Receptionister, Spaeter, Duisburg

Andreas Gursky, Receptionister, Spaeter, Duisburg, 1982 Courtesy Monika Sprüth Philomene Magers, Cologne Munich London © Andreas Gursky / Bildupphovsrätt 2009

Andreas Gursky

Arbeten 80-08

21.2 2009 – 3.5 2009

Stockholm

Den största presentationen hittills av den tyske konstnären Andreas Gursky är vårens stora utställning på Moderna Museet. Gursky är mest känd för sina fotografier i jätteformat. Men utställningen visar verk redan från de tidigaste åren, när han fortfarande studerade på konstskola, och fram till idag.

Det här är Andreas Gursky största utställning hittills. För första gången visas konstnärskapet i sin helhet med verk från studietiden på Kunstakademie Düsseldorf fram till idag. Flera av verken har aldrig tidigare visats.

Bilderna aktualiserar ämnen som arbete, vardag, globalisering, masskonsumtion och förhållandet mellan individ och kollektiv. Tillsammans utgör de en myllrande bildberättelse om vår värld som i många fall understryker människans litenhet. Från långa avstånd och upphöjda positioner skapar konstnären helhetsbilder som överskrider våra ögons uppfattningsförmåga.

Gursky är sedan länge förknippad med fotografier i storformat vilket åskådliggörs i utställningen av de senaste årens bilder. Att visa 140 verk i en enda utställning är möjligt tack vare att konstnären gjort kopior i liten skala av tidigare verk. Detta radikala grepp ger oss ett nytt helt perpektiv på bilderna. Vi får också en generös möjlighet att följa utvecklingen i konstnärskapet, fördjupa oss i Gurskys syn på fotografi och upptäcka de relationer som uppstår mellan verken.

Arbeten 80-08 är organiserad av Dr Martin Hentschel, Kunstmuseum Krefeld i samarbete med Moderna Museet och Vancouver Art Gallery.

Film: Andreas Gursky är en av världens ledande fotografer (3:41)

Fredrik Liew berättar om den tyske fotografen Andreas Gursky och vinterns utställning där Gurskys hela produktion visas. Gursky är känd för sina gigantiska panoramafotografier, ofta av massrelaterade motiv; stora företag, börser eller folksamlingar, som vid politiska massmöten eller på klubbar. Gursky har nu särskilt för Moderna Museet och samproducenterna Vancouver Art Gallery och Kunstmuseen Krefeld, tagit fram nya kopior av sitt oeuvre, i mindre format. Detta möjliggör att visa över 150 bilder som spänner över tjugo år och där man kan följa

Curator: Fredrik Liew

Bilder

Andreas Gursky
Receptionister, Spaeter, Duisburg, 1982
© Andreas Gursky/BUS 2009 Courtesy Monika Sprüth Philomene Magers, Cologne Munich London
Andreas Gursky
Bahrain I, 2005
© Andreas Gursky/BUS 2008 Courtesy: Monika Sprüth Philomene Magers, Cologne Munich London

Mer om utställningen