Skulpturer på ett podium i en museisal.

Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2021

Giacometti

Ansikte mot ansikte

10.10 2020 – 30.5 2021

Stockholm

Alberto Giacometti gick sin egen väg inom den europeiska modernismen, ständigt på jakt efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. I utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” möter du skulptur och måleri och följer utvecklingen i Giacomettis konst, från postkubism och surrealism till efterkrigstidens realism.

Guidad videovisning

Följ med konstpedagog Nina Blom på en filmad visning av utställningen. Här får vi se Alberto Giacomettis första porträtt av brodern Diego som han skapade när han var 13 år gammal, senare målningar och skulpturer, så väl som de höga gestalterna i brons som han är så berömd för.

Videointroduktion

I filmen följer vi curator Jo Widoff på en vandring genom utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”. Vi träffar också curator Christian Alandete på Fondation Giacometti i Paris där vi besöker Alberto Giacomettis rekonstruerade ateljé och bibliotek.

Alberto Giacometti möter Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett

Alberto Giacometti (1901–1966) anlände tjugoett år gammal till Paris för att studera skulptur på Académie de la Grande Chaumière. Tidigt tog han del av det intellektuella livet i staden, som före andra världskriget samlade konstnärer och författare från hela världen. Särskilt utbytet med de tre författarna Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett gjorde stort intryck på Giacometti. Den här utställningen undersöker hur mötet med Becketts irrationella, klaustrofobiska världar, Batailles våldsamma motstånd mot stelbenta konventioner och Genets vördnadsfulla skildringar av samhällets skuggsida, lämnade spår i Giacomettis konstnärskap.

Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020

Surrealism och förhistorisk konst

Som konstnär var Giacometti hela sitt liv upptagen av sin otillräcklighet inför att skildra verkligheten. Under 1930-talet ställde han ut sina latent våldsamma och erotiska objekt tillsammans med surrealisterna, men gick snart en egen väg. Istället för att se till den abstrakta konsten som dominerade Paris vid tiden, sökte sig Giacometti bakåt i konsthistorien – till förhistorisk konst och icke-västerländska konstföremål.

Efterkrigstidens avsmalnade gestalter

Giacometti utsågs tidigt till en av efterkrigstidens stora uttolkare och hans bräckliga och egendomligt avsmalnade gestalter är idag sammanbundna med bilden av en okuvlig mänsklighet. Framför en modell försökte han om och om igen att finna en ”likhet” mellan konsten och vad han såg framför sig, ständigt sökandes efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. Genom sitt sätt att känna sig fram med händerna i lera och gips för att fullt ut återge ett ansikte kom han att förändra vår syn på skulptur.

”Giacometti – Ansikte mot ansikte” är den första större retrospektiven över Alberto Giacomettis verk i Sverige på mer än tjugo år. Utställningen har utformats i nära samarbete med Fondation Giacometti i Paris.

Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Christian Alandete, Fondation Giacometti

Utställningskatalog

Den rikt illustrerade katalogen presenterar Giacomettis skulpturer och målningar från tidiga till senare verk, och innehåller nyskrivna texter av den brittiska konsthistorikern och professor emerita Dawn Ades, den svenska litteraturprofessorn Jesper Olsson och den franska författaren Agnès Vannouvong, samt historiska texter av Bataille, Genet, Beckett och konstnären själv.

Katalog Giacometti – Ansikte mot ansikte
Katalog Giacometti – Ansikte mot ansikte, 2020. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Visningar & program

All programverksamhet på museet är inställd.

Boka en onlineföreläsning

På grund av rådande pandemi kan vi inte göra visningar i utställningen. Istället kan du boka en onlineföreläsning av utställningen där en konstpedagog berättar om Giacometti och hans konst, visar bilder och svarar på frågor.

Tidigare program

Ansikte mot ansikte

Konstnärer och poeter reflekterar över Giacometti

Under fem tisdagar får vi följa med Johanna Gustafsson Fürst, Sara-Vide Ericson, Mara Lee Gerdén, Gabriel Itkes-Sznap respektive Lea Porsager in i utställningen och dess tankevärldar.

Läs mer om programserien: Ansikte mot ansikte
Se video: Sara-Vide Ericson reflekterar över Giacometti

Det globala Paris

Två miniseminarier i anslutning till Giacometti – ansikte mot ansikte

23 oktober: Det globala Paris – förkrigstid
Med: Cecilia Sjöholm, Michael Barrett och Rado Istok.
Moderator: Kristoffer Noheden.

30 oktober: Det globala Paris – efterkrigstid
Med: Karl Dunér, Samuel Girma och Kristoffer Noheden.
Moderator: Maria Mårsell.

Läs mer om programserien: Det globala Paris

Alberto Giacometti under arbetet med en byst av Annette GiacomettiAlberto Giacometti under arbetet med en byst av Annette Giacometti, 1962. Foto: Franco Cianetti

Jakten på verkligheten

Ett konstäventyr är en familjevandring för barn och vuxna som ni gör själva i utställningen. Fråga i informationsdisken på plan 4 och gör dig redo för äventyret. Från 4 år (tillsammans med en vuxen).

Alberto Giacometti var en konstnär från Schweiz som bodde och arbetade i en liten ateljé i Paris. Under några år gjorde han skulpturer som inte såg ut att föreställa något från verkligheten. Men för det mesta skapade han konstverk som försökte fånga verkligheten precis som han tyckte att den såg ut. Ta sällskap av spårhunden Alberto och gå på jakt efter verkligheten i utställningen!

Tecknad hund
© Illustration: Karin Eklund

Besök med skolan

Lärarhandledningen riktar sig i första hand till lärare på högstadiet och gymnasiet och är ett inspirationsmaterial till utställningen. De kan användas för att arbeta med utställningen i klassrummet. Tanken är att ge en grundläggande förståelse för den aktuella utställningen samt ge förslag på övningar och diskussionsfrågor.

Lärarhandledning Giacometti (pdf)

Mer information till dig som vill besöka museet med skolan: Skola

Bilder

Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020
Skulptur av Alberto Giacometti.
Alberto Giacometti, Femme cuillère, 1927. Collection Fondation Giacometti, Paris © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020
Skulptur av Alberto Giacometti.
Alberto Giacometti, La Clairière, 1950. Collection Fondation Giacometti, Paris © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020
Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020

Mer om utställningen