The Thirst, Moderna Museet, 2011. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

8.3 2011

Kim Gordon och Jutta Koether

Jutta Koether och Kim Gordon genomförde en performance; The Thirst, på vernissagekvällen den 4 mars 2011. Den var planerad att ske på några små scener utanför utställningen, men när Kim Gordon (Sonic Youth) kom till museet så flyttades platsen till barnens läshörna.

Genialisk idé! Platsen som är designad för barn och föräldrar blev den perfekta scenen. Konstnärerna kunde agera fritt med sina instrument, texter, flygblad och de kameror som var fästa på mikrofonstativ och på en ”painted pole” (målat kopparrör), som Jutta kallar sin performancerekvisita.

Det fanns ytterligare två kameror; en följde konstnärerna och en annan svepte sakta runt i utställningen. Bildflödet livemixades av en VJ och bildmixen visades direkt i storformat på väggen och på en skärm i trappan, till lycka för alla dem som kommit sent och av utrymmesskäl inte kunde komma fram till platsen där performancen ägde rum.

Det blev en grym tillställning som varade ungefär 25 minuter. Kim Gordon skapade en tung matta av ljud med sin gitarr och Jutta Koether gav sig på synten som om hon ville hämnas på den. De läste/skrek ut sina samplade filosofiska texter och slängde ut flygblad med texten ”Porn and Intellect” på ena sidan och en kopia av en av Juttas collagemålningar på den andra. Ett verk som kan ses på fönstret till Pontus Hulténs visningsmagasin!

Kontakt: Catrin Lundqvist, intendent

Bildmixen och musik/ljud från performancen visas på den plats där performancerekvisitan fortfarande står kvar utanför utställningen Jutta Koehter The Thirst t.o.m. den 24 april.
Foto: Prallan Allsten och Helena Syrén. VJ: Micke Prey. Ljud: Martin Robertson Salas

Publicerad 8 mars 2011 · Uppdaterad 6 februari 2020

Nyheter