En person på en matta av mossa

Mika Rottenberg & Mahyad Tousi, Remote, 2022 (stillbild ur film) © Mika Rottenberg & Mahyad Tousi

Europapremiär för ”Remote”

Filmklubben

7.10 2022

Stockholm

I Mika Rottenbergs och Mahyad Tousis nya spelfilm ”Remote” upptäcker fem kvinnor på olika platser i världen mystiska portaler i sina hem. Europapremiären av denna provokativa film följs av ett samtal mellan filmskaparna och Moderna Museets curator Hendrik Folkerts.

I filmen möter vi arkitekten Unoaku som jobbar hemifrån sin lägenhet i Kuala Lumpur. När hon tittar på ett program online, om den sydkoreanska hundfrisören Eunji och hennes hund Soju överrumplas hon av något som är osynligt för alla andra tittare. Upplevelsen vänder upp och ner på hennes inrutade vardag och stör henne till den grad att hon börjar ifrågasätta sitt mentala tillstånd. Unoaku hittar sedan andra kvinnor runtom i världen som också bevittnat det märkliga fenomenet. ”Remote” är ett utforskande av vad det innebär att vara uppkopplad i teknikens och bekvämlighetens tidevarv.

Välkommen till Europapremiären av ”Remote” den 7 oktober, ett mycket speciellt tillfälle där du får möta filmskaparna Mika Rottenberg och Mahyad Tousi i ett samtal efter filmen!

Dansande person
Mika Rottenberg & Mahyad Tousi, Remote (stilbild ur film), 2022 © Mika Rottenberg & Mahyad Tousi

Mika Rottenberg & Mahyad Tousi

I sin konstnärliga praktik kombinerar Mika Rottenberg film, installation och skulptur för att utforska idéer om arbete och värdeproduktion i vår hyperkapitalistiska samtid. Med scenografier byggda i hennes studio och via redigeringsprocessen, kopplar Rottenberg samman till synes olika platser och saker för att skapa detaljerade och subversiva, visuella berättelser. En separatutställning av Rottenbergs verk visas för närvarande på Musée d’Art Contemporain de Montréal (21 maj – 9 oktober 2022).

Den multidiciplinära författaren, producenten, filmfotografen och regissören, Mahyad Tousi arbetar med flera olika format för berättelser, genrer och plattformar. Hans projekt spänner över tv-format till den samtida konstvärlden. Tousi var bland annat exekutiv producent för CBS primetime-komedi ”United States of Al” och just nu skriver och producerar han ”1001”, en science fiction-bearbetning av ”Tusen och en natt”.

Läs mer om filmen här: Mika Rottenberg & Mahyad Tousi – Remote

Ett par tofflor på en grön matta
Mika Rottenberg & Mahyad Tousi, Remote (stillbild ur film), 2022 © Mika Rottenberg & Mahyad Tousi