Sidney Leoni, FLY (stillbild från film), 2021 © Sidney Leoni

Premiär av ”FLY” om Vaslav Nijinskij

Film-dans-performance av Sidney Leoni

17.12 – 18.12 2021

Stockholm

Filmklubben bjuder in till premiär av en unik konstupplevelse fylld av lust, fantasi och känsla. Följ med på en resa i tid och rum utifrån ett av danskonstens främsta namn, Vaslav Nijinskij. Under två dagar i december sätts film- och dansföreställningen ”FLY” upp på Moderna Museet. Välkommen!

I ”FLY”, av koreografen och filmskaparen Sidney Leoni, får vi lära känna den legendariske ryska dansaren och koreografen Vaslav Nijinskij (1888-1950), som mötte stor framgång i Paris med Ryska baletten i början av 1900-talet. Ett decennium senare skrev Nijinskij dagbok med texter som vittnar om en begynnande psykos som kom att övergå i schizofreni:

Jag förstod att hela vårt liv är degenering. Jag insåg att folk inte tänker på vad de gör. Jag vet att Jorden degenererar. Den kan inte andas. Jorden idag, är ett helvete!

Performanceverket utspelar sig på filmduken och på scengolvet samtidigt, och blandar kroppar, konstformer, tid och rum. Händelserna som projiceras på filmduken utgör både en kuliss och en mot- och medspelare till dansarna som rör sig på scengolvet.

Följ med på ett andligt och tidlöst sökande på ett gränsöverskridande och experimentellt sätt. Här sammansmälter fakta med fantasi, och konstnärer – både levande och döda – samlas för att påminna planeten och mänskligheten om vad de mest av allt behöver: Kärlek.

Elias Girod och Sidney Leoni i 'FLY' (stillbild) 2021 © Sidney Leoni

Om de medverkande

Sidney Leoni arbetar som koreograf, dansare och filmskapare i Sverige, Belgien och Frankrike. I gränsöverskridande scen- och filmprojekt utforskas omslutande och experimentella erfarenheter, med särskilt fokus på publikens potentiella sinnesintryck och fantasier. I hans två senaste performanceprojekt “Undertone” (2010) och “Hertz” (2013) mörklade han hela teatrar eftersom han ser mörker som ett medel för att öka sensibiliteten och gemenskapen människor emellan.

Sidney Leonis tidigare långfilm ”Under Influence” (”Under påverkan”, premiär på Dansens Hus 2016) med Halla Ólafsdóttir och Christine de Smedt i huvudrollerna, skildrar en skådespelares mystiska och psykotiska resa i samband med inspelningen av en film. Under 2008-2009 deltog Sidney Leoni i en masterkurs i Research in Choregraphy vid DOCH i Stockholm och mellan 2002-2006 tog han sin kandidat- och magisterexamen vid Sophia Antipolis Universitet i Nice. Innan dess hade han utbildat sig till balettdansör vid Operan i Toulon i Frankrike.

Halla Ólafsdóttir är en isländsk konstnär, dansare och koreograf som bor i Stockholm. Hon deltar i olika feministiska konstellationer och samarbeten som vill vidga synen på dans och koreografi. Hennes arbete för scenen rör sig kring metoder för nytolkning av igenkännbara gestaltningsformer i syfte att skapa gemensamma upplevelser. Hon var co-curator för Reykjavík Dance Festival: A Series of Event 2012, Island, där 30 konstnärer bjöds in att delta i en tiodagarsfestival och hon spelar huvudrollen i Sidney Leonis långfilm ”Under Influence” som hade premiär på Dansens Hus 2016. Tillsammans med koreograferna Zoe Poluch, Stina Nyberg, Nadja Hjorton och Amanda Apetrea ingår hon i kollektivet SAMLINGEN.

Elias Girod är dansare och bor för närvarande i Helsingfors. Han har medverkat i flera stycken av Mette Ingvartsen och deltar ofta i Welds produktioner i Stockholm. Han är även medlem i konstnärsgruppen Precarious Practices. Under 2020 arbetade han tillsammans med Lauri Supponen och Linda Martikainen på det nya verket ”Mouthpiece”, och dansar i Veli Lehtovaaras ”Forest Project”. Elias Girod har gått Finska Operans Balettskola och har en kandidatexamen i dans från DOCH 2013.

Manon Santkin bor och arbetar i Bryssel. Hon verkar inom fältet för performancekonst med dans, koreografi, konstnärlig rådgivning, processassistent och som skribent. Hon examinerade vid P.A.R.T.S. 2004 och avslutade nyligen sin master i News Performative Practices vid DOCH i Stockholm. Hon har samarbetat med koreografer som Mette Ingvartsen, Salva Sanchis, Xavier Leroy, Sidney Leoni, Eleanor Bauer, Cecilia Lisa Eliceche, Daniel Linehan, Leslie Mannès and Fabrice Samyn. Santkin utvecklar också projekt med ljudkonstnärern Peter Lenaerts och med designern Nicolas Couturier. Hon deltar regelbundet som mentor med dramaturgisk rådgivning i andra konstnärers arbetsprocesser och ser sin roll som en tolkare av verk som ibland omvandlas till att bli bollplank i samarbetsprocesser.

Idé, regi och koreografi: Sidney Leoni
Rollbesättning av live performance: Elias Girod, Halla Ólafsdóttir, Manon Santkin och Sidney Leoni
Kostymdesigners: Jennifer Defays och Rachel Lesteven
Ljusdesign för live performance: Tim Wouters och Anton Andersson
Filmrollsinnehavare (i alfabetisk ordning): Alain Siebert, Alexandra Cismondi, Andros Zins-Browne, Aurélia Bézia, Aurélia Guinta, Christina Vantzou, Christine De Smedt, Eleanor Bauer, Elias Girod, Emilio Tomé, Estelle Gautier, Fabrice Pio, Guillem Mont De Palol, Halla Ólafsdóttir, Jaime Llopis, Manon Santkin, Marco Herløv Høst, Mette Ingvartsen, Mikko Hyvönen, Miriam Balloussa, Olivier Valkeners, Sidney Leoni, Stav Yeini, Xenia Ingvartsen Charmatz & Zoë Poluch
Berättad av: Caroline Donnelly, Caroline Mozzone, Descha Daemgen och Clive Mitchell
Filmfotografi: Artur Castro Freire
Originalmusik: Yoann Durant och Sidney Leoni
Makeup: Valko
Management och administration: Caravan Production (Brussels, BE)
Administration: The Artist Cooperative Interim Kultur (Stockholm, SE) och Plate-Forme POLY (Paris, FR)

Manon Santkin i 'FLY' (stillbild) 2021 © Sidney Leoni, 2021

Kalender

  • Performance
  • På engelska

”FLY” av Sidney Leoni

  • Performance
  • På engelska

”FLY” av Sidney Leoni