Museet är tillfälligt stängt med anledning av coronapandemin. Vi öppnar igen 16 juni 2020. Läs mer om museets åtgärder

Elias Girod & Manon Santkin i 'FLY' (cine-performance) (film still). Credit: Sidney Leoni

FLY (cine-performance)

Filmklubben

Stockholm

Välkommen till ”FLY” – en dokumentär och fiktiv film- och dansperformance som utspelar sig samtidigt på filmduken och på scengolvet. ”FLY” bjuder in till en värld av utforskning, känsla, lust och fantasifärder.

I Sidney Leonis föreställning rör sig allt i ett enda kretslopp, från en kropp till en annan och mellan olika konstformer. Här strålar konstnärer från det förflutna samman och möter nu levande konstnärer som vittnar om tidigare generationers arv till samtiden, i ett sökande efter grundläggande andlig och tidlös kärlek.

”FLY” är en filmföreställning i det utvidgade rummet där händelserna som projiceras på filmduken utgör en fond men också blir en mot- och medspelare till dansarna – Elias Girod, Sidney Leoni och Halla Ólafsdóttir – som rör sig på scengolvet.

Den dokufiktiva dansfilmföreställningen handlar om den ryska dansaren och koreografen Vaslav Nijinskij. Vi får möta honom tillsammans med den Ryska Baletten i Paris i början av 1910-talet och senare även i Los Angeles 1983; i den film som spelades in om honom. Där spelas Nijinskijs hustru av den amerikanska skådespelerskan Gena Rowlands. Bakom kameran, hennes make, regissören John Cassavetes.

Om de medverkande

Sidney Leoni arbetar som koreograf, dansare och filmskapare i Sverige, Belgien och Frankrike. I gränsöverskridande scen- och filmprojekt utforskas omslutande erfarenhet, med särskilt fokus på publikens potentiella sinnesintryck och fantasier. I Sidney Leonis tidigare långfilm ”Under Influence” (”Under påverkan”, Hiros, 2016) med Halla Ólafsdóttir och Christine de Smedt i huvudrollerna, skildras en skådespelares mystiska och psykotiska resa i samband med produktionen av en film som heter ”Being Kate Winslet” (”I huvudet på Kate Winslet”).

Elias Girod är dansare och bor för närvarande i Helsingfors. Han han medverkat i flera stycken av Mette Ingvartsen och deltar ofta i Welds produktioner i Stockholm. Han är även medlem i konstnärsgruppen Precarious Practices. Under 2020 arbetar han tillsammans med Lauri Supponen och Linda Martikainen på det nya verket ”Mouthpiece”, dansar i Veli Lehtovaaras ”Forest Project” och medverkar nu i Sidney Leonis dokufiktiva dansfilmföreställning ”FLY (cine-performance)”. Elias Girod har gått Finska Operans Balettskola och har en kandidatexamen i dans från DOCH 2013.

Halla Ólafsdóttir är en isländsk konstnär, dansare och koreograf som bor i Stockholm. Hon deltar i olika feministiska konstellationer och samarbeten som vill vidga synen på dans och koreografi. Hennes arbete för scenen rör sig kring metoder för nytolkning av igenkännbara gestaltningsformer i syfte att skapa gemensamma upplevelser. Hon var co-curator för Reykjavík Dance Festival: A Series of Event 2012, Island, där 30 konstnärer inbjöds att delta i en tiodagarsfestival och hon spelar huvudrollen i Sidney Leonis långfilm ”Under Influence” som hade premiär på Dansens Hus 2015. Tillsammans med koreograferna Zoe Poluch, Stina Nyberg, Nadja Hjorton och Amanda Apetrea ingår hon i kollektivet SAMLINGEN.

Produktion, manus, koreografi, regi och klippning: Sidney Leoni
Rollbesättning i föreställningen: Elias Girod, Sidney Leoni & Halla Ólafsdóttir.
Filmens rollbesättning: Elias Girod, Sidney Leoni, Halla Ólafsdóttir, Manon Santkin & Christine de Smedt.
Övriga medverkande: Miriam Balloussa, Eleanor Bauer, Aurélia Bézia, Alexandra Cismondi, Estelle Gautier, Aurélia Guinta, Marco Herløv Høst, Mikko Hyvönen, Mette Ingvartsen, Xenia Ingvartsen Charmatz, Jaime Llopis, Guillem Mont De Palol, Fabrice Pio, Zoë Poluch, Alain Siebert, Emilio Tomé, Olivier Valkeners, Christina Vantzou, Stav Yeini & Andros Zins-Browne.
Filmfotografi: Artur Castro Freire
Originalmusik: Yoann Durant & Sidney Leoni
Ljussättning i föreställningen: Anton Andersson
B-foto: Félix Moy
Andrateam: Hoang-Son Doan
B-foto andrateamet: Alexandre Cabanne
Ljudtekniker: Alban Cayrol, Hélène Clerc-Denizot, Aymeric de Palol, Valentin Mazingarbe och Aïda Merghoub
Produktionsassistenter: Estelle Gautier och Amandine Bigot
Kostymdesign: Rachel Lesteven, Jennifer Defays, Sidney Leoni och Marie Davin
Kostymörer: Leila Bouzalmad och Quentin Levionnois
Smink: Valko
Hår: Mathilde Wallez Stevenson och Sidney Leoni
Scenografi: Sidney Leoni och René Leoni

Elias Girod som Valasv Nijinski i 'FLY' (cine-performance). Credit: Sidney Leoni
Elias Girod i FLY (stillbild ur filmen), 2020 © Sidney Leoni

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar. Efter filmvisningarna är Moderna Bar öppen hela kvällen.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Våren 2020 samarbetar vi med Kungl. Konsthögskolan.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se