Museet är tillfälligt stängt med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd kring coronaviruset. Vi håller stängt tills vidare. Läs mer om stängningen och biljettåterköp

Barn sitter på stolar i verkstan och gör skulpturer i folie och lera

Skapa i Giacomettis ateljé! Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Skapa i Giacomettis ateljé

Drop-in verkstad för barn och vuxna

10.10 2020 – 17.1 2021

Stockholm

Prova på att skissa porträtt eller arbeta med skulptur – kanske i folie eller lera? I Verkstan har vi skapat en plats som har samma yta som Alberto Giacomettis ateljé och varje helg har du chansen att själv få skapa. Vi arbetar med tekniker som Giacometti utforskade i sitt konstnärskap. Aktiviteterna varierar beroende på dag och tid, dörrarna är öppna för barn och vuxna och inga förkunskaper behövs. Ingen föranmälan. Välkommen!

Alberto Giacometti levde hela sitt liv i sin ateljé

Giacomettis ateljé på 46 rue Hippolyte – Maindron i Monparnasse är mytomspunnen. Han skaffade den 1926 och kom att stanna där fram till sin död. Under 40 år utgjorde ateljén ett avgränsat universum där konstnären inte bara arbetade utan också levde, trots att han med tiden och växande framgångar hade kunnat bo bekvämare.

På en yta om endast 23 kvadratmeter samsades skulpturer i olika stadier, skisser, personliga objekt, teckningar och målningar med matrester och gamla fimpar. Besökare har vittnat om hur såväl konstnären som föremålen tycktes insvepta i en grå hinna av damm. Det var också här han hans olika modeller tog plats. En av dessa var Jean Genet som Giacometti gjorde flera porträtt av. Han har skildrat upplevelsen i boken ”Giacomettis ateljé”, 1958.

Svartvitt foto av Giacometti som målar i sin ateljé
Giacometti målar i sin ateljé, 1959 © Ernst Scheidegger / Bildupphovsrätt 2020