Group 2
Apollon

Henri Matisse, Apollon, 1953 © Succession H Matisse / Bildupphovsrätt 2016

Moderna Museets samling

Stockholm

Fri entré
Moderna Museets samling av modern och samtida konst är en av Europas främsta och är känd världen över. Här finns nyckelverk av bland annat Pablo Picasso, Henri Matisse, Dorothea Tanning, Andy Warhol och Niki de Saint Phalle.

I Moderna Museets samling finns ca 5 000 målningar, skulpturer och installationer, ca 25 000 akvareller, teckningar och grafiska blad, samt ca 100 000 fotografier från 1840-talet och framåt! Här finns svensk och utländsk konst från hela 1900-talet fram till idag. Samlingen omfattar också konstvideor och filmer samt konstnären Einar Hylanders miljöbygge på Narvavägen 29 i Stockholm.

Här kan du se vilka verk som visas i Stockholm nu

En vandring genom salarna börjar vid förra sekelskiftet och slutar i nutid, med tematiska överblickar och monografiska fördjupningar. I den första delen av samlingen som omfattar konst från 1900-talets första hälft blandas konstarterna: Pablo Picassos och George Braques collage och stilleben möter tidigt fotografi och film, helt i tidens experimentella anda. Måleri av ryska mästare som Lioubov Popova, Alexandra Ekster och Kasimir Malevitj ställs samman med affischer från den ryska revolutionens dagar.

De flesta av världskonstnären Öyvind Fahlströms banbrytande verk finns i museets samling och visas nu i ett koncentrerat urval. Hans mångfacetterade konstnärskap, som bottnar i ett intresse för politik, ekonomi, estetik och spelteori, har många gånger ett dagsaktuellt tilltal.

Bilder

Utsikt över Slussen, 1917
Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1917 © Sigrid Hjertén
Periphery
Sirous Namazi, Periphery, 2002 Foto: Albin Dahlström / Moderna Museet. © Sirous Namazi / Bildupphovsrätt 2017

Kalender

Venedig, 1915
  • Guidad visning

Konstnär och kvinna 1915–2015

På svenska

Smile as if we have already won
  • Guidad visning

Collage från 1910-talet till idag

På svenska

  • Guidad visning

Rörelse i konsten från början av 1900-talet till idag

På engelska

Mer om utställningen