
Installationsvy "Den underjordiska himlen – Surrealism i Moderna Museets samling". Från vänster: Toyen, Myten om ljuset/Mythe de la lumière (1946) © Maria Cermínová; Susanna Marcus Jablonski, Dov (2020) © Susanna Marcus Jablonski ; Wifredo Lam, Tropisk växtlighet (1945/1948) © Wifredo Lam; Constantin Brancusi, Le Nouveau-Né II (1919–1921) © Succession Brancusi . Foto: My Matson/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2024
Tidigare Samtal i Samlingen
SAMTAL I SAMLINGEN: Anna Riwkin
I den 5 april 2025 möttes Moderna Museets intendent Anna Tellgren och Andreas Schein, intendent vid Judiska museet, för ett samtal om fotografen Anna Riwkin (1908–1970). Med utgångspunkt i de båda museernas rika samlingar utforskade de hennes långa karriär som fotograf, hennes verk och betydelse.
Samtalet var ett samarbete mellan Moderna Museet och Judiska museet och en del av 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige.

SAMTAL I SAMLINGEN: ÄNNU EN MORGON
Den 15 Mars 2025 hölls den tredje delen av ”Samtal i samlingen”, i vilket konstnärerna Astrid Göransson och Oskar Korsár möttes och reflekterade över teckningens olika möjligheter och perspektiv. Vi lyssnade till deras berättelser om att arbeta inom genren och deras personliga erfarenheter av den kreativa lusten till tecknandet. Annika Gunnarsson, curator för ”Ännu en morgon – Teckning i Moderna Museets samling” och förmedlingsintendent Ylva Hillström deltog även i samtalet.
Utställningen ”Ännu en morgon – Teckning i Moderna Museets samling” visar en bred variation genom hundratals verk av svenska och internationella konstnärer, med alltifrån ”penna på papper” och teckningar som kommer till liv i helt andra material och uttryck.


SAMTAL I SAMLINGEN: ROSA SEGEL
Den 15 februari 2025 möttes Erik Mattsson, biträdande museichef och intendent vid Dansmuseet, och Matilda Olof-Ors, intendent på Moderna Museet, i ett samtal om visionären och konstsamlaren Rolf de Maré. Samtalet var den andra delen i samtalsserien ”Samtal i samlingen”.
Rolf de Maré (1888–1964) började samla konst 1914 och byggde upp en imponerande samling med verk av tidens nyskapande konstnärer. Med hjälp av vännen Nils Dardel och dennes kontakter i 1910-talets Paris, däribland konsthandlarna Wilhelm Uhde och Alfred Flechtheim, förvärvade de Maré konst av det internationella avantgardet.
Rolf de Maré donerade stora delar av sin samling till Moderna Museet. Genom donationen tillfördes museets samling flera viktiga verk av det internationella avantgardet, däribland Pablo Picassos ”Gitarrspelare”.

SAMTAL I SAMLINGEN: DEN UNDERJORDISKA HIMLEN
2024 var det hundra år sedan den franske poeten André Breton skrev det första surrealistiska manifestet. Här definierades surrealismen som en form av tänkande bortom det rationella, uttömt på estetiska och moraliska förpliktelser. I över hundra år har surrealismen förgrenat sig genom konsthistorien. I utställningen ”Den underjordiska himlen – Surrealism i Moderna Museets samling” visas verk från den klassiska surrealismen men också samtida konstnärskap som rör sig kring det undermedvetna och det irrationella.
Lördagen 30 november 2024 möttes konstnärerna Cecilia Germain, Fatima Moallim och Lotta Antonsson. Alla tre har verk som ingår i utställningen ”Den underjordiska himlen – Surrealism i Moderna Museets samling”. Tillsammans med utställningens curator Lena Essling reflekterade de kring surrealistiska stråk i sin egen konst och rörelsens inflytande i samtiden.
