Group 2
Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår 26 konstkvällar där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Program hösten 2017

Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff om KREV

19 september
Konungarikena Elgaland-Vargaland består av världens geografiska, mentala och digitala gränsområden. KREV, som rikena förkortas, är ett pågående konstprojekt av konstnärerna Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren som i år fyller 25 år. Detta firas på Moderna Museet med en överblick i Pontus Hulténs visningsmagasin. Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff gästar Tisdagsklubben och berättar om sitt projekt.
Plats: Auditoriet, plan 2
Läs mer: elgaland-vargaland.org

Jo Widoff om Louise Nevelson

26 september
Louise Nevelson gjorde sig framförallt känd för sina monumentala träreliefer i vitt eller svart. Hon har också alltid lekt med collagets möjligheter. Till en början abstrakt och symmetriskt, senare mer känsligt och intuitivt i mindre format. För första gången i Norden visas hennes sällsamma och mångbottnade objekt och mindre collage – en återupptäckt av ett stort men förbisett konstnärskap. Curator Jo Widoff berättar om utställningen och konstnärskapet.
Plats: Auditoriet, plan 2
Läs mer: louisenevelsonfoundation.org

Magnus af Petersens och Theodor Ringborg om Bilden av Krig på Bonniers konsthall

3 oktober
Bonniers Konsthalls nya chef Magnus af Petersens presenterar tillsammans med curator Theodor Ringborg höstens stora grupputställning Bilden av krig som kretsar kring bilden av krig och hur dessa bilder påverkar människan. Utställningen samlar verk av mer än 30 konstnärer från världen över, som alla på olika sätt närmar sig pågående eller historiska konflikter.
Plats: Bonniers konsthall. Torsgatan 19
Läs mer: bonnierskonsthall.se

Ulf Rollof om sin utställning på Moderna Museet Malmö

10 oktober
Konstnären Ulf Rollof berättar om sin utställning Akut som visas på Moderna Museet Malmö. Utställningen Akut kretsar kring vår tids stora frågor och summerar 40 år av Ulf Rollofs konstnärliga gärning i en existentiell och fysisk upplevelse. I utställningen visas ett 20-tal verk: från hans tidiga akvareller och stora installationer till hans skjutmålningar och de senaste stora ljusmålningarna. Moderna Museet har en omfattande samling av Ulf Rollofs verk, och utöver den har utställningen kompletterats med viktiga inlån från konstnären själv och privata långivare.
Plats: Auditoriet, plan 2
Läs mer: rollof.com

Herta Hillfon c/o Skeppsholmen

17 oktober
Den ideella föreningen Hertha Hillfons Vänner grundades våren 2014 och har verkat för att en kulturmötesplats tillägnad Hertha Hillfon ska kunna öppna. Föreningen är initiativtagare till och driver nu Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen med stöd från Stockholms stad. De äger närmare 90 Hertha Hillfon-verk som har kunnat köpas in tack vare donationer och medlemsavgifter. Vi träffar föreningens ordförande Eric Sjöström i Moderna Museets Auditorium och går sedan över till föreningens lokaler på Svensksundsvägen 21 för en guidad visning.
Plats: Auditoriet, plan 2
Läs mer: herthahillfonskeppsholmen.se

Fredrik Liew om Manipulera värden

24 oktober
Manipulera världen är en stor samtida grupputställning som prövar vad Öyvind Fahlströms idéer om manipulation och teatralitet kan betyda idag. Utställningen tar över museets båda våningsplan med 25 konstnärer som svarar på dessa frågor med verk som agerar och ingriper i världen. Vi träffar intendent Fredrik Liew som har curerat utställningen tillsammans med konstnärsduon Goldin+Senneby.
Plats: Auditoriet, plan 2

Monogram – rapport från konservatorerna

31 oktober
Ett av våra mest älskade verk Monogram av Robert Rauschenberg är på turné. Inför resorna till Tate Modern i London, MoMA i New York och SFMOMA i San Francisco har konstverket med den uppstoppade geten fått en grundlig genomgång av museets konservatorer. Vi träffar Konservatorerna My Bundgaard och Tora Hederus som berättar en spännande historia om ett mytomspunnet konstverks liv och hälsa.
Plats: Auditoriet, plan 2

Marika Wachtmeister om Konst, kor och kärlek på Wanås slott

7 november
Under 30 år har makarna Marika och CG Wachtmeister byggt upp Wanås till en framstående institution för samtida konst och ett ekologiskt jordbruk. De båda makarna är nu aktuella med boken Konst, kor och kärlek på Wanås slott som handlar om deras arbete med att omvandla Wanås till en slottsanläggning i tiden. Vi möter Marika Wachtmeister som grundade den 30-årsjubilerande konstverksamheten på Wanås 1987 och var dess chef fram till 2011. Efter Tisdagsklubben kan du köpa ditt signerade exemplar av Konst, kor och kärlek på Wanås slott till medlemspris.
Plats: Auditoriet, plan 2

Utdelning av Moderna Museets Vänners Skulpturpris

14 november
Moderna Museets Vänners Skulpturpris 2017 delas ut. I samband med priset görs en utställning med konstnärens verk i samlingskorridoren. Prissumman på 300 000 kronor gör det till ett av de största konstnärspriserna i Sverige. 2017 års jury består av Lena Josefsson, Daniel Birnbaum, Stefanie Hessler (curator och skribent), Lars-Erik Hjertström-Lappalainen (curator och konstkritiker) och Kristina Jansson (konstnär).
Plats: I pristagarens utställning, plan 4

Pågående forskning: Pontus Hultén och Moderna Museet

21 november
Forskningsprojektet Pontus Hultén och Moderna Museet– forskning och förmedling utifrån en konstsamling, ett arkiv och en boksamling har pågått sedan hösten 2015 och den första boken ”Pontus Hultén och Moderna Museet. De formativa åren” lanserades i samband med symposiet Lose Yourself! i februari 2017 på Stedelijk Museum i Amsterdam. Den fokuserar på åren från 1956 och fram till mitten av 1960-talet. Projektets andra del behandlar Hulténs sista år på Moderna Museet, från 1966 till 1973, och gör vissa utblickar mot den internationella karriär som sedan tog vid och som skulle ta honom till Paris, Los Angeles, Venedig, Bonn, Basel och Värnamo. I projektgruppen ingår Annika Gunnarsson, Ylva Hillström, Anna Lundström och Anna Tellgren.
Plats: Auditoriet, plan 2

Måns Wrange om sin utställning på Tensta Konsthall

28 november
Måns Wrange har sedan 1980-talet korsbefruktat konstnärligt arbete med curating som social praktik. Utställningen på Tensta konsthall byggs upp kring frågor om utopisk byråkrati, magisk realism och immaterialitet. I samband med utställning på Tensta konsthall visas även Wranges verk The Aerial Kit – Bland människor emellan, 1809–1989, 1983–1990 på Moderna Museet i Pontus Hulténs visningsmagasin. Måns Wrange tar emot oss och visar sin utställning på Tensta konsthall.
Plats: Tensta konsthall, Taxingegränd 10. T-bana: Tensta
Läs mer: tenstakonsthall.se

Daniel Birnbaum om årets förvärv

5 december
På årets sista Tisdagsklubb går överintendent Daniel Birnbaum igenom några av de många förvärv som gjorts till Moderna Museets samling genom inköp och donationer. Det blir en spännande resa genom den mångfald av konstyttringar och konstnärskap som utgör Moderna Museets samling.
Plats: Auditoriet, plan 2

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 30 augusti 2017