Två personer håller om varandra, en sitter och en står upp

Monica Sjöö och Cilla Ericson på Kapsylen Café 44 , 1996

Jorden och månens magi

Guidad visning

12.9 2023

Stockholm

Följ med på en visning av utställningen ”Monica Sjöö: Den stora kosmiska modern” där konstnären Cilla Ericson med utgångspunkt i några verk berättar om sina minnen av vännen och kollegan Monica Sjöö. Hör om hur mötet med några specifika, magiska platser ledde till starka upplevelser som sedan kom att gestaltas i Monica Sjöös målningar.

1974 träffade Cilla Ericson Monica Sjöö och de kom att bli nära vänner. Monica Sjöö, som primärt levde sitt liv i England, såg vännen som en viktig kontakt i sitt födelseland, Sverige. De hade mycket gemensamt; var båda konstnärsbarn, hade ett starkt politiskt engagemang och arbetade tidigt med utpräglade miljö- och samhällskritiska arbeten.

Parallellt med politiska verk utvecklade både Monica Sjöö och Cilla Ericson tidigt i livet ett djupt intresse för äldre myter, inte minst forntida matriarkala gudinnekulturer. Även naturen med sin inneboende kraft stod i centrum hos dem båda, vilket ledde till ett starkt engagemang i miljöfrågor.

Med utgångspunkt i några utvalda verk i utställningen ”Monica Sjöö: Den stora kosmiska modern” kommer Cilla Ericson under sin presentation berätta om Monica Sjöö, hennes konstnärskap och deras mångåriga vänskap.

Cilla Ericson är under hösten aktuell med utställningen Retro Aktiv på Konstakademien i Stockholm, där hon visar verk från 1965 till 2023. Utställningen pågår 7 oktober–11 november 2023.