
Karolina Ramqvist framför Vera Nilssons målning Lampsken. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet.
15.12 2021
Karolina Ramqvist skriver novell för Moderna Museet
När museet på grund av pandemin i våras höll stängt för allmänheten lät vi författaren Karolina Ramqvist utforska vår samling för att hitta verk som skulle kunna fungera som inspirationskälla till en litterär text.
Resultatet blev den specialskrivna novellen ”Sagor, lampsken” där två oljemålningar av den svenska expressionisten Vera Nilsson (1888–1979) valdes ut till att stå som inspiration. Målningen ”Sagor” (1933) visas till och med den 30 januari som en del av samlingsutställningen ”Mannen med det blå ansiktet” på Moderna Museet Malmö, och ”Lampsken” (1930) finns att se i samlingen i Stockholm.
– Det finns en suggestiv kraft i Vera Nilssons måleri och i sättet hon målar barn på, som jag inte kan värja mig mot, säger Karolina Ramqvist. Jag ville gå in i hennes värld och tillbringa den här tiden av skrivande med hennes motiv, som så tydligt bröt med äldre ideal om hur barn skulle framställas, men också väcker frågor om vår blick på barn idag. Det finns en så levande realism i hennes bilder, och en brutalitet som får en att känna igen sig själv i dem.
Karolina Ramqvists ”Sagor, lampsken” är en fristående fortsättning på projektet ”Moderna Museet &” som initierades i maj 2020, där kulturutövare bjuds in för att hitta inspiration i Moderna Museets samling.
Novellen ges ut av Moderna Museet och finns till försäljning i vår butik.
Du kan även läsa den här på vår hemsida: ”Sagor, lampsken”
Om Vera Nilsson
Som konstnär var Vera Nilsson en av den svenska expressionismens främsta utövare och en radikal förnyare av bilden av barnet. Hon föddes i Jönköping 1888, och efter att ha utbildat sig till teckningslärare reste hon 1911 till Paris där hon studerade hos den berömde kubistiske konstnären Henri Le Fauconnier.
Under åren strax innan första världskrigets utbrott reste Vera Nilsson runt i Europa innan hon återvände till Sverige och slog sig ner i Stockholm. 1917 visades hennes första utställning, tillsammans med målaren Mollie Faustman, i Köpenhamn. 1933 ägde Vera Nilssons första separatutställning rum på Konstnärshuset i Stockholm. Under hela sitt liv fortsatte hon att resa, ofta till Frankrike men även till New York, Senegal och Martinique. 1954 blev Vera Nilsson – som första kvinna sedan 1889 – invald i Akademien för de Fria Konsterna.
Vera Nilsson hade en politisk medvetenhet och var engagerad i internationellt demokratiarbete. Hon var också en förespråkare av att föra ut konsten i den offentliga miljöer. 1957 invigdes T-Centralens tunnelbanestation med bland annat Vera Nilssons mosaikpelare Det Klara som trots allt inte försvinner. I maj 1979, avled Vera Nilsson i en ålder av nittio år.
Om Karolina Ramqvist
Karolina Ramqvist är född i Göteborg och uppvuxen i Stockholm. Hon har ett förflutet som kritiker och journalist. 1997 skrev hon den omtalade musikessän När svenska pojkar började dansa och två år senare medverkade hon i den feministiska antologin Fittstim. Förutom kritik har Karolina Ramqvist skrivit reportage, noveller och essäer samt varit verksam som manusförfattare och chefredaktör för tidskriften Arena.
Debutromanen More Fire gavs ut 2002 och belyste turismen som postkolonial praktik i Jamaica. Sju år senare blev Flickvännen, en roman om kön, makt och begär, hennes litterära genombrott. Karolina Ramqvists böcker har översatts till ett femtontal språk och hon har belönats med ett flertal utmärkelser, däribland Per Olov Enquists Pris, tidningen Vi:s litteraturpris och Stina Aronsons pris som delas ut av Samfundet De Nio.
Under våren 2022 kommer hennes sjätte roman Bröd och mjölk.
Publicerad 15 december 2021 · Uppdaterad 28 februari 2022