En närbild av en vit canvasduk med blå, mörkblå och svarta mönster gjorda med färg

Rashid Johnson, Detaljbild, Bruce Painting “Get in Line”, 2023 Foto: Stephanie Powell
Med benäget tillstånd av Rashid Johnson och Hauser & Wirth

Black and Blue

Musik

30.9 2023

Stockholm

Under hösten gästas utställningen ”Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Museets samling” av musiker från olika genrer för att fritt interagera med ett av utställningsrummen. Först ut är cellisten och kompositören Svante Henryson.

I utställningen ”Sju rum och en trädgård” samtalar, krockar och konspirerar verk av den amerikanska konstnären och filmskaparen Rashid Johnson med Moderna Museets samling.

Johnson har även skapat en speciell stol i ett av utställningens rum, till vilken musiker från olika genrer bjuds in för att under hösten fritt interagera med utställningsrummet, och inspireras av Louis Armstrongs inspelning av låten ”(What Did I Do to Be So) Black and Blue” från 1929, ursprungligen skriven av Fats Waller, Harry Brooks och Andy Razaf. Först ut är cellisten och kompositören Svante Henryson.

Det specifika utställningsrummet präglas av abstrakt konst – inte av den statiska sorten utan av abstraktioner fulla av rörelse, gester och färg. Där finns målningar av Rashid Johnson själv, men också en målning från 1962 av sydafrikanen Ernest Mancoba. Förutom att båda konstnärerna är inspirerade av musik vill Johnson poängtera att många abstrakta konstnärer genom tiderna överfört rytm och improvisation till dukarna, ofta inspirerade av jazzmusik.

Under lördagen 30 september kan du även följa med på en guidad visning av utställningen med curator Hendrik Folkerts. Läs mer: Curatorvisning

SVANTE HENRYSON

Lördag 30 september

Den svenske kompositören, cellisten, basgitarristen och kontrabasisten Svante Henryson är internationellt verksam inom jazz, klassisk musik och rock.

Han var Nordnorges artist-in-residence 2010–2012, och komponerade och uppträdde med det samiska samfundet och belönades med Nordiska rådets musikpris år 2015.

Henryson är även ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival.

 Musikern Svante Henryson spelar cello under en konsert, blå bakgrund
Svante Henryson Foto: Ørjan Bertelsen

Kalender

En närbild av en vit canvasduk med blå, mörkblå och svarta mönster gjorda med färg
  • Musik

Black and blue