
Moki Cherry, Don, Moki and Eagle-Eye Cherry, Atelier des Enfants, Workshop med barn med broderier av Moki, Centre Beaubourg, Paris, 1974 ©Cherry Archive, Estate of Moki Cherry Bildupphovsrätt 2023
Skolprogram
Ni kan välja att boka enbart en visning eller visning med workshop. Våra olika teman anpassas efter ert val. Vårt arbete är processinriktat vilket innebär att samtalen och problemlösningarna är viktigare än slutresultatet.
Läs gärna mer om vår Konstpedagogiska vision.
BOKA DITT BESÖK
Läs mer om priser, gruppstorlekar och boka ert besök via vårt bokningsformulär.
För frågor om upplägg och innehåll kontakta konstpedagog Sofia Djerf via mail. Du kan också beställa en pdf med lärarhandledning och skolprogram.
KONTAKT BOKNINGEN
08-5202 3501
(tisdag–fredag 10–12)
Kontakta bokningen via e-post: bokning.malmo@modernamuseet.se
Skolprogram
Skolprogrammet riktar sig till er som arbetar med barn och unga i grundskolan och på gymnasiet. Skolprogrammet ska kunna användas såväl inför besöket på museet, som i ett vidare arbete efteråt i klassrummet. Det är utformat med läroplanen i åtanke och kan kopplas till, förutom bild, flera olika ämnen som svenska och historia. Vi har tagit fram tre olika teman kopplade till den aktuella utställningen och förslag på åldersnivåer.

Tema 1: BOOMBOOM, SWOOSH, RIING – Hur låter bilden?
Ålder:
Rekommenderat från förskoleklass t o m gymnasiet.
Detta tema är en experimentell undersökning av förhållandet mellan ljud, bild och ord.
Läroplanen:
Kan knytas till ämnena bild, musik, textilslöjd och svenska i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022).
Moki Cherry arbetade gränsöverskridande med sin konst. Tillsammans med sin man, jazzmusikern Don Cherry, skapade hon ett allkonstverk som förenade konsten, musiken och livet. Mokis stora bilder i textil var direkt kopplade till musiken. De användes som scendekor och som interaktiva pedagogiska verktyg på konsertscenen eller när de spelade musik tillsammans med skolklasser. Genom att peka på till exempel en spiral eller ett ord kunde publiken hänga med i musiken och vara delaktig.
I den här workshopen undersöker vi förhållandet mellan ljud, bild och ord. Hur låter egentligen en bild? Vilken rytm har den? Och hur gestaltar vi ljud visuellt? Hur blir linjerna, färgen och formen?
Vi reflekterar och experimenterar både visuellt och ljudskapande anpassat efter ålder.

Tema 2: Vardagslivet som konstverk
Ålder:
Rekommenderat från åk 4 t o m gymnasiet.
I det här temat reflekterar vi över livsvillkor och -strategier och förvandlar vardagsföremål till konstverk i tredimensionella collage.
Läroplanen:
Kan knytas till ämnena bild, samhällskunskap och svenska i ”Läroplan för grundskolan,
förskoleklassen och fritidshemmet” (2022)
Moki Cherry sa ”scenen är hem, och hemmet är en scen”. Med det menade hon att hemmet och vardagslivet var en plats där konsten utspelade sig. Hon valde aktivt att inte separera sitt konstnärliga arbete från vardagssysslorna. Kvinnodebatten stormade på 1960-talet men de rådande könsrollerna innebar fortfarande att kvinnan förväntades ta hand om hem och barn. Hur kunde hon förverkliga sig själv och sin konst? Hon gör hemmet till sin konstnärliga strategi ”för att kunna överleva” som hon sa.
Utifrån den livsfilosofin genomsyrade hennes visuella uttryck livet, hemmet och vardagen. Hon målade mönster på instrument, sydde resväskor i form av textila collage och designade familjens kläder. I hemmet täckte hon möbler – skrivbord, stolar och hyllor – med tidningsbilder och skapade på så vis tredimensionella collage som blev en del av inredningen.
Vi testar att förvandla ett vardagsföremål – till exempel ett fodral, en mugg eller en porslinsfigur – till ett konstverk. Med tidningsbilder och lim provar vi oss fram. Moki brukade lägga till budskap, små texter, i sina konstverk. Vad tycker du är ett viktigt budskap? Smyg in det!

Tema 3: Vad tror du?
Ålder:
Rekommenderat från åk 7 t o m gymnasiet.
Detta tema är en övning i reflektion, bildanalys och kreativt skrivande som görs i grupp.
Läroplanen:
Kan knytas till ämnena religionskunskap, svenska, bild och filosofi i ”Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet” (2022)
I ett av rummen i utställningen ser vi Moki Cherrys spirituella sida. Hon var praktiserande buddhist under större delen av 1970-talet och buddhistisk filosofi var en influens under hela hennes liv. Hennes arbete inspirerades av konst- och kulturhistoria samt spirituella riktningar från både väster- och österländska traditioner. Hennes konstverk från den tiden är ett brokigt gestaltande med naivistiska inslag och symboler, befolkade av mänskliga och icke-mänskliga varelser.
I både text och bild gestaltar Moki sin livsfilosofi och vi möter spiritualism, holism och utopi. Orden och det kreativa skrivandet var alltid ett verktyg och en aktiv del av hennes konstnärskap.
Efter en guidad visning i utställningen reflekterar vi kring ett par utvalda konstverk och Mokis spirituella sida. Vi analyserar och uttrycker våra tankar. Samtalet övergår sedan i en kreativ skrivövning där vi i grupp skapar en samlad betraktelse i form av en ”oändlig dikt”. Utifrån mötet med konsten skriver var och en ner ord och tankar på en pappersremsa som till slut tejpas ihop och skapar en sluten cirkel – en resa oändlig, eller om man så vill en orm som biter sig i svansen. Vi arbetar skissartat, diskuterande och tillåter tankarna att flyga!
Moki Cherry
Moki Cherrys färgstarka konst förenar måleri, skulptur, textil och scenografi. Vardagslivet och konsten länkas samman; fodralet till ett …
En resa oändlig

Boka en visning
Företag, skolklass, förening, föräldragrupp eller en grupp vänner? Boka en guidad visning med en inspirerande och kunnig guide som berättar om …
Guidade visningar

Konstpedagogisk vision
I Verkstan arbetar vi processinriktat. Det betyder att det är det konstnärliga arbetet och inte resultatet som är i fokus. Skapandet skall vara …
Konstpedagogisk vision
