Group 2

Elias Girod i FLY (stillbild ur filmen), 2020 © Sidney Leoni

Fly

Filmklubben

24.4 – 25.4 2020

Stockholm

Välkommen till ”Fly” – en dokumentär och fiktiv film- och dansperformance som utspelar sig samtidigt på filmduken och på scengolvet. ”Fly” bjuder in till en värld av utforskning, känsla, lust och fantasifärder.

I Sidney Leonis föreställning rör sig allt i ett enda kretslopp, från en kropp till en annan och mellan olika konstformer. Här strålar konstnärer från det förflutna samman och möter nu levande konstnärer som vittnar om tidigare generationers arv till samtiden, i ett sökande efter grundläggande andlig och tidlös kärlek.

”Fly” är en filmföreställning i det utvidgade rummet där händelserna som projiceras på filmduken utgör en fond men också blir en mot- och medspelare till dansarna – Elias Girod, Halla Ólafsdóttir och Stina Nyberg – som rör sig på scengolvet.

Den dokufiktiva dansfilmföreställningen handlar om den ryska dansaren och koreografen Vaslav Nijinskij. Vi får möta honom tillsammans med den Ryska Baletten i Paris i början av 1920-talet och senare även i Los Angeles 1983; i den film som spelades in om honom. Där spelas Nijinskijs hustru av den amerikanska skådespelerskan Gena Rowlands. Bakom kameran, hennes make, regissören John Cassavetes.

Om de medverkande

Sidney Leoni arbetar som koreograf, dansare och filmskapare i Sverige, Belgien och Frankrike. I gränsöverskridande scen- och filmprojekt utforskas omslutande erfarenhet, med särskilt fokus på publikens potentiella sinnesintryck och fantasier. I Sidney Leonis tidigare långfilm ”Under Influence” (”Under påverkan”, Hiros, 2016) med Halla Ólafsdóttir och Christine de Smedt i huvudrollerna, skildras en skådespelares mystiska och psykotiska resa i samband med produktionen av en film som heter ”Being Kate Winslet” (”I huvudet på Kate Winslet”).

Elias Girod är dansare och bor för närvarande i Helsingfors. Han han medverkat i flera stycken av Mette Ingvartsen och deltar ofta i Welds produktioner i Stockholm. Han är även medlem i konstnärsgruppen Precarious Practices. Under 2020 arbetar han tillsammans med Lauri Supponen och Linda Martikainen på det nya verket ”Mouthpiece”, dansar i Veli Lehtovaaras ”Forest Project” och medverkar nu i Sidney Leonis dokufiktiva dansfilmföreställning ”Fly”.

Elias Girod har gått Finska Operans Balettskola och har en kandidatexamen i dans från DOCH 2013.

Halla Ólafsdóttir är en isländsk konstnär, dansare och koreograf som bor i Stockholm. Hon deltar i olika feministiska konstellationer och samarbeten som vill vidga synen på dans och koreografi. Hennes arbete för scenen rör sig kring metoder för nytolkning av igenkännbara gestaltningsformer i syfte att skapa gemensamma upplevelser. Hon var co-curator för Reykjavík Dance Festival: A Series of Event 2012, Island, där 30 konstnärer inbjöds att delta i en tiodagarsfestival och hon spelar huvudrollen i Sidney Leonis långfilm ”Under Influence” som hade premiär på Dansens Hus 2015. Tillsammans med koreograferna Zoe Poluch, Stina Nyberg, Nadja Hjorton och Amanda Apetrea ingår hon i kollektivet SAMLINGEN.

Stina Nyberg arbetar med dans och koreografi och har en master i koreografi från DOCH 2012. Hennes praktik rör möjligheten att genom övertygelse och illusion skapa nya logiska system för att bygga en annorlunda värld och handla därefter. Hon utgår alltid ifrån en feministisk syn på kroppen, dess sociala och politiska konstruktion och rörelseförmåga.

Hon samarbetar ofta med andra; i independent-produktioner, kollektiv, statliga institutioner, på konst- och musikscener och skapar en metod som är specifik för varje ny arbetssituation. Stina Nyberg har i flera år, i samarbete med gruppen SAMLINGEN, undersökt dansens historia ur ett feministiskt perspektiv.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar. Efter filmvisningarna är Moderna Bar öppen hela kvällen.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Våren 2020 samarbetar vi med Kungl. Konsthögskolan.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se

Fly
Fly

Kalender

  • Film
  • Tips

Fly

På engelska

  • Film
  • Tips

Fly

På engelska