
Evert Lundquist, Yxan, 1974 © Evert Lundquist/Statens Museum for Kunst, Köpenhamn
Evert Lundquist
16.1 2010 – 11.4 2010
Stockholm
Så sent som 1989 presenterade Evert Lundquist nya verk som inte bara bevisade att han, nästan blind, fortfarande var en vital konstnär utan också bidrog med en ny pusselbit för att förstå en livslång produktion. Efter Lundquists bortgång minskade dock intresset för hans konst. Den levande diskussionen avstannade och uppfattningen om en borgerlig konstnär som målade ljuset och det tidlösa i en klassisk tradition blev gängse.
Tanken med utställningen är att skala av det lager ”självklarheter” och etablerade tolkningar som uppstått. Genom att sätta fokus på målningarna i sig och på ett nytt urval verk presenteras Evert Lundquist som en konstnär förenad av motsatser. Verken pendlar mellan abstrakt/figurativt, motiv/process och monumentalitet/upplösning. Hittills har man oftast diskuterat Lundquist i relation till konsthistoriska föregångare, men denna ambivalens, motsägelsefullhet och öppenhet placerar honom tydligt i sin egen tid och pekar framåt mot senare generationer och vår egen samtid.
Curator: Fredrik Liew
Katalog
Den rikt illustrerade katalogen, med förord av Lars Nittve och texter av Fredrik Liew, Katarina Wadstein MacLeod, Jeremy Lewison, Sigrid Sandström, Andreas Eriksson, Torsten Andersson, Per Kirkeby och Georg Baselitz produceras i samarbete med Norstedts förlag.
Utställningen stöds av