
Nordiska Paviljongen, Venedigbiennalen. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
4.11 2010
Venedigbiennalen 2011
Nordiska Paviljongen, Venedigbiennalen 2011 Sverige presenterar: Fia Backström & Andreas Eriksson
Curator: Magnus af Petersens
Konstnärerna Fia Backström och Andreas Eriksson arbetar med att göra nya verk för biennalen. När dessa projekt är längre framskridna kommer de att presenteras här på webbplatsen.
Fia Backström (f 1970) har under senare år rönt en allt större internationell uppmärksamhet. Sedan drygt tio år bor och arbetar hon mellan Stockholm och New York, där hon har deltagit i en rad utställningar och projekt som Whitney biennalen 2008 och MoMa 2010. I årets upplaga av Modernautställningen deltar hon med verket Arbetaren genom tiderna som presenterades som en uppbyggd miljö där en händelse äger rum, vilken dokumeterades och visas i miljön.
Fia Backström producerar evenemang, uppbyggda miljöer och projekt som ifrågasätter våra invanda föreställningar om vad en utställning kan bestå av – dess institutionella sammanhang, dialogen med publiken och även konstverken som presenteras. Ibland använder hon andra konstnärers arbeten som en del av sina verk. Hon arbetar med strukturer kring politik, upphovsmannaskap och bilders meningsskapande förmåga, och väljer arbetsmetoder och medier utifrån sammanhang och ämnesområde.
Andreas Eriksson (f 1975) arbetar i en rad olika tekniker och medier som måleri, skulptur, fotografi, installation och nu även film. Han arbetar konceptuellt men samtidigt med en visuell känslighet. 2007 tilldelades han Art Balois-priset vid Art Basel Statement. Han har haft en större separatutställning på MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig) i Wien 2008 samt deltagit i en rad grupputställningar.
Hans konst har de senaste åren varit intimt knuten till platsen där den tillkommer – landskapet kring ateljén på Västergötlands landsbygd. I slutet av 90-talet levde och arbetade Andreas Eriksson i Berlin, och stod mitt i en intensiv fas av en internationell karriär med flera stora utställningar, då han drabbades av elöverkänslighet. Han tvingades flytta långt från stadsmiljö, folktäthet och den elektriska strålning som följer med ett urbant liv. Andreas Erikssons konst har alltid haft en stark koppling till det sammanhang den skapas i; hans liv och omvärld. Den radikala förändringen i hans tillvaro speglas därför också i hans konst. Små händelser och observationer från vardagen och naturen blir utgångspunkt för metaforiska och existentiella reflektioner.
* Mellan de år länderna har tillgång till Nordiska Paviljongen kan utställningar organiseras på andra platser.
Magnus af Petersens är intendent för samtida konst vid Moderna Museet sedan 2002 och gruppledare för Utställningar och samling sedan 2006. Han ansvarar för museets samling med internationell konst från 1965. Han har tidigare varit curator vid Färgfabriken, utställningsproducent vid Riksutställningar, ordförande för Xposeptember Stockholms fotofestival samt redaktör för kulturtidskriften Hjärnstorm. Han har ansvarat för utställningar som Paul McCarthy Head Shop/Shop Head (2006) och grupputställningen Eklips (2008), Clay Ketter (2009), Keren Cytter (2010) samt en rad mindre utställningar, projekt och samlingspresentationer.
Läs mer om Venedigbiennalen 2011
Publicerad 4 november 2010 · Uppdaterad 7 mars 2016