Olika kameradelar.

Kameradelar, 2022 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Fotografi

Fotografi betyder ”skrivet i ljus” eller ”tecknat i ljus”. Ljuset är en viktig del i hur en fotografisk bild blir till. Under fotografins historia har mediet utvecklats, förändrats och haft många olika funktioner. Att fotografera kan vara allt från att trycka på en knapp till komplicerade digitala eller analoga processer.

Olika sorters kameror

Så länge kameran har funnits har den haft ett objektiv, en bländare, ett kamerahus och en yta som registrerar bilden. Kameror kan dock se ut på många olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att de alla har ett ljusinsläpp. När du trycker på avtryckaren så tar kameran en bild. När ljuset träffar motivet, reflekteras det och letar sig in genom objektivet för att sedan fångas av kamerans sensor.

Dagsljus, blixtljus eller i fotostudio?

Resultaten blir olika beroende på om det är dagsljus, blixtljus eller om man är i en fotostudio när bilden tas. Det finns inställningar på kameran där man kan välja att manuellt bestämma bländare (hur mycket ljus man släpper in) och slutartid (hur länge bländaren ska vara öppen). Man kan också låta kameran ta bilder automatiskt.

Fotografera med telefonen

I dag har de flesta av oss en digital kamera i vår telefon. En digitalkamera fungerar på samma sätt som en traditionell kamera. Den stora skillnaden är att ljuset som släpps in i kameran inte träffar någon film utan i stället fångas upp av en digital bildsensor. En sådan består av en stor mängd ljuskänsliga punkter som kallas pixlar.

För att redigera bilderna används filter eller appar. Med några snabba rörelser med fingret över skärmen kan man ändra till exempel exponering, kontrast och färgtemperatur.

Verktyg för fotografering: Kamerafilm och ett polaroidfoto.
Kamerafilm och polaroidfoto, 2022 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Fotografiska processer

Cyanotypi

Genom cyanotypi framkallas bilden direkt på pappret i med hjälp av solljus. Det finns olika gör-det-själv-kit att köpa i handeln för den som vill prova på att göra egna cyanotypier.

Röntgenbild

Röntgenstrålningen upptäcktes av forskaren Wilhelm Conrad Röntgen 1895 och fick det allra första Nobelpriset i fysik år 1901. Strålningen har utforskats av många konstnärer. Även museets konservatorer använder sig ibland av denna teknik i sitt arbete. I några lådor i Konstens byggstenar kan du se röntgenbilder av Robert Rauschenbergs verk ”Monogram”.

Negativ och positiv

För att framkalla film behövs ett mörkrum, olika kemikalier, vattenbad, förstoringslampa och ljuskänsliga fotopapper. De negativa bilderna, som finns på själva filmrullen, kopieras till fotopapper, där de positiva bilderna träder fram. Idag är kemikalierna som används vid de olika fotografiska processerna mindre farliga än vad de varit, men fortfarande bör de hanteras med försiktighet.

Polaroid

Polaroid Corporation är en amerikansk kameratillverkare som är mest känd för sin direktbildskamera. Fotopapperet kommer ut ur kameran direkt efter att den tagits och motivet framträder sakta.

Digitalt fotografi

I dag finns det digitalkameror i nästan alla telefoner och det finns digitala kamerahus. Man kan även skapa digitala 3D-bilder, det vill säga bilder som kan skrivas ut i olika storlekar och direkt på olika material.

En lupp är placerad ovanpå en filmremsa. I bilden finns även ett framkallat fotografi av Marcel Duchamps konstverk "Bruden avklädd av sina ungkarlar, till och med".
Filmremsa och analogt fotografi, 2022 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet

Fotografiet och modernismen

Den äldsta bevarade fotografiska bilden är från 1826 eller 1827 och togs av Joseph Nicéphore Niépce. Andra viktiga personer för fotografins utveckling var Louis Daguerre och Henry Fox Talbot. Så småningom blev kameran mer spridd och tekniken mer tillgänglig.

Ett resultat av att fotografiet kunde avbilda något så som det såg ut för ögat från en given synvinkel var att många konstnärer övergav naturtrogen avbildning. Runt sekelskiftet förändrades måleriets genom att konstnärerna vände sig från realismen och började experimentera med nya bildkompositioner och färgers och formers förmåga att uttrycka och framkalla känslor.

Företaget Kodak lanserade 1888 den första kameran med rullfilm, vilket kom att revolutionera marknaden och göra fotograferandet till ett folknöje. De specialkonstruerade kamerorna skickades direkt till fabriken där bilderna framkallades. År 1900 introducerades den populära Brownie-kameran, som var en klassisk lådkamera. Sedan dess har en mängd olika kameramodeller och olika filmtyper använts. Just film till kameror finns också i storformat och mellanformat, även om det är ovanligt idag.

I Moderna Museets samling finns omkring 100 000 fotografier från fotografiets födelse fram till i dag.

Visste du att Moderna Museet sparar bilder i Svalbard för framtiden?

Moderna Museets samling är en av världens främsta konstsamlingar med en rad nyckelverk från flera av 1900-talets och 2000-talets viktigaste konstnärer.

För att säkra konsten långt in i framtiden skickar vi nu en digital kopia av samlingen att sparas i permafrosten på Svalbard. Moderna Museets samling ska därmed finnas kvar till (åtminstone) år 3020.

Svartvitt porträttfotografi.
Ebba-Lisa Roberg, Titel saknas, 1927. Bromoljefotografi.

Mer om programmet