Lea Porsager
Stripped
21.11 2020 – 16.5 2021
Stockholm
Den jättelika väderkvarnen som sätts i rörelse av osynliga vindar symboliserar kraften i människans föreställningsförmåga. Kan vi pressa fantasin ytterligare och få en glimt av vad som finns på andra sidan? Har vi något annat val än att försöka, om vi vill förvandla oss själva och vår relation till världen?
Utställningen bygger på idéer och motiv från tantrisk meditation, religiöst måleri och kvantteori. Så har konstnärer och spiritistiska medier tillämpat teknik och vetenskapliga upptäckter – som till exempel elektricitet, magnetism och radioaktivitet – för att skapa länkar mellan immateriella och fysiska världar. Blandningen av vetenskap och esoterisk kunskap var ett andligt sökande, och utmanade det moderna förnuftet.
Porsager blottlägger former och material som är både exalterade och utmattade: sårbara och förtätade tillstånd genom vilka vi kan stämma in i krafter som är mer än mänskliga. När världsåskådningar krockar och öppningar skapas mellan olika verkligheter kan det uppstå en potential för nya upplevelser och njutningar – och för andra tolkningar av vad och hur vi vet.
Om Lea Porsager
Utställningen är Lea Porsagers första stora separatutställning i Sverige och består helt av nya verk. Med ett konstnärskap som spänner över teman som mystik, feminism och vetenskap arbetar Porsager med olika konstnärliga praktiker: hon är lika mycket en skulptör och en filmskapare som hon är författare och forskare.
Lea Porsager, född 1981, har examen från Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Städelschule i Frankfurt am Main 2010. Hon har haft separatutställningar på bland annat Henie Onstad Art Centre i Oslo, Kunstverein Göttingen, och The Emily Harvey Foundation i New York. Porsager deltog i dOCUMENTA (13) och i den 14:e Istanbulbiennalen.
Hon arbetar för tillfället med offentliga konstuppdrag i Danmark, Norge och Sverige. Hennes jordkonstverk ”Gravitational Ripples invigdes” i juni 2018 på Djurgården i Stockholm, till minne av de svenskar som miste livet i tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Porsager är doktorand på forskarutbildningen i fri konst vid Konsthögskolan i Malmö och Lunds universitet, med forskningsprojektet ”Cunt-splicing Thought-forms – Promiscuous Play with Quantum Physics and Spirituality”. Hon bor och arbetar i Köpenhamn.
Curator: Lars Bang Larsen
Entrépriser
Biljett endast Lea Porsager
Köpes på plats på museet.
Entrépris: 100 kr
Reducerat pris: 70 kr (gäller för studenter och pensionärer)
Kombinationsbiljett inklusive Giacometti – Ansikte mot ansikte
Förköpsbiljett krävs.
Entrépris: 170 kr
Reducerat pris: 140 kr (gäller för studenter och pensionärer)
Alltid fri entré för alla under 19 år och Moderna Museets Vänner.
Skapa här och nu: utforska magnetism
Utanför utställningen finns en magnetisk vägg där du själv kan utforska magnetism. På den vita väggen finns svarta och gula former. Prova att flytta runt dem på väggen och skapa ett mönster. Vissa av formerna är mer magnetiska än andra. Undersök vilka!
Vad är magnetism?
Magnetism är en osynlig kraft som drar metall till sig. Kan du tänka på någon sak som är gjord av metall?
Kan du tänka på fler krafter som vi inte kan se men som vi kan känna?
Vinden är en kraft som är svår att se, men som vi kan känna. Vinden kan få löv att blåsa runt eller få vingarna på ett stort vindkraftverk att snurra. Vindens kraft skapar elektricitet som får våra lampor att lysa.
Att tycka om någon kan också vara en kraft. En kraft man inte ser, men som man känner. Den kraften kan få oss som människor att lysa.
Vi blir glada av att tänka på roliga saker. Berätta om något som gör dig glad och känn efter i kroppen om något har hänt.
Besök med skolan
I nuläget kan vi varken ta emot förbokade grupper, eller grupper som vill komma på egen hand. Det gäller även skolklasser.
Läs mer om vad som gäller för skolan: Skola
Utställningen visas på plan 2
Utställningen visas på Kunsthal Charlottenborg 12 juni–8 augusti 2021.