Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Åtta stycken långsmala bronsskulpturer på rad.

Alberto Giacometti, Femme debout / Stående kvinna, 1959–60. Femme debout / Stående kvinna, 1951–52. Femme debout / Stående kvinna, ca 1952. Grande figure / Stor figur, 1949. Tête au grand nez / Huvud med stor näsa, 1958. Figure moyenne III / Medelstor figur III, 1948–49. Femme debout (Poseuse I) / Stående kvinna (Modell I), 1954. Femme Leoni / Leonikvinnan, 1947–58. Collection Fondation Giacometti, Paris © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020

Giacometti

Ansikte mot ansikte

10.10 2020 – 21.2 2021

Stockholm

Alberto Giacometti gick sin egen väg inom den europeiska modernismen, ständigt på jakt efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. I utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” möter du skulptur och måleri och följer utvecklingen i Giacomettis konst, från postkubism och surrealism till efterkrigstidens realism.

Alberto Giacometti möter Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett

Alberto Giacometti (1901–1966) anlände tjugoett år gammal till Paris för att studera skulptur på Académie de la Grande Chaumière. Tidigt tog han del av det intellektuella livet i staden, som före andra världskriget samlade konstnärer och författare från hela världen. Särskilt utbytet med de tre författarna Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett gjorde stort intryck på Giacometti. Den här utställningen undersöker hur mötet med Becketts irrationella, klaustrofobiska världar, Batailles våldsamma motstånd mot stelbenta konventioner och Genets vördnadsfulla skildringar av samhällets skuggsida, lämnade spår i Giacomettis konstnärskap.

Videointroduktion

I filmen följer vi curator Jo Widoff på en vandring genom utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”. Vi träffar också curator Christian Alandete på Fondation Giacometti i Paris där vi besöker Alberto Giacomettis rekonstruerade ateljé och bibliotek.

Surrealism och förhistorisk konst

Som konstnär var Giacometti hela sitt liv upptagen av sin otillräcklighet inför att skildra verkligheten. Under 1930-talet ställde han ut sina latent våldsamma och erotiska objekt tillsammans med surrealisterna, men gick snart en egen väg. Istället för att se till den abstrakta konsten som dominerade Paris vid tiden, sökte sig Giacometti bakåt i konsthistorien – till förhistorisk konst och icke-västerländska konstföremål.

Efterkrigstidens avsmalnade gestalter

Giacometti utsågs tidigt till en av efterkrigstidens stora uttolkare och hans bräckliga och egendomligt avsmalnade gestalter är idag sammanbundna med bilden av en okuvlig mänsklighet. Framför en modell försökte han om och om igen att finna en ”likhet” mellan konsten och vad han såg framför sig, ständigt sökandes efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. Genom sitt sätt att känna sig fram med händerna i lera och gips för att fullt ut återge ett ansikte kom han att förändra vår syn på skulptur.

Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020

”Giacometti – Ansikte mot ansikte” är den första större retrospektiven över Alberto Giacomettis verk i Sverige på mer än tjugo år. Utställningen har utformats i nära samarbete med Fondation Giacometti i Paris.

Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Christian Alandete, Fondation Giacometti

Entrépriser

Förköpsbiljett krävs av alla besökare till utställningen – gäller även barn och övriga med fri entré. Läs mer om vad som gäller vid biljettköp

Entrépris: 170 kr
Reducerat pris: 140 kr (gäller för studenter och pensionärer)

Alltid fri entré för alla under 19 år och Moderna Museets Vänner.

Utställningskatalog

Den rikt illustrerade katalogen presenterar Giacomettis skulpturer och målningar från tidiga till senare verk, och innehåller nyskrivna texter av den brittiska konsthistorikern och professor emerita Dawn Ades, den svenska litteraturprofessorn Jesper Olsson och den franska författaren Agnès Vannouvong, samt historiska texter av Bataille, Genet, Beckett och konstnären själv.

Katalog Giacometti – Ansikte mot ansikte
Katalog Giacometti – Ansikte mot ansikte, 2020. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Programserier

Ansikte mot ansikte

Konstnärer och poeter reflekterar över Giacometti

Under fem tisdagar får vi följa med Johanna Gustafsson Fürst, Sara-Vide Ericson, Mara Lee Gerdén, Gabriel Itkes-Sznap respektive Lea Porsager in i utställningen och dess tankevärldar.

Läs mer om programserien: Ansikte mot ansikte

Det globala Paris

Två miniseminarier i anslutning till Giacometti – ansikte mot ansikte

23 oktober: Det globala Paris – förkrigstid
Med: Cecilia Sjöholm, Michael Barrett och Rado Istok.
Moderator: Kristoffer Noheden.

30 oktober: Det globala Paris – efterkrigstid
Med: Karl Dunér, Samuel Girma och Kristoffer Noheden.
Moderator: Maria Mårsell.

Läs mer om programserien: Det globala Paris

Alberto Giacometti under arbetet med en byst av Annette GiacomettiAlberto Giacometti under arbetet med en byst av Annette Giacometti, 1962. Foto: Franco Cianetti

Visningar och presentationer

Presentationer

Lördagar och söndagar kl 15 i Auditoriet. På svenska.

Du behöver förköpa biljett till presentationerna, det gör du i samband med köp av biljett till utställningen. Biljetten ger dig en plats på presentationen i Auditoriet kl 15.00 den valda dagen, samt entré till utställningen med entrétid kl 16.00–16.30. Presentationen är ca 45 min.

Visningar

Tre tisdagar kl 18 i utställningen. På svenska.

3 november: Ylva Hillström, intendent, Förmedling
24 november: Jo Widoff, curator
1 december: Olle Eriksson, utställningsproducent

Biljetten gäller plats på visningen samt entré till utställningen kl 18–19.30. Visningen är ca 30 minuter lång.

Boka en privat guidad visning

Boka en guidad visning med en inspirerande och kunnig guide som berättar om Alberto Giacometti och utställningen.

För att säkerställa en bra upplevelse och minska risken för smittspridning tar vi emot grupper utanför museets ordinarie öppettider. Vuxengrupper är välkomna att boka en egen guidad visning onsdagar och torsdagar kl 18–20. Max 15 personer/grupp.

Skapa i Giacomettis ateljé

Prova på att skissa porträtt eller arbeta med skulptur – kanske i folie eller lera? I Verkstan har vi skapat en plats som har samma yta som Alberto Giacomettis ateljé och varje helg har du chansen att själv få skapa.

Vi arbetar med tekniker som Giacometti utforskade i sitt konstnärskap. Aktiviteterna varierar beroende på dag och tid, dörrarna är öppna för barn och vuxna och inga förkunskaper behövs. Ingen föranmälan. Välkommen!

Läs mer: Skapa i Giacomettis ateljé

Skapa i Giacomettis ateljé!
Skapa i Giacomettis ateljé! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Jakten på verkligheten

Ett konstäventyr är en familjevandring för barn och vuxna som ni gör själva i utställningen. Fråga i informationsdisken på plan 4 och gör dig redo för äventyret. Från 4 år (tillsammans med en vuxen).

Alberto Giacometti var en konstnär från Schweiz som bodde och arbetade i en liten ateljé i Paris. Under några år gjorde han skulpturer som inte såg ut att föreställa något från verkligheten. Men för det mesta skapade han konstverk som försökte fånga verkligheten precis som han tyckte att den såg ut. Ta sällskap av spårhunden Alberto och gå på jakt efter verkligheten i utställningen!

Tecknad hund
© Illustration: Karin Eklund

Audioguide

Till utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” finns en audioguide som innehåller kommentarer och texter av Alberto Giacometti och av författarna Georges Bataille, Jean Genet, Samuel Beckett och Simone de Beauvoir. Genom litteraturen kommer vi närmare Giacometti och vänskapen med hans författarvänner.

Ladda ner Moderna Museets Audioguide utan kostnad

Moderna Museets Audioguide är en mobilapplikation (app) som du kostnadsfritt laddar ner till din telefon. För att använda appen behöver du hörlurar till din telefon. Audioguiden finns på svenska och engelska. Appen finns för iPhone och för Android.

Läs mer om Moderna Museets Audioguide

Välkommen till utställningen med skolan! 

Ni behöver förboka ert besök genom att kontakta bokningen. Då kan ni också välja om ni vill boka en guidad visning, verkstad eller workshop. Läs mer om vårt skolprogram för olika åldrar: Skola

För att kunna hålla ordentliga avstånd tar vi emot grupper på max 15 elever. Två grupper kan bokas in parallellt. Skolvisningar av ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” endast kan bokas tisdag–fredag mellan klockan 9 och 11.

Förbered besöket med lärarhandledningen

Lärarhandledningen riktar sig i första hand till lärare på högstadiet och gymnasiet och är ett inspirationsmaterial till utställningen, utformad som stöd inför ett besök på museet. De kan också användas för att arbeta vidare med utställningen efter museibesöket. Tanken är att ge en grundläggande förståelse för den aktuella utställningen samt ge förslag på övningar och diskussionsfrågor.

Lärarhandledning Giacometti (pdf)

Mer information till dig som vill besöka utställningen med skolan: Skola

Skolvisning på Moderna Museet.
Photo: Åsa Lundén/Moderna Museet

Utställningen visas på plan 4

Karta över Moderna Museet

Bilder

Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020
Skulptur av Alberto Giacometti.
Alberto Giacometti, Femme cuillère, 1927. Collection Fondation Giacometti, Paris © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2020

Mer om utställningen