Förköpsbiljett krävs till Giacometti. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Händer skulpterar i lera, sittande kvinna i oskärpa i bakgrunden.

Alberto Giacometti under arbetet med en byst av Annette Giacometti, 1962. Foto: Franco Cianetti

Ansikte mot ansikte

Konstnärer och poeter reflekterar över Giacometti

20.10 2020 – 12.1 2021

Stockholm

Möt fem svenska konstnärer och poeter som delar med sig av sina personliga reflektioner i utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”. Under fem tisdagar får vi följa med Johanna Gustafsson Fürst, Sara-Vide Ericson, Mara Lee Gerdén, Gabriel Itkes-Sznap respektive Lea Porsager in i utställningen och dess tankevärldar.

Alberto Giacometti, Georges Bataille, Samuel Beckett, Jean Genet

Livet igenom förde Alberto Giacometti samtal med några av 1900-talets mest inflytelserika intellektuella. Med fokus på författarna Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett – som alla var nära vänner till Giacometti – undersöker utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” hur dessa samtal lämnat spår i Giacomettis konstnärskap.

Giacometti, Bataille, Beckett, Genet och deras tankevärldar lever på ett påtagligt sätt vidare i många samtida konstnärers, författares och tänkares medvetande. I programserien möter vi fem svenska konstnärer och poeter som inför några utvalda verk i utställningen under fem tisdagar delar med sig av sina personliga reflektioner.

20 oktober: Johanna Gustafsson Fürst

Johanna Gustafsson Fürst bor och arbetar i Stockholm. Hennes konstnärskap tar sig ofta uttryck i skulpturala assemblage men innefattar också text, performance och platsspecifika situationer. Johanna Gustafsson Fürst tilldelades 2017 Moderna Museets Vänners Skulpturpris och är aktuell med den kritikerrosade utställningen ”Ympa orden piska min tunga” på Accelerator. Hon är även Verksam som lektor på Konstfack.

10 november: Mara Lee Gerdén

Mara Lee Gerdén är författare och professor i konst med inriktning på konstteori och historia. Hon gav senast ut ”Kärleken och hatet” (2018) för vilken hon tilldelades Gerard Bonniers lyrikpris. Hennes nya bok, ”Främlingsfigurer”, utkommer i mars 2021.

17 november: Sara-Vide Ericson

Sara-Vide Ericson bor och arbetar i Älvkarhed, Hälsingland. Med utställningar i Sverige och internationellt har hon etablerat sig som en tongivande konstnär i sin generation. Under det senaste året har hon bland annat ställt ut på Galleri Magnus Karlsson, Kalmar Konstmuseum, Bonniers Konsthall, Konstakademien, Göteborgs Konsthall, Eighteen Gallery, Danmark, Hälsinglands Museum, Bror Hjorts Hus och Trafo Konsthall, Norge.

8 december: Gabriel Itkes-Sznap

Gabriel Itkes-Sznap är poet och forskare i estetik. Han debuterade med den uppmärksammade diktsamlingen ”Tolvfingertal” (2015) som bland annat nominerades till Borås tidnings debutantpris, utkommer i vinter med sin nästa bok ”Himlen till munnen tången till hjärtat” (Albert Bonniers förlag), samt med avhandlingen ”Nollpunkten” (Nirstedt/litteratur) som handlar om precisionens betydelse i litteraturen och poesin.

12 januari 2021: Lea Porsager

Lea Porsager bor och arbetar i Köpenhamn. Hon är skulptör men lika mycket filmskapare, författare och forskare. Hon har deltagit i utställningar som Documenta 13 (2012) och den 14:e Istanbul-biennalen (2015). 2018 invigdes hennes ”Gravitational Ripples” på Djurgården i Stockholm. Det är ett jordkonstverk som skapats av konstnären med uppdraget att hedra de svenska offren för tsunamikatastrofen i Sydostasien. Lea Porsager är aktuell med en utställning på Moderna Museet 21 november 2020–14 februari 2021.