Stillbild ur "Black and Blue"

Rashid Johnson, Black and Blue, 2021 Stillbild ur film © Rashid Johnson

Konstnärssamtal: Rashid Johnson

Sju rum och en trädgård

29.9 2023

Stockholm

Möt den amerikanske konstnären och filmaren Rashid Johnson i samtal med Hendrik Folkerts, curator på Moderna Museet. Johnsons filmer, målningar och skulpturer är intima meditationer över själva varandet från personliga, politiska och andliga perspektiv. I utställningen ”Sju rum och en trädgård”, som öppnar för allmänheten efter samtalet, ställs Johnsons verk mot nyckelverk ur Moderna Museets samling.

Välkommen till ett konstnärssamtal mellan konstnären Rashid Johnson och curator Hendrik Folkerts. I samtalet talar Johnson om sitt förhållande till abstraktion och dess potential som politisk, praktik eller personlig vädjan. Till exempel, i hans målningsserier ”Bruise” och ”God” framkallar vissa abstrakta mönster och symboler en andlig och psykologisk resa.

Johnsons monumentala installation ”Home” har skapats speciellt för utställningen, liksom många andra verk i presentationen. ”Home” är ett abstrakt självporträtt som använder skulpturer i sheasmör, böcker och växter för att ge form åt den svarta identitetens intellektuella och kulturella historier.

I ”Sju rum och en trädgård” manifesteras det abstrakta också genom subtila interventioner som att omvandla Moderna Museets arkitektur och introducera bilder, ljud och scenografier som omformulerar vår upplevelse av konsten och museet.

Efter samtalet får du en exklusiv förhandstitt i utställningen.