En Moderna Museet-flagga framför Sveriges Riksdag

Rösta på Moderna Museet, 2022 Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

Rösta på Moderna Museet 2022

Förtidsrösta hos oss

24.8 2022 – 10.9 2022

Stockholm

Kan konsten förändra världen? Eller åtminstone hur vi ser på världen? Vi tror det. Upplev konsten hos oss och ta chansen att samtidigt förtidsrösta inför valet den 11 september. Din röst betyder något.

Moderna Museet är i år för allra första gången en plats för förtidsröstning. Vi vill stimulera och bidra till ett ökat valdeltagande i Sverige – en förutsättning för vårt öppna och demokratiska samhälle.

Förtidsröstning innebär att du röstar någon annanstans än den vallokal du tillhör, oavsett var du bor och är folkbokförd i Sverige.

Inför valet 2022 upplåter vi våra lokaler till valnämnden i Stockholms stad. Här kommer du möta valnämndens funktionärer precis som i alla andra röstningslokaler runt om i hela landet.

Moderna Museet står upp för ett fritt, demokratiskt och öppet samhälle. Genom att ge tillgång till förtidsröstning på museet markerar vi betydelsen av ett samhälle styrt av demokratiska värden. – Gitte Ørskou, överintendent

Konst och demokrati i museets entré

Under sommaren skapade barn och unga bilder på temat konst och demokrati tillsammans med våra konstpedagoger. Bilderna visas i museets entré från och med 3 den september.

Inlämning av röster
Foto: Fialotta Bratt / Valmyndigheten

Valaktiviteter för barn

Under två helger i september öppnar vi upp Verkstan för särskilda ”valaktiviteter” för barn.

Här kan barn och unga skapa egna vallöften och med specialgjorda valsedlar även rösta på sitt favoritkonstverk ur vår samling.

Självklart går det också bra att arbeta helt fritt!

Barn målar
Måleri i Verkstan. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
En Moderna Museet-flagga framför Sveriges Riksdag
Förtidsröstning på Moderna Museet, 2022 Foto: Åsa Lundén / Moderna museet