Group 2
Utan titel, olja på duk

Ramsès Younane, Utan titel, 1939 Courtesy H. E. Sh. Hassan M. A. Al Thani collection, Doha © Ramsès Younane

Art et Liberté

Brytning, krig och surrealism i Egypten 1938–1948

28.4 – 12.8 2018

Stockholm

Se den första större museiutställningen om Art et Liberté, ett surrealistiskt konstnärs- och författarkollektiv baserat i Kairo. Gruppen försåg en rastlös generation av unga konstnärer, intellektuella och politiska aktivister med en brokig plattform för kulturell och politisk reform.

Utställningen är en heltäckande presentation av gruppen Art et Liberté/jama’at al-fann wal hurriyyah (Konst och frihet). Gruppen grundades 22 december 1938 genom publiceringen av manifestet ”Länge leve urartad konst”. De försåg en rastlös generation av unga konstnärer, intellektuella och politiska aktivister med en brokig plattform för kulturell och politisk reform. Vid andra världskrigets utbrott och under det brittiska kolonialstyret deltog Art et Liberté i det globala motståndet mot fascism, nationalism och kolonialism.

Internationellt nätverk av surrealister

Art et Liberté medverkade aktivt i ett internationellt nätverk av surrealistiska författare och konstnärer. Deras egna syn på surrealismen gav dem ett samtida text- och bildmässigt uttryck som var både globalt engagerat och rotat i lokala konstnärliga och politiska frågor.

Utställningen vidgar vår syn på modernismen genom att kasta nytt ljus över ett till stora delar okänt kapitel i den surrealistiska rörelsens historia. Den omfattar över 200 konstverk och arkivdokument.

Curatorer: Sam Bardaouil och Till Fellrath

Kalender

Utan titel, olja på duk
  • Moderna Museets Vänner

Art & Liberté – Brytning, krig och surrealism i Egypten 1938–1948

På svenska

Mer om utställningen