Giacometti
Ansikte mot ansikte
10.10 2020 – 30.5 2021
Stockholm
Guidad videovisning
Följ med konstpedagog Nina Blom på en filmad visning av utställningen. Här får vi se Alberto Giacomettis första porträtt av brodern Diego som han skapade när han var 13 år gammal, senare målningar och skulpturer, så väl som de höga gestalterna i brons som han är så berömd för.
Videointroduktion
I filmen följer vi curator Jo Widoff på en vandring genom utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”. Vi träffar också curator Christian Alandete på Fondation Giacometti i Paris där vi besöker Alberto Giacomettis rekonstruerade ateljé och bibliotek.
Alberto Giacometti möter Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett
Alberto Giacometti (1901–1966) anlände tjugoett år gammal till Paris för att studera skulptur på Académie de la Grande Chaumière. Tidigt tog han del av det intellektuella livet i staden, som före andra världskriget samlade konstnärer och författare från hela världen. Särskilt utbytet med de tre författarna Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett gjorde stort intryck på Giacometti. Den här utställningen undersöker hur mötet med Becketts irrationella, klaustrofobiska världar, Batailles våldsamma motstånd mot stelbenta konventioner och Genets vördnadsfulla skildringar av samhällets skuggsida, lämnade spår i Giacomettis konstnärskap.
Surrealism och förhistorisk konst
Som konstnär var Giacometti hela sitt liv upptagen av sin otillräcklighet inför att skildra verkligheten. Under 1930-talet ställde han ut sina latent våldsamma och erotiska objekt tillsammans med surrealisterna, men gick snart en egen väg. Istället för att se till den abstrakta konsten som dominerade Paris vid tiden, sökte sig Giacometti bakåt i konsthistorien – till förhistorisk konst och icke-västerländska konstföremål.
Efterkrigstidens avsmalnade gestalter
Giacometti utsågs tidigt till en av efterkrigstidens stora uttolkare och hans bräckliga och egendomligt avsmalnade gestalter är idag sammanbundna med bilden av en okuvlig mänsklighet. Framför en modell försökte han om och om igen att finna en ”likhet” mellan konsten och vad han såg framför sig, ständigt sökandes efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. Genom sitt sätt att känna sig fram med händerna i lera och gips för att fullt ut återge ett ansikte kom han att förändra vår syn på skulptur.
”Giacometti – Ansikte mot ansikte” är den första större retrospektiven över Alberto Giacomettis verk i Sverige på mer än tjugo år. Utställningen har utformats i nära samarbete med Fondation Giacometti i Paris.
Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Christian Alandete, Fondation Giacometti
Utställningskatalog
Den rikt illustrerade katalogen presenterar Giacomettis skulpturer och målningar från tidiga till senare verk, och innehåller nyskrivna texter av den brittiska konsthistorikern och professor emerita Dawn Ades, den svenska litteraturprofessorn Jesper Olsson och den franska författaren Agnès Vannouvong, samt historiska texter av Bataille, Genet, Beckett och konstnären själv.
Visningar & program
All programverksamhet på museet är inställd.
Boka en onlineföreläsning
På grund av rådande pandemi kan vi inte göra visningar i utställningen. Istället kan du boka en onlineföreläsning av utställningen där en konstpedagog berättar om Giacometti och hans konst, visar bilder och svarar på frågor.
Tidigare program
Ansikte mot ansikte
Konstnärer och poeter reflekterar över Giacometti
Under fem tisdagar får vi följa med Johanna Gustafsson Fürst, Sara-Vide Ericson, Mara Lee Gerdén, Gabriel Itkes-Sznap respektive Lea Porsager in i utställningen och dess tankevärldar.
Läs mer om programserien: Ansikte mot ansikte
Se video: Sara-Vide Ericson reflekterar över Giacometti
Det globala Paris
Två miniseminarier i anslutning till Giacometti – ansikte mot ansikte
23 oktober: Det globala Paris – förkrigstid
Med: Cecilia Sjöholm, Michael Barrett och Rado Istok.
Moderator: Kristoffer Noheden.
30 oktober: Det globala Paris – efterkrigstid
Med: Karl Dunér, Samuel Girma och Kristoffer Noheden.
Moderator: Maria Mårsell.
Läs mer om programserien: Det globala Paris
Jakten på verkligheten
Ett konstäventyr är en familjevandring för barn och vuxna som ni gör själva i utställningen. Fråga i informationsdisken på plan 4 och gör dig redo för äventyret. Från 4 år (tillsammans med en vuxen).
Alberto Giacometti var en konstnär från Schweiz som bodde och arbetade i en liten ateljé i Paris. Under några år gjorde han skulpturer som inte såg ut att föreställa något från verkligheten. Men för det mesta skapade han konstverk som försökte fånga verkligheten precis som han tyckte att den såg ut. Ta sällskap av spårhunden Alberto och gå på jakt efter verkligheten i utställningen!
Besök med skolan
Lärarhandledningen riktar sig i första hand till lärare på högstadiet och gymnasiet och är ett inspirationsmaterial till utställningen. De kan användas för att arbeta med utställningen i klassrummet. Tanken är att ge en grundläggande förståelse för den aktuella utställningen samt ge förslag på övningar och diskussionsfrågor.
Lärarhandledning Giacometti (pdf)
Mer information till dig som vill besöka museet med skolan: Skola
Utställningen arrangeras i nära samarbete med Fondation Alberto Giacometti, Paris.
Varmt tack till The Giacometti Exhibition Circle och följande personer för stöd till utställningen:
Pontus Bonnier
Åke Bonnier
Kristina Gustafsson Bonnier
Lena och Per Josefsson
Veronica och Lars Bane
Christel och Peter Engelbert
Nicolai Tangen
Catarina Fritz
Svante och Sophie Påhlson-Möller
Peggy och Keith T. Anderson
Claes och Anna Bergmark
Johan Edfelt och Fredrika Pontén
Richard och Gunilla Kahm
Alf och Bibbi Sollevi
Fredrik och Helen Stenmo
Kerstin Lind Bonnier