Skulptur Coupe de nuage (Molnskål)

Jean Arp , Coupe de nuage (Molnskål), 1960 Installationsbild Moderna Museet 2017, foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Jean (Hans) Arp / Bildupphovsrätt 2018

Meditera i museet

4.2 2018 – 16.12 2018

Stockholm

Meditera i en unik konstmiljö! Välkommen till museet för en timmes guidad meditation bland konstverken i våra salar eller i ett avskilt rum. Boka din plats, låna en meditationskudde och landa i dina sinnen.

En timmes guidad meditation

Efter en kort introduktion till konsten genomför vi en timmes guidad meditation med en utbildad meditationsinstruktör som praktiserar Shamatha-traditionen: en sittande, vaken meditationsstil.

Meditationen äger rum en timme innan museets ordinarie öppettid. Bara personer som är med och mediterar blir insläppta innan museet öppnar.

Tidigare program

Meditation i avskilt rum följs av eget besök i samlingen

Välkommen till tre meditationstillfällen med grundläggande introduktion till begreppen Tid – dörren till klarhet (19 april), Rymd – dörren till öppenhet (20 april) respektive Sensitivitet – dörren till att släppa taget (21 april).

Meditationen äger rum i ett avskilt rum, förberett för ändamålet med sittkuddar och mattor. Efter en timmes guidad meditation uppmuntras deltagarna att på egen hand besöka museets samling för att titta på konstverken och reflektera över begreppen tid, rymd och sensitivitet som togs upp under meditationen. Du som deltagare introduceras till reflektion, tystnad, sittande och gående meditation.

Konst och meditation

Vajradarshini, eller Rachel Fuller som är hennes engelska namn, leder meditationen. Meditation är en väg till att öppna medvetandet – liksom konst kan vara. Rachel Fuller tar upp några aspekter som förenar konst och meditationspraktik, som vi på egen hand kan praktisera i museets samling efter meditationen.

Dharma meets art är en del av dansfestivalen LABO Stockholm som arrangeras av Cullbergbaletten.

Porträttfoto av Rachel Fuller
Rachel Fuller. Foto: Karin Magnusson

En timmes guidad meditation

I samarbete med meditationscentret Shambhala Stockholm genomför vi en timmes guidad meditation med en utbildad meditationsinstruktör som praktiserar Shamatha-traditionen: en sittande, vaken meditationsstil.

Bara personer som är med och mediterar blir insläppta innan museet öppnar.