Förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar. Det är en av åtgärderna vi vidtar för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Konstverk av Meret Oppenheim.

Meret Oppenheim, Ma gouvernante - My Nurse - Mein Kindermädchen (Min guvernant), 1936/1967 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet © Meret Oppenheim / Bildupphovsrätt 2016

Surrealistisk sommar

Guidade visningar och utställningar

16.6 2018 – 9.9 2018

Stockholm

Följ med på vindlande visningar av Surrealismer. Flera gånger i veckan berättar våra kunniga guider om surrealistisk konst ur olika perspektiv. I visningarna ingår de tillfälliga utställningarna Art et Liberté, Nathalie Djurberg & Hans Berg och nya presentationer av surrealism och dada i samlingen.

Surrealismer: tillfälliga utställningar och samlingspresentation

Surrealismen var en rörelse som uppstod i Frankrike under slutet av 1920-talet och med André Breton, Salvador Dalí, Meret Oppenheim och Lee Miller som några av frontfigurerna. Efter första världskrigets fasor ville surrealisterna lämna den rationella verkligheten och istället omfamna de dolda sidorna av själen. Slumpen, drömtydning, leken och den fria associationen blev tekniker för att framkalla det undermedvetna. Surrealismen var en global rörelse med flera internationella grupperingar och den har fortsatt att påverka konstnärer långt in på 2000-talet.

Nathalie Djurberg & Hans Berg

I Nathalie Djurbergs stop motion-animationer till Hans Bergs elektroniska musik bildas sceniska installationer med en surrealistisk hållning. Under sommaren växer presentationen av Nathalie Djurberg och Hans Berg in i två salar med såväl ikoniska som sällan visade verk ur museets samling av surrealism och dada. Verk som är skapade i en annan tid men som sinsemellan delar mycket av hållning, idéer och tekniker.

Art et Liberté: brytning, krig och surrealism i Egypten (1938–1948)

Sommarens program rymmer också den första större museiutställningen om det surrealistiska konstnärs- och författarkollektivet Art et Liberté. Gruppens surrealism var både globalt orienterad och engagerad i metropolen Kairos konstnärliga och politiska frågor.

Vidga synen på modernismen och lär dig mer om hur konstnärliga uttryck och rörelser har tagit form i olika delar av världen och under olika epoker. Följ med på en guidad visning av Surrealismer!

Visningarna ingår i entrébiljetten och du behöver inte anmäla dig i förväg.

Läs mer om konsten

Moderna Museets samling
Nathalie Djurberg & Hans Berg
Art et Liberté

Bilder

Coups de Bâtons
Mayo, Coups de Bâtons, 1937 Olja på duk © Mayo / Bildupphovsrätt 2018
One Need Not Be a House, The Brain Has Corridors
Nathalie Djurberg & Hans Berg, One Need Not Be a House, The Brain Has Corridors, 2018 © Nathalie Djurberg & Hans Berg / Bildupphovsrätt 2018