Vi vidtar åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Läs om vad som gäller inför ditt besök

Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår ett 20-tal konstkvällar där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Program hösten 2020

Ann-Sofi Noring – på spaning efter den tid som flytt

29 september kl. 17.00 OBS! TIDEN
Auditoriet, plan 2

När vice museichef Ann-Sofi Noring nu slutar på Moderna Museet efter 19 år blickar hon tillbaka på alla de händelser och konstnärer som präglat museet sedan hon började 2001. Vi får svar på frågor som: varför gick museet i exil vid 2000-talets början och hur myntades begreppet c/o? Vad blev resultatet av det andra önskemuseet och vad innebar Zon Moderna? När grundades Moderna Museet Malmö och på vilket vis blev Moderna Museet en drivande kraft för en större, inkluderande värld? Detta och mycket mer när vi nu summerar två decennier av Moderna Museets historia.

Samuel Girma om CinemAfrica

6 oktober kl 18.30
Auditoriet, plan 2

CinemAfrica är en ideell förening som grundades 1998 med syfte att lyfta fram kultur och människor från Afrika och den afrikanska diasporan. Detta görs genom en årlig filmfestival, månatlig filmklubb, branschevenemang och pedagogiska aktiviteter. CinemAfrica strävar efter att erbjuda svenska och nordiska publiker en nyanserad och aktuell bild av Afrika med hopp om att underhålla och aktivera. I år välkomnar CinemAfrica till en digital version av sin festival 1—12 oktober. Hela filmprogrammet hittar du på festivalscope.com, en online-plattform för streaming. Mitt under festivalen kommer CinemAfricas Samuel Girma till Tisdagsklubben för att berätta om verksamheten och årets festival.

Jo Widoff om Alberto Giacometti: Ansikte mot ansikte

13 oktober, kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Alberto Giacometti gick sin egen väg inom den europeiska modernismen, ständigt på jakt efter ett nytt bildspråk för skulpturen som ”verklighetens dubbelgångare”. I höstens stora utställning får du möta skulptur och måleri samt följa utvecklingen i Giacomettis konst, från postkubism och surrealism till efterkrigstidens realism, med särskild tonvikt på hans surrealistiska period. Livet igenom förde Alberto Giacometti också samtal med några av 1900-talets mest inflytelserika intellektuella såsom författarna Georges Bataille, Jean Genet och Samuel Beckett. Utställningen undersöker hur dessa samtal lämnat spår i Giacomettis konstnärskap. Curator Jo Widoff berättar om utställningen.

Matilda Olof-Ors om John Baldessari

20 oktober, kl 18.30
Auditoriet, plan 2

För första gången presenterades i år den Los Angeles-baserade konstnären John Baldessaris konstnärskap i större skala i Sverige. Genom att sammanföra det ofta oväntade i form av såväl ord som målningar, fotografier eller film stills har den amerikanske konstnären John Baldessari sedan 1960-talet skapat konceptuella verk som både ställer frågor om vad konst är och hur konst ser ut. Utställningens curator Matilda Olof-Ors presenterar utställningen och konstnärskapet under utställningens sista vecka.

Iris Müller-Westermann om Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium

27 oktober, kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium är årets stora, kritikerrosade utställning på Moderna Museet Malmö. Här visas över 230 verk, varav många av Hilma af Klints mest uppmärksammade som till exempel den enastående serien De tio största. Dessa ingår i Målningarna till templet som konstnären ansågs som sitt viktigaste projekt. Utställningen undersöker även konstnärens forskning om naturen och hur den synliga och osynliga världen är sammankopplade. Konstnärens egna reflektioner över sitt skapande och dess olika metoder berörs också i denna omfattande presentation. Utställningen och Hilma af Klints konstnärskap presenteras av museichef Iris Müller-Westermann.

Katarina Swanström om The Young Americans Project

3 november, kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Moderna Museets amerikanska vänförening The American Friends of Moderna Museet grundades 2007 och har sedan dess donerat flera betydande verk till museets samling. Vi får lära oss mer om denna amerikanska stiftelse, om olika donationsprojekt och vilka verk som donerats de senaste åren. Katarina Swanström, Head of Development på Moderna Museet, har varit med sedan start och berättar särskilt ingående om The Young Americans Project, som bland annat resulterat i den vackra skulpturen Corrugated av Simone Leigh som nu står i samlingsgången.

Teresa Hahr om Moderna Museets publikationer

10 november, kl. 18.30
Auditoriet, plan 2

Till varje större utställning på Moderna Museet publiceras en utställningskatalog. När utställningen gått ned är det katalogen som kan berätta om vilka verk som ingick och vilka tankar curatorn ville föra fram med utställningen. Katalogerna uppmärksammades stort redan tidigt i museets historia och flera av dessa är idag åtråvärda samlarobjekt. Den ambitiösa inställningen till formgivning och tryck som grundlades då präglar fortfarande arbetet med museets, ofta prisbelönta, utställningskataloger. Idag når vi också konstintresserade läsare och konstboksamlare genom museibutiker och bokhandlare världen över, tack vare samarbeten med internationella förlag. Teresa Hahr, publikationsansvarig sedan många år, berättar om kataloger då och nu utifrån några väl valda exempel.

Lea Porsager om sin utställning

17 november, kl. 18.30
Auditoriet, plan 2

Med ett konstnärskap som spänner över teman som mystik, feminism och vetenskap arbetar Lea Porsager med olika konstnärliga praktiker: hon är lika mycket en skulptör och en filmskapare som hon är författare och forskare. Lea Porsager har deltagit i utställningar som Documenta 13 (2012) och den 14:e Istanbul-biennalen (2015). 2018 invigdes hennes ”Gravitational Ripples” på Djurgården i Stockholm – ett jordkonstverk som skapats av Porsager med uppdraget att hedra de svenska offren för tsunamikatastrofen i Sydostasien. Utställningen är Lea Porsagers första stora separatutställning i Sverige och består helt av nya verk.

Le Paradis Fantastique – en evighetsmaskin?

24 november, kl. 18.30
Auditoriet, plan 2

Skulpturkonservator My Bundgaard arbetar med bevarandet av Niki de Saint Phalles och Jean Tinguelys skulpturgrupp Paradiset. För att vi ska kunna bevara Paradiset för framtida generationer har hon samlat kunskap om konstnärernas intentioner och dokumentation som visar skulpturernas ursprungliga utseende och rörelsemönster. Nytt spännande bild- och filmmaterial har hittats i olika arkiv. Genom bevarandet av ett av våra mest älskade (och hatade) konstverk lär vi oss mer om både verkets och Moderna Museets historia.

Gitte Ørskou om året som varit

1 december, kl. 18.30
Auditoriet, plan 2

Hösten sista Tisdagsklubb brukar av tradition blicka tillbaka på de förvärv som gjorts till samlingen under året. Det gångna året har på många vis varit ett extraordinärt år. De utmaningar Covid-19-pandemin förde med sig har lett till nya spännande sätt att skapa möten mellan konsten, publiken och museet på, men det har också påverkat hur museet tänkt kring förvärv då man valt att specifikt stödja svenska konstnärer med sina inköp. Överintendent Gitte Ørskou blickar tillbaka på året som varit och på de många förvärv och lärdomar som gjorts.

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 23 september 2020