Every Ocean Hughes, A Gay Bar Called Everywhere (with costumes and no practice), 2011 Foto: Paula Cort © Every Ocean Hughes

En gaybar som kallas Överallt

Av Every Ocean Hughes

4.3 2022

Stockholm

Var kan vi fortfarande hitta queera rum i Stockholm? Varför har så många försvunnit de senaste åren? Hur skapar vi nya rum? Performanceverket ”En gaybar som kallas Överallt (med kostymer och utan förberedelse)” upprättar ett rum där vi kan fira och reflektera kring de förändringar, utmaningar och segrar som formar queera liv.

Performancesamarbetet ”En gaybar som kallas Överallt (med kostymer och utan förberedelse)” tar avstamp i tanken om att filosofen och författaren Susan Sontags hela liv och verk utspelade sig på en gaybar. Hon lämnar aldrig bordet. Folk kommer och går, liksom stilar, årtionden, regimer och teorier.

Tio år efter uruppförandet på konsthallen och performance-scenen The Kitchen i New York återuppförs nu gaybaren på MDT i Stockholm. På scenen möter vi en grupp internationella och stockholmsbaserade konstnärer, författare och curatorer som rör sig mellan performance, improvisation och vardag. I det långvariga verket bidrar var och en med sin egen del i en kollektiv iscensättning som tänker över och framför alla de förändringar, utmaningar och triumfer som format våra queera liv.

Sedan uruppförandet av ”En gaybar som kallas Överallt (med kostymer och utan förberedelse) 2011 har saker och ting ändrats på oräkneliga fysiska och konkreta sätt. Frågor kring genus och representation har exploderat i populärkulturen. Det är en ny tidsepok inom aktivism och identitetspolitik. Hur tänker och uppträder vi nu? Vad kan gaybaren ge oss idag? Vad saknas? Vart tog den vägen?

Medverkande

Jeremy Atherton Lin, författare
Morgan Bassichis, konstnär och författare
Jibz Cameron/Dynasty Handbag, konstnär
Samuel Girma, curator och aktivist
Salad Hilowle, konstnär
Every Ocean Hughes, konstnär
Tony Karlsson Savci, konstnär
Lawen Mohtadi, författare
MPA, konstnär
Iris Smeds, konstnär och filmskapare
Will Rawls, koreograf och författare
Edwin Safari/Jafar the Superstar, konstnär
Derrick Woods-Morrow, konstnär
Evelyn T. Wang, konstnär
Ming Wong, konstnär
Arnisa Zeqo, curator och författare

Every Ocean Hughes, A Gay Bar Called Everywhere (with costumes and no practice), 2011 Foto: Paula Cort © Every Ocean Hughes