Svartvitt foto med ryggtavla av en man och vit text i bilden

Cy Dear, 2019 © Good Day Films och Cy Twombly Foundation

Filmklubben: Cy Dear

FILM & SAMTAL

25.11 2022

Stockholm

Dokumentären ”Cy Dear” ger oss en inblick i Cy Twomblys personliga liv och konstnärliga skapande. Den innehåller exklusivt och tidigare opublicerat filmmaterial från Cy Twombly Foundation. Filmen tecknar ett intimt och hyllande porträtt av en konstnär som kom ur den amerikanska pop-eran, men fann ett helt eget uttryck genom sitt stora intresse för antikens mytologi och poesi.

Efter filmvisningen deltar filmens regissör Andrea Bettinetti och producent Michele Bongiorno i ett publikt samtal som modereras av Elisabeth Millqvist, chef på Moderna Museet Malmö.

Dokumentärfilmen ”Cy Dear” från 2019 ger oss en personlig inblick i Cy Twomblys liv och arbete. Den pendlar mellan att utspela sig i USA, där konstnären föddes, och i Italien, där han levde en stor del av sitt liv. Cy Twombly föddes i Lexington, Virginia 1928 och hans fascination för antikens historia och mytologi förde honom till Italien, först till Rom 1957 och sedan till staden Gaeta nära Neapel. Cy Twombly gick bort i Rom 2011.

Filmens berättare och den som tar oss in i Cy Twomblys värld är Nicola del Roscio, som var konstnärens trogna vän, assistent och administratör. Han är nu ordförande för Cy Twombly Foundation och har skrivit flera böcker om konstnären, bland andra biografin ”The Essential Cy Twombly” (2014). Det är genom hans ögon som vi lär känna konstnären Cy Twombly som en förfinad och reserverad man som älskade naturens skönhet, historia och poesi.

Filmen börjar i den stora retrospektiva utställningen på Centre Pompidou i Paris 2017, där Nicola del Roscio vandrar genom utställningen tillsammans med Centre Pompidous curator Jonas Storsve. Vi tas sedan med på Cy Twomblys livsresa från USA till Italien och tillbaka igen till Lexington där han levde halvårsvis den senare delen av sitt liv. Vi möter också några av konstvärldens aktörer, bland andra galleristen Larry Gagosian, Sir Nicolas Serota (direktör för Tate London 1988–2017) och Carlos Basualdo, curator vid Philadelphia Museum of Art.