Moderna Museet är öppet men ditt museibesök kanske blir lite annorlunda just nu. Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

The Revolution Won’t Be Televised (film still), 2016

The Revolution Won’t Be Televised

Filmklubben

6.3 2020

Stockholm

I den senegalesiska filmmakaren Rama Thiaws film blir musik – inte minst hiphop – ett slags vardagsaktivism för en ungdomsproteströrelse. Dokumentären följer den senegalesiska befolkningens fredliga mobiliseringar och demonstrationer i samband med presidentvalet 2012 och visar en revolution som – precis som filmtiteln antyder – media struntade i. Efter filmvisningen blir det samtal mellan Rama Thiaw och Ming Wong följt av performance med den fransk-karibiska artisten Valerie Renay. Välkommen!

Om The Revolution Won’t Be Televised

Filmens huvudfokus är en medborgarrörelse som leddes av de senegalesiska rapparna Thiat, Kilifeu och DJ Gadiaga från gruppen Keur Gui. ”The Revolution Won’t Be Televised” är en film om ett land präglat av förändring, där musik och motstånd är intrasslade i den sociala kampen för demokrati. Filmen är till största delen en senegalesisk produktion och visades på Berlinale, där den tilldelades internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI:s pris.

Om Rama Thiaw

Rama Thiaw är författare, regissör och producent på senegalesiska filmproduktionsbolaget BOUL FALLE IMAGES. Efter sin masterexamen i internationell ekonomi på Sorbonneuniversitetet bytte Thiaw bana. Hon studerade vid Universitet Paris 8 och påbörjade en karriär inom film.

Förutom kortfilmer på teman som otrygghet bland unga, bostäder och religion gjorde hon sin första långfilmsdokumentär ”Boul Fallé, la Voie de la lutte”, 2009, som följer den traditionella brottningens återkomst i Dakars förorter, där Rama Thiaw växte upp, och granskar idrottens inflytande i termer av de sociala och politiska förändringarna i Senegal. ”The Revolution Won’t Be Televised” (2016) är hennes andra långfilmsdokumentär.

I maj 2019 organiserade Rama Thiaw den första upplagan av Sabbar Artistiques – Women’s Reflexive Workshops of Dakar, en internationell kvinnofestival kring frågor om feministisk och afrikansk identitet, den första i sitt slag i Västafrika.

Valerie Renay med mikrofon
Valerie Renay

Performance med Valerie Renay

Kl 21–21.45 i Moderna Bar, plan 4

Efter filmvisningen blir det performance med Berlinbaserade fransk-karibiska postpunkartisten Valerie Renay i Moderna Bar. Välkommen till en fredagskväll som andas mörka elektroniska dofter med känslomässiga undertoner i en elektronisk livekonsert. Performancen genomförs tillsammans med studenter från Kungl. Konsthögskolan.

Om Valerie Renay

”Postpunksånger, i gränslandet mellan Charlotte Gainsbourg och Malaria” Siegssäule (DE)

”Den fransk-karibiska sångerskan, fortsätter att arbeta gränsöverskridande och har genom sin karriär byggt upp fascinerande länkar mellan musik, performancekonst och mode” – The 405

Valerie Renay sjöng nyligen i den samtida operan ”Aids Follies” på Brut Wien, framträdde på Hive Rise, Berghain (CTM Festival) och på Together Games (Eclat Festival, Stuttgart) av Ashley Fure. Hon har komponerat musik till Butoh dansaren Tuko Caseki (Dock 11), och gjort solokonserter på Club Control (RO), Pop-Kulture Festival (DE), Spill Festival (UK) och Santarcangelo Festival (IT).

Med initial hjälp av producenten Mose Schneider och Einstürzende Neubautens ingenjör Boris Wilsdorf, har Valerie Renay fortsatt att skriva och utveckla sitt eget sound i livesammanhang, där hon testat nytt material och gjort internationella konserter.

Bli medlem i Filmklubben!

Medlemskapet är gratis. Som medlem får du

  • Biljetter till reducerade priser.
  • Nyhetsbrev inför varje filmvisning.
  • Vara med i Facebookgruppen Filmklubben Moderna Museet. Där kan du ta del av extramaterial kring våra filmvisningar. Föreslå kommande filmklubbskvällar. Få och ge tips om filmer och filmvisningar. Knyta nya filmkontakter och söka samarbeten. Ställa frågor och diskutera film!

Bli medlem genom att skicka ett mail till filmklubben@modernamuseet.se med för- och efternamn samt mailadress som du vill ha nyhetsbrev till. Du behöver inte vara medlem för att delta i Filmklubbens visningar, men förboka din fria plats med ett mail till filmklubben@modernamuseet.se.

Hantering av personuppgifter

För att bli medlem i Filmklubben behöver vi hantera dina personuppgifter (namn och e-postadress). Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter: Moderna Museets integritetspolicy

Om Filmklubben

Filmklubben är platsen för film och samtal på fredagskvällar. Efter filmvisningarna är Moderna Bar öppen hela kvällen.

Filmklubben startade 2018 i sin nuvarande form, och visar filmer i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Ofta medverkar konstnären eller regissören i ett samtal efter filmen. Våren 2020 samarbetar vi med Kungl. Konsthögskolan.

Filmen har haft en given plats på museet sedan första början. Redan vid öppnandet 1958 fanns Moderna Museets Filmklubb. Där visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna.

Under 90- och 00-talen presenterade museet internationella konstnärer i serien Samtida Film och Video. Andra filmvisningar har ofta skett i anknytning till museets utställningar eller i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, Filmform, Cinemateket, Tempo dokumentärfestival, CinemAfrica, Stockholms Feministiska Filmfestival med flera.

Tidigare program: Filmklubben

Filmklubbens redaktion

Lena Essling, intendent, Catrin Lundqvist, intendent.

Kontakt

filmklubben@modernamuseet.se

The Revolution Won’t Be Televised (film still), 2016
The Revolution Won’t Be Televised (film still), 2016