Konstnär och modell

Lotte Laserstein, Jag och min modell, 1929/30 Foto: Lotte-Laserstein-Archiv Krausse, Berlin ©Lotte Laserstein Courtesy of Agnews, London Bildupphovsrätt 2023

Den intima distansen

Specialvisning

9.4 2024

Stockholm

Följ med på en specialvisning av utställningen ”Lotte Laserstein – Ett delat liv” med Carina Rech, konsthistoriker och intendent för 1800-talets bildkonst på Nationalmuseum och Ylva Hillström, intendent Moderna Museet. Hör om de banbrytande dubbelporträtt som Laserstein skapade av sig själv i konstnärsrollen i dialog med sin favoritmodell.

Utifrån sin essä ”Den intima distansen. En queer läsning av Lotte Lasersteins konst”, som ingår i utställningskatalogen till ”Lotte Laserstein – Ett delat liv”, belyser Carina Rech Lotte Lasersteins måleri utifrån ett queerfeministiskt perspektiv. Visningens fokus ligger på de banbrytande dubbelporträtt som Lotte Laserstein skapade av sig själv i konstnärsrollen i dialog med sin favoritmodell Traute Rose.

Carina Rech är fil. doktor i konstvetenskap och intendent för 1800-talets bildkonst på Nationalmuseum. Hon har studerat konsthistoria i Heidelberg, Berlin, London och Stockholm. 2021 disputerade hon med avhandlingen ”Becoming Artists: Self-Portraits, Friendship Images and Studio Scenes by Nordic Women Painters in the 1880s”. Rech är curator för utställningen om den norska konstnären Harriet Backer som visas på Nationalmuseum under våren 2024.

konstnär målar nakenmodell
Lotte Laserstein, I min ateljé, 1928 Foto: Lotte-Laserstein-Archiv Krausse, Berlin © Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023