapping, 2014 © Courtesy of the artist

Imri Sandströms verk kretsar kring ord. Men inte ord i den snäva betydelsen svarta tecken på papper. Hon skapar en koreografi av text, ljud, tomrum och bild som väver ett intrikat mönster av historia och litteratur, läsande och skrivande, tänkande och framförande. Howe Across Reading – Performing the Past är ett pågående verk som steg för steg kommer att växa och utvecklas till tre skilda plattformar – en hemsida, en performance-serie och en publikation – och binda samman den obändiga vildhet som återfinns i historien och språket i Sandströms Västerbotten med Susan Howes djupa analys av sitt New England.

I Akt III ser vi den andra delen eller versionen av hennes performance.

SPQR(M)(Roam Sweet Rome), 2013. © Henning Lundkvist

Henning Lundkvist

Dekonstruktion av språk och ljud, utforskning av hur utställningar arrangeras och institutionskritik är frågor som Henning Lundkvist ägnar sig mycket åt. Konstnären avslöjar mekanismerna bakom en institution och de praktiska betydelserna av språk och tecken, varav det sistnämnda ofta resulterar i symboler som befinner sig någonstans mellan skrivet språk och bild.

Henning Lundkvist visar verken SPQR(M) och Divide & Rule (& Variations) (2013) i Modernautställningen och framträder i Akt III med sin föreläsningsperformance Artist Talk.

Moderna Museet Malmö 16 januari kl. 17-20. Akt III ingår i entréavgiften.

Publicerad 21 december 2014 · Uppdaterad 21 december 2014

Nyheter