Yoko Ono, Voice Piece for Soprano. Performed by the Yoko Ono, 1961 © Courtesy of Yoko Ono

Yoko Ono

Grapefruit

6.6 2012 – 16.9 2012

Stockholm

Redan under sent 1950-tal började Yoko Ono skapa poetiska verk där text, musik, performance och experimentellt måleri smälter samman. Utställningen tar sin utgångspunkt i boken Grapefruit som Yoko Ono (född 1933) publicerade 1964. Boken innehåller idéer och skisser för måleri, händelser, film, dans, musik, måleri, objekt och arkitektur som betraktaren kan välja att utföra i verkligheten, eller bara i tanken om man så önskar.

Yoko Ono flyttade från Japan till USA med sin familj redan på 1940-talet, och snart blev hon en tongivande röst i New Yorks mest intressanta konstnärskretsar som arbetade med happenings, ljudkonst, poesi och film. Vid sidan av kollegor som George Maciunas, Marcel Duchamp och John Cage med flera utvecklade Yoko Ono helt nya uttryckssätt som ifrågasatte konstvärldens alltmer kommersiella inriktning, och lämnade den heroiska högmodernismen bakom sig.

I utställningen Grapefruit visas ett urval av Yoko Onos så kallade instruktionsverk, som inbjuder till fantasifulla sätt att se på tillvaron och på konstskapande. Med ett antal experimentfilmer och några centrala tidiga verk presenteras Yoko Ono som pionjär inom konceptkonsten och den internationella fluxusrörelsen, och visar på konstnärens livslånga kamp för fred och kärlek.

Search for the Fountain

För utställningen på Moderna Museet har Yoko Ono skrivit en ny instruktion med titeln Search for the Fountain. Texten har sänts ut till ett tjugotal konstnärer som bjudits in att respondera på och kommentera texten på olika sätt.

Search for the Fountain

Fullmånenatt på Djurgården

Natten mellan 4 och 5 juni ägde Yoko Onos verk Evening till Dawn (1964) och Secret Piece (1953) rum på Djurgården i Stockholm. Det är inte en performance i traditionell mening utan en stund av meditativ karaktär där publiken inväntar gryningen i naturen under fullmånen.

Fullmånenatt

Footstep Event

Instruktion av Yoko Ono – utförd av barn

Barn i alla åldrar målar sina fötter med röd färg. Fötterna får göra avtryck på golvet. Alla barn får vara med. Vuxna är välkomna att vara med och se vart fotspåren leder.

Tid: 15 september 2012 kl 13
Plats: Verkstan (plan 2)

Välkommen!

Curator: Cecilia Widenheim

Utställningen produceras av Moderna Museet.

Bilder

Yoko Ono
Grapefruit, Simon & Schuster, New York, 1970
© Yoko Ono. Orginally published in 1964.
Yoko Ono
Performance på Moderna Museet, 2012
© Yoko Ono. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Yoko Ono
Performance på Moderna Museet, 2012
© Yoko Ono. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Yoko Ono
Performance på Moderna Museet, 2012
© Yoko Ono. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Mer om utställningen