Group 2
Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår 26 konstkvällar där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Program våren 2019

Olle Eriksson om Gilbert & George, The Great Exhibition (1971-2016)

12 februari kl. 18.30
Auditoriet, plan 2

Gilbert & George är konstvärldens mest ikoniska duo. Iförda nästan matchande och oklanderligt pressade kostymer har Gilbert & George rört sig i samma Londonkvarter sedan 1960-talet. Okuvliga och alltid rakt på sak har de med sin konst en förmåga att överrumpla verkens betraktare. Som både subjekt och objekt i sin egen konst har de utan förbehåll ägnat sig själva och sitt gemensamma liv åt konsten. Utställningsproducent Olle Eriksson berättar om den stora retrospektiva utställningen, konstnärerna och deras konstnärskap när de nu firar 50 år som konstnärer.

Om konsten på Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna med Martin West och Miriam Bäckström

19 februari kl 18.30
Huvudentrén Eugeniavägen 3, Sune Bergströms Aula

Martin West berättar om konsten i de nyligen färdigställda delarna av sjukhuset. I den elipsformade Aulan har Miriam Bäckström gjort sin hittills största gobeläng som omsluter hela gradängen. Martin West och Miriam Bäckström samtalar om arbetet med gestaltningen. Aulan ligger intill den nya huvudentrén där vi också kan se nya monumentala verk av bland annat Andreas Eriksson och Bigert & Bergström. Martin West är projektledare och samordnare vid Avdelningen för konst på Kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

Karin Malmquist om monokromer – en brokig historia

26 februari kl 18.30
Auditoriet, plan 2

I samlingen hänger sedan ett tag 11 monokromer som nyligen donerats till Museet. Den monokroma målningen är den moderna konstens ikon. Den föreställer inget, ställer inga kulörer mot varandra, tecknar inga former utan består av en enda färg applicerad på duk. Tidigt formades två spår där monokromerna gavs helt olika uppdrag, vid sidan av det metafysiska spåret fanns ett materialistiskt där målningarna betraktades som ett stycke materia och snarast som skulpturala objekt. Intendent Karin Malmquist berättar om monokromens historia.

Richard Julin om Accelerator

5 mars kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Under 2019 öppnar Accelerator sina nya lokaler i det gamla underjordiska fysiklaboratoriet Manne Siegbahn i Frescati. Konsthallen blir en ny publik mötesarena för konst, vetenskap och samhällsfrågor. Accelerator har sin bas i utställningar av samtidskonst och samverkan med tvärvetenskapliga forskargrupper från alla Stockholms universitets fyra fakulteter utgör hjärtat i Accelerators programverksamhet. Accelerator instiftades 2015 och bygger på ett långvarigt samarbete mellan bland annat Magasin III och Stockholm universitets masterprogram Curating Art. Accelerators konstnärliga ledare Richard Julin berättar om det spännande arbetet.
acceleratorsu.art

Handelshögskolans konstsamling och SSE Art Initiative

12 mars kl 18.30
Handelshögskolan, Bertil Ohlins gata 4 (på huvudbyggnadens baksida)

På Handelshögskolan i Stockholm pågår en genomgripande pedagogisk satsning på konst och litteratur: SSE Art Initiative. Isak Nilson, Research Fellow och grundare av SSE Art Initiative, berättar om konstens roll inom pedagogiken och visar oss Handelshögskolans konstsamling med verk av bland andra Jens Fänge, Olafur Eliasson, Lina Selander, Goldin & Senneby, Bella Rune, Meta Isæus-Berlin, Truls Melin och Charlotte Gyllenhammar. Efter visningen bjuds på vin och tilltugg i det nyöppnade Heckscher Ohlin rummet med en större rumslig installation av Jens Fänge och Bella Rune, som exklusivt öppnas upp för MMVs medlemmar.

Karin Mamma Andersson om Stargazer II på São Paulo biennalen

19 mars kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Karin Mamma Anderssons blev inbjuden att delta i São Paulo biennalen 2018 både som curator och konstnär. I utställningen Stargazer II samlade hon en grupp konstnärer som inspirerat henne som målare. Här visades Dick Bengtsson, Henry Darger, Carl Fredrik Hill, Åke Hodell, Ernst Josephson, Bruno Knutman, Gunvor Nelson, Lim-Johan, ryska ikoner samt verk av Władysław Starewitch och Miroslav Tichý. Karin Mamma Andersson gick också i dialog med de utställda konstnärerna med sitt eget måleri. Gemensamt för dem alla är ett intresse för människokroppen och expressiv figuration.

Torbjorn Rødland på Bonniers konsthall

26 mars kl 18.30
Bonniers konsthall, Torsgatan 19

Konsthallschef Magnus af Petersens visar oss Torbjørn Rødland: Fifth Honeymoon som är vårens stora utställning på Bonniers konsthall. Utställningen knyter i fyra kapitel an till utställningens titel på olika sätt. Smekmånaden blir en metaforisk överbyggnad genom vilken konstnären behandlar teman såsom religion, andlighet, erotik och själva den gnistan som skapar mellanmänskliga relationer. Rødland tar fotografiets sensualitet på allvar och räds inte estetiska kategorier såsom det lyriska, det romantiska och det söta. Vi ges denna kväll även en introduktion till årets Maria Bonnier Dahlin-stipendiater.
www.bonnierskonsthall.se

Iris Müller-Westermann om året på Moderna Museet Malmö

2 april
Auditoriet, plan 2

Museichef Iris Müller-Westerman presenterar ett utsnitt ur vårens program på Moderna Museet Malmö som inleds med utställningen Alias: CFR som presenterar två sidor av Carl Fredrik Reuterswärds mångfacetterade konstnärskap – det omfattande och svårfångade projektet Kilroy samt en serie sena storskaliga teckningar från slutet av 1990-talet. Samtidigt öppnar den samlingsbaserade utställningen Blue is the Color of Your Eyes: Om materialitet och abstraktion ur Moderna Museets samling som utgår från Louise Bourgeois konstnärskap med verk av bland annat Johanna Gustafsson Fürst, Eva Löfdahl, Stanley Whitney och R.H. Quaytman. På hösten öppnas en internationell grupputställning på Moderna Museet Malmö som belyser människans skiftande förståelse av sig själv i relation till naturen.

Annika Gunnarsson om Artists’ Books

9 april
Auditoriet

Artists’ Books är konst i bokform. Intendent Annika Gunnarsson presenterar ett urval av artists’ books ur Moderna Museets samling. Några har fått kultstatus, till exempel Statement av Lawrence Weiner och The Xerox Book av Carl André, Robbert Barry, Douglas Hubler, Joseph Kosuth, Sol Lewitt, Robert Morris och Lawrence Weiner. Andra böcker är unika objekt, som Pontus Hulténs katalog om Jean Tinguely och Ed Ruchas Twentysix Gasoline Stations. Vi tittar närmare på dessa verk och andra av bland annat Stefan Constantinescu, Kajsa Dahlberg och Ed Ruscha.

Lena Essling om Sharon Hayes

16 april
Auditoriet, plan 2

Sharon Hayes arbetar med kraften i det talade ordet – från den helt personliga rösten till gatans agitation i brännande sociala frågor. I sina performances, fotografier, ljud- och videoverk förflyttar hon det privata tilltalet till en offentlig plats. I videoinstallationen In My Little Corner of the World, Anyone Would Love You (2016) iscensätts ett avgörande arbete inom feministisk och queer gräsrotsrörelse under 1950–1970-tal med att sätta ord på erfarenheter, frustrationer och visioner. Verket ingår i Moderna Museets samling och blir en viktig del av Hayes första utställning i Stockholm, vid sidan av både tidiga och nyproducerade verk.

Möt Gunilla Palmstierna-Weiss

23 april
Auditoriet, plan 2

Möt Gunilla Palmstierna-Weiss som berättar om sitt arbete utifrån vårens utställning i Pontus Hulténs visningsmagasin. Här presenteras ett litet men varierat urval av verk ur ett långt konstnärskap. Palmstierna-Weiss verkade i skärningspunkten mellan scenografi och bildkonst, uppkopplad mot en transnationell scen av intellektuellt och politiskt engagerade kulturarbetare. Utställningen innefattar guldkorn från en rik konstnärlig produktion, och kommer att presentera teckningar, collage, modeller och keramiska objekt.

Matilda Olof-Ors om den stora samlingsomhängningen

30 april
Auditoriet, plan 2

Moderna Museets samling av modern och samtida konst är en av Europas främsta och utgör ett fundament i museets verksamhet. Under 2019 sätts samlingen i särskilt fokus när en omfattande nypresentation av konsten i museets alla 19 samlingssalar succesivt genomförs. I tematiska presentationer lyfts nya sammanhang fram och än fler berättelser om både vår historia och samtid synliggörs då nyckelverk från 1900-talet möter 2000-talets nyförvärv. Projektledare för omhängningen är intendent Matilda Olof-Ors. Hon berättar om det spännande arbetet och den långa processen bakom omhängningen.

Anna Tellgren om Arthur Jafa inför sommarens stora utställning

7 maj
Auditoriet, plan 2

Filmskaparen och konstnären Arthur Jafa undersöker i sina verk de historiska och samtida förutsättningarna för en afroamerikansk visuell kultur. Från sin digra bakgrund inom independentfilm har Jafa – med sina laddade videoverk, fotografier och artefakter – på senare tid blivit en stark röst även på konstscenen. Till utställningen Arthur Jafa – a series of utterly improbable, yet extraordinary renditions har Jafa bjudit in fotografen Ming Smith och bildkonstnären Frida Orupabo för att tillsammans bygga en plattform som både är politiskt reflekterande och visionär.

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 8 maj 2019