Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår ett flertal konstkvällar årligen där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Från februari 2022 förnyar vi våra klubbkvällar till ett nytt spännande format.

Program hösten 2021

Till besöket på Magasin III, 16 november krävs föranmälan. Övriga klubbkvällar är fritt för medlemmar, dvs. ingen förbokning.

Anna Tellgren om I lady Barclays salong
28 september kl 18.30 i Auditoriet, plan 2

Åren från 1890 fram till första världskriget var en kulturell storhetstid i Sverige. I utställningen I lady Barclays salong möter du periodens vackra fotografi inom stilen piktorialism men också ett urval av måleri. Med drygt 300 verk från Moderna Museets och Nationalmuseums rika samlingar får vi en inblick i konsten vid den här tiden. Curator Anna Tellgren, intendent för fotografi, berättar om utställningen med verk av bland andra Anna Boberg, Helmer Bäckström, Julia Margaret Cameron, Uno Falkengren, Gustaf Fjæstad, Ferdinand Flodin, Henry B. Goodwin, John Hertzberg, Gösta Hübinette, Eugène Jansson, Nicola Perscheid och Ture Sellman.

Samuel Girma om New Black Queer Cinema och Marlon Riggs
5 oktober, kl 18.30 i Auditoriet

År 1992 myntas begreppet New Queer Cinema av forskaren B Ruby Rich som kom att definiera och omfamna en genre av queer rörliga bilder från 90-talet. Marlons Riggs (1957—1994) var filmskapare, poet, utbildare och aktivist. Han tillhör en av filmhistoriens viktigaste och mest banbrytande regissörer vars filmer är lika aktuella idag som när de kom ut på 90-talet. Svart homosexualitet, ras, skam, vrede, allt sammanflätas med en poetisk dramaturgi i Riggs verk. Curatorn och aktivisten Samuel Girma presenterar svart filmberättande inom ramen för New Queer Cinema och visar två av Marlon Riggs klassiska kortfilmer: Affirmations (1990, 10 min) och Anthem (1991, 9 min).

CinemAfrica
12 oktober, kl 18.30 i Auditoriet

CinemAfrica är en ideell förening som grundades 1998 med syfte att lyfta fram kultur och människor från Afrika och den afrikanska diasporan. Detta görs genom en årlig filmfestival, branschevenemang och pedagogiska aktiviteter. CinemAfrica strävar efter att erbjuda svenska och nordiska publiker en nyanserad och aktuell bild av Afrika med hopp om att underhålla och aktivera. I år välkomnar CinemAfrica till en digital version av sin festival 11—24 oktober. Hela filmprogrammet hittar du på cinemafrica.se efter 1 oktober. På festivalens andra dag besöker CinemAfrica Tisdagsklubben för att berätta om verksamheten och årets program. En utvald kortfilm från årets festival kommer också att visas.

Katarina Swanström om The Young Americans Project
19 oktober, kl 18.30, Auditoriet, plan 2 

Moderna Museets amerikanska vänförening The American Friends of Moderna Museet grundades 2007 och har sedan dess donerat flera betydande verk till museets samling. Vi får lära oss mer om denna amerikanska stiftelse, om olika donationsprojekt och vilka verk som donerats de senaste åren. Katarina Swanström, Head of Development på Moderna Museet, har varit med sedan start och berättar särskilt ingående om The Young Americans Project, som bland annat resulterat i den vackra skulpturen Corrugated (2019) av Simone Leigh som nu visas i samlingen. 

Anna Tellgren om Annika Elisabeth von Hausswolff
26 oktober, kl 18.30 i Auditoriet

Annika Elisabeth von Hausswolff tillhör en generation av svenska fotokonstnärer som debuterade i början av 1990-talet och som var teoretiskt och bildmässigt inspirerade av den postmodernistiska konsten. I utställningen Annika Elisabeth von Hausswolff – Alternativ sekretess möter du bilder och objekt från hela von Hausswolffs karriär. Som en del av utställningen arbetar von Hausswolff även med ett personligt urval av verk ur museets samling. Verken visas tillsammans med och står i dialog med konstnärens egna. Curator Anna Tellgren presenterar utställningen och konstnärskapet.

Jessica Höglund om Stiftelsen Hilma af Klints verk
2 november, kl 18.30 i Auditoriet

Stiftelsen Hilma af Klints Verk är en icke-vinstdrivande organisation vars syfte är att tillvarata och förvalta Hilma af Klints efterlämnade verk. Stiftelsen äger Hilma af Klints samlade kvarlåtenskap: hennes världsberömda abstrakta målningar, skisser, skissböcker, anteckningsböcker och annat betydande material. Stiftelsen har ett långsiktigt samarbetsavtal med Moderna Museet. Vi möter stiftelsens VD Jessica Höglund som berättar om Hilma af Klint, stiftelsens arbete och samarbetet med Moderna Museet.

Moderna Museets Vänners Skulpturpris
9 november, kl 18.30 i Auditoriet, plan 2

Vi får möta Skulpturprisvinnaren Berit Lindfeldt i ett samtal med Emily Fahlén (MINT konsthall och jury Skulpturpriset). Samt prisutdelning av juryordförande Lena Josefsson. Utställningen äger rum i sal 01.11 i Samlingen, plan 4.

Magasin III om sin nya inriktning och pågående utställningar
16 november kl 18.30 på Magasin III

Adress: Magasin III Museum for Contemporary Art
Frihamnsgatan 28 (i Magasin 3-byggnaden, våning 1, hiss 4.)

Obs! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. FULLBOKAT

Under tre år pausade Magasin III den publika verksamheten för att forma om museet för framtiden. De valde att ta ett steg tillbaka och skapa andrum för att tänka nya tankar. Museets nya modell innebär att publiken, utöver aktuella utställningar, får ta del av processerna kring kommande utställningar, skapandet av nya verk och omhändertagandet av samlingen när den inte visas. Det personliga mötet och fördjupning är ledord i denna nya riktning. Med den nya modellen vill Magasin III dela med sig av det arbete som låter konstnärens vision möta världen. Vi träffar museichef och chefsintendent Tessa Praun, intendent Olga Krzeszowiec Malmsten och kommunikationschef Lisa Boström som visar oss pågående utställningar och berättar om verksamheten.

Gitte Ørskou om året som varit
23 november, kl 18.30 i Auditoriet

Som vanligt blickar årets sista Tisdagsklubb tillbaka på året som gått och på de förvärv som gjorts till samlingen under året. Covid-19-pandemin fortsatte att dominera även år 2021. En konsekvens av detta var bland annat regeringens initiativ att tilldela Moderna Museet 25 miljoner kronor att köpa konst för till stöd för de svenska konstnärerna och gallerierna. Överintendent Gitte Ørskou blickar tillbaka på året som gått och berättar om några av de många spännande förvärv som gjorts.

Program våren 2021

Under våren 2021 ordnades ett antal Tisdagsklubbstillfällen. I och med restriktionerna med anledning av Covid-19, blev flertalet digitala.

Föröppning Lynette Yiadom-Boakye på Moderna Museet i Stockholm

30 juni

MMV:s medlemmar fick chans se utställningen ”Att flyga i förbund med natten” före alla andra och möjlighet att på egen hand gå runt i utställningen.

Olle Eriksson om Giacometti och litteraturen

20 maj

Utställningsproducent Olle Eriksson ger ett antal litterära ingångar in i utställningen ”Giacometti – Ansikte mot ansikte” utifrån Alberto Giacomettis liv och konst.

Se visningen via MMV YouTube

Ulrika Wedin om Lea Porsager Stripped

13 april

Med erotiska undertoner kolliderar det esoteriska med kvantfysik i Lea Porsagers utställning Stripped. Ett styckat vindkraftverk möter magnetiska bönekvarnar, sexualiserade ikoner och mycket mer.

Tisdagsklubben har återigen fått en exklusiv guidning bakom kulisserna med hjälp av Ulf Eriksson som filmar. Vår ciceron i Porsagers universum är Ulrika Wedin som är konstpedagog och värd på Moderna Museet i Stockholm.

Se visningen via MMV YouTube

Teresa Hahr om Moderna Museets publikationer

23 mars

Till varje större utställning på Moderna Museet publiceras en utställningskatalog. När utställningen gått ned är det katalogen som kan berätta om vilka verk som ingick och vilka tankar curatorn ville föra fram med utställningen.
Katalogerna uppmärksammades stort redan tidigt i museets historia och flera av dessa är idag åtråvärda samlarobjekt.

Se visningen via MMV YouTube

Annika Gunnarsson: Att känna med ögonen

23 februari

I vårens första digitala Tisdagsklubb plockar Annika Gunnarsson fram teckningar ur Moderna Museets grafiksamling, teckningar som med tunna linjer och heltäckande blyerts får oss att se och uppleva ytor, volymer, berättelser och känslor. Annika Gunnarsson är intendent för teckning och grafik.

Se visningen via MMV YouTube

Program hösten 2020

Här nedan kan du se de Tisdagsklubbar som vi livesänt under hösten.

Ann-Sofi Noring – på spaning efter den tid som flytt

Föredraget med Ann-Sofi Noring livesändes 29 september via YouTube. Se den här i efterhand.

Ylva Hillström om Giacometti – Ansikte mot ansikte

Föredraget med Ylva Hillström sändes 13 oktober. Se det här i efterhand.

Ylva Hillström om Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium

Föredraget livesändes 27 oktober, se det här i efterhand.

Gitte Ørskou om året som varit

Föredraget livesändes 1 december, se det här i efterhand.

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 6 december 2021