Teckning av en människa på fotografi av timmerstockar på en snötäckt öppen yta.

Clara Bodén, Stamnätet, 2018 © Clara Bodén

Filmklubben: Clara Bodén

Livestreamad filmvisning och samtal

12.3 2021

Stockholm

Tillsammans med Tempo Dokumentärfestival presenterar Filmklubben två filmverk av Clara Bodén; den pinfärska kortfilmen ”Först här” (2021) och ”Stamnätet” (2018). Du får också ta del av ljudverket ”Ruralistas” (2016), som för detta tillfälle visas med illustrerande teckningar av Ronja Svenning Berge. Filmvisningen följs av ett samtal mellan konstnären och regissören Clara Bodén och författaren och religionshistorikern David Thurfjell. Välkommen!

Clara Bodén bor med skogen in på knuten, på Rödön i Jämtland, och det är mitt i den norrländska landsbygdens konkreta frågeställningar som hennes konst hittar sin näring. I sina poetiska dokumentärfilmer berör hon, med patos, djupt existentiella frågor och ifrågasätter den livsstilsnorm som urbanitet innebär. Hon nuddar också vid de ömma smärtpunkter som insikt av förlust och utanförskap kan betyda. Och samtidigt riktar hon skarp kritik mot att det vi kallar centrum alltid utgår från stadens värderingar. Inte minst när det gäller kvinnors livsval, som i den guldbaggenominerade dokumentärfilmen ”Lgh + bil + allt jag äger och har” (2015).

Efter filmvisningen följer ett samtal mellan Clara Bodén och David Thurfjell. Det kommer att kretsa kring gränslanden mellan text, bild, ljud, vetenskap och politik, samt lyfta frågor kring platsen som utgångspunkt och utvecklingen av naturens roll i det kollektiva medvetandet. Moderator: Catrin Lundqvist, intendent, Moderna Museet.

Program

15.00–15.05 Introduktion
15.05–15.12 ”Först här” (6.30 min)
15.12–15.17 ”Stamnätet” (4.30 min)
15.17–17.00 Samtal med Clara Bodén och David Thurfjell.
17.00–17.30 ”Ruralistas” (28 min)

Om filmerna och ljudverket

Först här / Not Until Now 6.30 min (2021)

För nutidsmänniskan har skogen blivit alltmer en upplevelse som vi njuter eller konsumerar. Ju mer vi fjärmar oss naturen desto mer abstrakt och omedveten blir vår hållning till den. Vad gör det med vår uppfattning om vad skogen är? ”Först här” är en poetisk essäfilm som berättar om livsvillkor, ekonomiska värden och träden i markerna runt om oss.  Det är en film om att komma till insikt, att ställas inför en verklighet som kräver mer och ställer fler frågor.

Stamnätet / The Power Grid 4.30 min (2018)

”Stamnätet” handlar om att känna sig lurad, att se hur en plats exploaterats och fråga sig vad som egentligen blev kvar. Det är en personlig film om kraftproduktion och kolonialism, om att växa upp omgiven av rika och mäktiga naturresurser och ändå få höra att man bor i en fattig del av landet.

Ruralistas 28 min (2016)

”Ruralistsas” är ett ljudverk om ansvaret att säga något, resa sig, vara en röst för ett perspektiv, fara ut till staden och in till byn. Det är ett försök att lyssna på det som omger oss och säga någonting från den platsen, att i ljud teckna konturerna av ett landskap och kvinnor runt sig i det landskapet. Ljudverket är skapat av Clara Bodén tillsammans med Cicely Irvine och producerades för Sveriges Radio Drama, men för detta tillfälle visas det med illustrerande teckningar av Ronja Svenning Berge.

Om de medverkande

Clara Bodén, född 1983, är filmskapare och producent bosatt på Rödön, Jämtland. Hon driver sedan 2011 produktionsbolaget Vapen och Dramatik, en konstnärlig plattform för uttryck inom ljud, film och illustration. Utifrån Vapen och Dramatik utvecklar hon sitt konstnärskap i dialog med Ronja Svenning Berge och Cicely Irvine. Bodén guldbaggenominerades 2015 för ”Lgh + bil + allt jag har och äger”. Hennes filmer har visats på SVT och på filmfestivaler i Sverige och utomlands. Hon har fått flera utmärkelser och stipendier för sina arbeten.

2020 tilldelades hon Jan Fridegårdpriset med motiveringen: ”Med en blick och en känsla för det repetitiva och storslagna så bygger hon en värld där landskapet och dess invånare är det centrala. Norrland, inlandet, tjejerna, kvinnorna, vännerna. Rösterna och landskapet, i takt och i baktakt omgivet av vägar, skogar, undringar och ursinne. Bodén plockar med sitt konstnärskap isär naturlagen om att ”staden är den nya normalen”, hon synar kraftproduktionen och stadens kolonialism och hon gör det med grace.”

David Thurfjell, född 1973, är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han undervisar i islamologi och religionsvetenskap. Han är även författare till böckerna ”Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen” (2015) som handlar om religionsattityder inom den sekulära svenska mainstreamkulturen, samt ”Granskogsfolk: Hur naturen blev svenskarnas religion” (2020) som behandlar sekulära svenskars religionsattityder

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar på plats i museet, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se. För att ta del av livestream av vissa filmer behöver du vara medlem.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Våren 2021 samarbetar vi med Kungl. Konsthögskolan.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se