Der Hirte, The New Type och Rebell

Georg Baselitz Der Hirte, 1965. Foto: bpk-Bildagentur. The New Type, 1965. Foto: Louisiana Museum of Modern Art. Donation: Franz Dahlem. Rebell, 1965. Tate London 2015. Foto: Fredrich Rosentiel © Georg Baselitz 2016

Georg Baselitz

Hjältarna

11.11 2016 – 19.2 2017

Monumentala, figurativa målningar och teckningar som föreställer trasiga och sårbara soldater fyller våra salar hösten 2016. Utställningen fokuserar på de kontroversiella sviterna Hjältarna och Nya typer som Georg Baselitz skapade i början av sin karriär, 1965–66.

Georg Baselitz räknas som en av de främsta och mest inflytelserika europeiska konstnärerna. Baselitz motivval i sviten Hjältarna kom som en provokativ påminnelse om Tysklands historia i en tid då man gladdes åt ”det tyska ekonomiska undret”. Inom konsten, som på 60-talet dominerades av popkonstens glättiga ytor och minimalismens kyliga abstraktion, sågs de också som omoderna. Här fanns inget optimistiskt framåtblickande. De tycktes snarare skeptiskt vända blicken mot historien och misslyckandet. De vilda penseldragen och de intensiva färgerna, de frontala kompositionerna med tjocka konturer är aggressiva samtidigt som bilderna utstrålar resignation och utsatthet.

Curator: Magnus af Petersens

Intervjufilm med Georg Baselitz

Utställningsfilmen är producerad av Städel Museum. Textad på engelska och tyska. Se den på YouTube: Georg Baselitz. Die Helden – Ausstellungsfilm

baselitz_yt_stadel_854x480

Film från samtal med Georg Baselitz

I samband med vernissagen av utställningen Georg Baselitz: Hjältarna hölls ett samtal på Moderna Museet mellan Georg Baselitz och Dr Eva Mongi-Vollmer, curator från Städel museum i Frankfurt. Samtalet är på tyska och tolkas till svenska av Moderna Museets överintendent Daniel Birnbaum. En kort introduktion till utställningen ges också på svenska av curator Magnus af Petersens.

Utställningen visas på plan 4

Karta över Moderna Museet
Karta över Moderna Museet

Bilder

Der Baum
Georg Baselitz, Der Baum, 1966 © Georg Baselitz 2016. Foto: Jochen Littkemann, Berlin
Ohne Titel (ein neuer Typ)
Georg Baselitz, Ohne Titel (ein neuer Typ), 1965 © Georg Baselitz 2016. Collection of the Gemeentemuseum Den Haag
Georg Baselitz, Bild für die Väter, 1965 © Georg Baselitz 2016
Falle
Georg Baselitz, Falle, 1966 © Georg Baselitz 2016

Mer om utställningen