Tre kvinnor vid ett festdukat bord

Dumar, 2020 Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed och Ayaan Mohammud. Foto: Fotograf Satu AB

Dumar

Filmklubben

19.9 2020

Stockholm

Välkommen till världspremiären av ”Dumar”! Filmen presenteras i samarbete med Östgötateatern och följs av ett samtal med regissörerna America Vera-Zavala och Salad Hilowle, samt Catrin Lundqvist, intendent på Moderna Museet.

”Dumar” betyder kvinnor. Filmen handlar om Ayaan Mohammud, Fadume Jama och Kin Gurhan Mohamed och deras liv innan och efter inbördeskriget i Somalia som började 1988. Då, liksom under coronakrisens inledande fas, pågick hamstring. Den gången hamstrades ris. 2020 i Sverige gällde det framförallt toalettpapper.

Kvinnorna berättar om flykten från sina hem och om ankomsten till Sverige, om hur de upplevde klimatet och arbetslivet. De pratar om känslor av frihet, rädsla och hemlängtan. Och om hur Covid 19-pandemin drabbat dem och deras familjer.

”Dumar” var avsedd att bli en föreställning på Östgötateatern i regi av America Vera-Zavala, våren 2020, men pandemin kom emellan. Filmen handlar om den inställda pjäsen och de berättelser den skulle ha rymt.

Allt är vitt. Människorna är vita, himlen är vit, marken är vit.

Dumar

32 min, 2020

Medverkande: Kin Gurhan Mohamed, Fadume Jama och Ayaan Mohammud
Manus och regi:  America Vera-Zavala
Foto och regi: Salad Hilowle
Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
Mask: Anna Andersson

Om filmskaparna

America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent, debattör och författare. Våren 2020 regisserade hon två föreställningar på X-scenen hos Östgötateatern; spoken word-föreställningen ”Reflekterad olydnad” med Farhiya Feysal och en performance lecture; ”Ingenting av det jag vet om mig stämmer” med Madeleine In Hwa Björk. Hösten 2020 är hon aktuell som regissör för ”Halal Teater” med Diyari Mahmoud.

Vera-Zavala har tidigare gjort två Performance Lectures på Dramaten, den mycket omdebatterade ”Muslim Ban” 2017 och ”Musik för en NoGo Zon” 2018. Hon har även skrivit pjäserna ”Concha tu Madre” (2007), ”Viskleken” (2007), ”Etnoporr” (2008), ”Jävla finnar” (2008), ”Gangs of Gothenburg” (2009), ”Vita pumps” (2010), ”Rött kort” (2014), ”Sara Sara Sara – starka kvinnor pinkar stående” (2014) och ”Svenska hijabis” (2016).

America Vera-Zavala har gett ut böckerna ”Global rättvisa är möjlig” (2001), ”Deltagande demokrati” (2003) och ”Ett annat Sverige är möjligt” (2006). Hösten 2020 är hon aktuell med sin nya bok ”Svartskalle – En svensk historia”.

Salad Hilowle är filmskapare och konstnär med rötter i Somalia och Gävle. Han bor i Stockholm, och har tidigare studerat vid programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Linköpings Universitet.

Hilowle utexaminerade från Konstfack 2018 och tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan. Hans konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. Han står bland annat bakom de prisade kortfilmerna ”Erinra”, ”Brev till Sverige” och ”Waryaa”. Hans finstämda och poetiska filmer har visats på festivaler runt om i Europa och de två sistnämnda finns även att se på SVT Play.

Hilowle var 2015 en av två konstnärer som fick dela på Engmansstipendiet, ett av Sveriges största konststipendier. 2020 tilldelades han Bernadottestipendiet av Konstakademien för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Hösten 2020 samarbetar vi med Östgötateatern, Kungl. Konsthögskolan, MDT och Franska Institutet.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se