Vladimir Tatlin, Letatlin

Vladimir Tatlin, Letatlin, 1932 © Vladimir Tatlin. Foto: Erik Cornelius/Moderna Museet 1969

1.10 2014

Konsten i en större värld

I dagens politiska klimat känns ingenting viktigare än att påminna om att kulturella impulser utifrån är det som gör oss större. Konstlivet växer när det får inspiration från andra traditioner. Idag handlar det inte bara om konst från västvärldens metropoler, utan om ”En större värld”.

En större värld kallar Moderna Museet ett omfattade projekt, som innehåller många delar – utställningar, föredrag och nedslag i samlingen – och som kommer att kulminera sommaren 2015 med ”Efter Babel”, en stor grupputställning om de många språken i dagens konst.

Dark Wave
Gabriel Orozco , Dark Wave, 2006 © Gabriel Orozco och Kunsthaus Bregenz. Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet. Installationsbild från Moderna Museet.

Vi befinner oss i en tid då det för ett konstmuseum är viktigt att ompröva sin verksamhet. Den tid då man kunde tala om ett dominerande centrum i konsten tycks förbi, och istället uppstår nya broar mellan språk och traditioner. Kartan ritas om, och med en av Europas viktigaste samlingar av modern och samtida konst måste vi granska vår egen historia i ljuset av ny kunskap i en globaliserad värld.

Genom att lyfta fram viktiga verk i samlingen som vidgar vyerna bortom konsthistoriens västliga standardperspektiv. Vi flyttar fram positionerna, i dialog med några av alla de konstnärer som befinner sig i rörelse, mellan språk och kontinenter, från ett centrum till ett annat. Kanske är det i konsten som vi fortfarande kan få syn på avgörande skillnader och på helt nya poetiska möjligheter som blir tydliga när kulturer möts.

Under hösten 2013 visade Moderna Museet en utställning av Tala Madani, bördig från Iran och bosatt i USA. Med humor och allvar, i måleri och animation, kommenterar hon olika nivåer av maktstrukturer. Senare samma år öppnade en utställning med Christodoulos Panayiotou från Cypern som med sin bakgrund inom koreografi och antropologi sammanväver forskarens och koreografens metoder i mångfacetterade verk. Den brasilianska konstnären Rivane Neuenschwander har tillsammans med ett antal svenska elever tagit fram ett helt nytt möblemang för Moderna Museets huvudentré, ett arbete som utgått från mötet mellan nordiska allmogemöbler och den samtida vardagen i Brasilien. Konstnären och ungdomarna har översatt visioner om tid och globalisering till handfasta bruksting att nyttja för museibesökarna.

Våren 2014 visade vi en stor retrospektiv med den mexikanske konstnären Gabriel Orozco, som rör sig mellan tre kontinenter och lika många språk. I arbeten som involverar fotografi, installationer och skulptur använder och ifrågasätter han kulturell identitet. Motiv hämtas från latinamerikanska traditioner, men han leker också med Duchamps readymades. Andra aktuella konstnärer som skapar nya förbindelser mellan olika språk är Meriç Algün Ringborg, verksam i Istanbul och Stockholm. Och nyligen avslutades presentationen av ”Stockholms födelse”, ett omfattande arbete som Georges Adéagbo från Benin skapade för vårt museum. Tala Madani, Christodoulos Panayiotou, Rivane Neuenschwander, Gabriel Orozco, Meriç Algün Ringborg, Georges Adéagbo – alla skapar de förbindelser mellan världsdelarna och bidrar till att rita om kartan.

Detta utvidgade perspektiv som ”En större värld” undersöker utvecklas under våren 2015 vidare med utställningar av Adrián Villar Rojas från Argentina och Akram Zataari från Libanon. Med sommarens stora utställning Efter Babel kulminerar vårt försök att öppna hela museet mot en mångfald av impulser genom att involvera en grupp konstnärer vars arbeten slår broar mellan skilda språk kontinenter.

Publicerad 1 oktober 2014 · Uppdaterad 7 november 2015

Nyheter