Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Stora vita objekt utspridda i ett rum.

Lea Porsager, G.O.D. [GENERATOR.ORGANIZER.DESTROYER], 2020 © Lea Porsager. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Lea Porsager

Stripped

21.11 2020 – 16.5 2021

Stockholm

”Stripped” är Lea Porsagers första större separatutställning i Sverige, och visar nya verk. Vi befinner oss på skulpturens område – och samtidigt någon helt annanstans, med inslag av magnetiska bönekvarnar, sexualiserade ikoner, digitala animationer, en sliten saccosäck och väderkvarnsvingar som skurits upp.

Den jättelika väderkvarnen som sätts i rörelse av osynliga vindar symboliserar kraften i människans föreställningsförmåga. Kan vi pressa fantasin ytterligare och få en glimt av vad som finns på andra sidan? Har vi något annat val än att försöka, om vi vill förvandla oss själva och vår relation till världen?

Utställningen bygger på idéer och motiv från tantrisk meditation, religiöst måleri och kvantteori. Så har konstnärer och spiritistiska medier tillämpat teknik och vetenskapliga upptäckter – som till exempel elektricitet, magnetism och radioaktivitet – för att skapa länkar mellan immateriella och fysiska världar. Blandningen av vetenskap och esoterisk kunskap var ett andligt sökande, och utmanade det moderna förnuftet.

Porsager blottlägger former och material som är både exalterade och utmattade: sårbara och förtätade tillstånd genom vilka vi kan stämma in i krafter som är mer än mänskliga. När världsåskådningar krockar och öppningar skapas mellan olika verkligheter kan det uppstå en potential för nya upplevelser och njutningar – och för andra tolkningar av vad och hur vi vet.

Om Lea Porsager

Utställningen är Lea Porsagers första stora separatutställning i Sverige och består helt av nya verk. Med ett konstnärskap som spänner över teman som mystik, feminism och vetenskap arbetar Porsager med olika konstnärliga praktiker: hon är lika mycket en skulptör och en filmskapare som hon är författare och forskare.

Lea Porsager är född 1981, bor och arbetar i Köpenhamn och har deltagit i utställningar som documenta 13 (2012) och den 14:e Istanbul-biennalen (2015).  2018 invigdes hennes ”Gravitational Ripples” på Djurgården i Stockholm – ett jordkonstverk som skapats av Porsager med uppdraget att hedra de svenska offren för tsunamikatastrofen i Sydostasien.

Curator: Lars Bang Larsen

Entrépriser

21 november 2020–17 januari 2021

Entrépris: 170 kr
Reducerat pris: 140 kr (gäller för studenter och pensionärer)

Inklusive utställningen Giacometti – Ansikte mot ansikte. Förköpsbiljett krävs till utställningen Giacometti. Vill du endast se Lea Porsager går det bra att köpa biljett på plats på museet.

19 januari–14 februari 2020

Entrépris: 100 kr
Reducerat pris: 70 kr (gäller för studenter och pensionärer)

Alltid fri entré för alla under 19 år och Moderna Museets Vänner.

Välkommen till utställningen med skolan! 

Ni behöver förboka ert besök genom att kontakta bokningen. Då kan ni också välja om ni vill boka en guidad visning, verkstad eller workshop. Läs mer om vårt skolprogram för olika åldrar: Skola

För att kunna hålla ordentliga avstånd tar vi emot grupper på max 15 elever. Två grupper kan bokas in parallellt.

Utställningen visas på plan 2

Karta över Moderna Museet

Bilder

Konstverk av Lea Porsager.
Lea Porsager, BARE EXCITATION, 2020 © Lea Porsager. Foto: Malle Madsen
Konstverk av Lea Porsager.
Lea Porsager, BARE EXCITATION, 2020 © Lea Porsager. Foto: Malle Madsen

Mer om utställningen