Group 2
Air de Paris

Marcel Duchamp, Air de Paris (Pariserluft), 1919/1974 Donation 1965/1974 från Moderna Museets Vänner. Foto: Albin Dahlström © Succession Marcel Duchamp / Bildupphovsrätt 2016

Välkommen till våra konstkvällar!

I ditt medlemskap ingår 26 konstkvällar där vi fördjupar oss lite extra i aktuella konsthändelser och konstnärskap. Du har väl ett giltigt medlemskap?

Tisdagsklubben är vår programverksamhet med ateljébesök, konstnärssamtal och föreläsningar. Oftast är vi i Moderna Museets lokaler men ibland besöker vi andra intressanta konsthändelser och platser runt om i Stockholm.

Program hösten 2018

hangmenProjects: Anna Järvinen och Petra Lindholm

11 september kl 18.30
HangmenProjects, Ringvägen 86

Hangmen är ett företag specialiserat på konsthantering och utställningsproduktion. Sedan några år tillbaka driver de även utställningsrummet hangmenProjects på Södermalm. Det var där konstnärerna Anna Järvinen och Petra Lindholm först träffades och nu har de skapat verket Tur & Retur ihop vilket beskrivs som en experimentell tidsresa där något har väckts till liv och där sångerna, melodierna och samtalen utgör ett incitament till den konstnärliga gestaltningen. Vi träffar konstnärerna och HangmenProjects Stephen Mckenzie och Jenny Bergman.
hangmenprojects.com

John Peter Nilsson om Andy Warhol

18 september kl 18.30
På Moderna Museet i Stockholm, Auditoriet

I år är det 50 år sedan Andy Warhol hade sin första internationella museiutställning på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen Warhol 1968 är en utställning om denna utställning och det mottagandet den fick. Det är också en utställning som förklarar komplexiteten i Warhols konstnärskap utifrån brytpunkten 1968. På grund av det rådande vänsterklimatet förväntades utställningen att kritiseras som amerikansk propaganda men åsikterna bland landets konstkritiker kom att gå isär. Curator John Peter Nilsson berättar om utställningen och konstnärskapet.

Björn Norberg i Ulvhälls Hällar

25 september kl 18.30
Ulvhälls Hällar, Strängnäs

Den 9 maj öppnade Ulvhälls hällar – en ny konstpark i Strängnäs. Ambitionen är att visa några av Sveriges bästa samtida konstnärer i en vacker miljö intill Mälaren. Konst skapas direkt för parken och varje år kommer en tillfällig utställning att visas. Curator Björn Norberg möter oss i parken och visar konsten där och i den intilliggande Ulvhälls herrgård. Årets utställning innehåller verk av Alvaro Campo, Peter Hagdahl, Ulrika Sparre, Lundahl & Seitl, Ebba Bohlin, Cecilia Ömalm, Markus Bohm & Morgan Fredriksson, Mattias Bäcklin och Ulvhälls Ungdomsgrupp.
Föranmälan krävs. Begränsat antal platser. Anmäl dig till mmv@modernamuseet.se och ange ditt namn och medlemsnummer.
Gemensam bussfärd från Cityterminalen kl 16.30. Vi räknar med att vara tillbaka till Cityterminalen senast kl 20.30
ulvhallshallar.se

Index

2 oktober kl 18.30
Index Foundation, Kungsbrostrand 19

Index är sedan mer än 40 år tillbaka en av de mesta spännande experimentella konstinstitutionerna i landet. Tidigare i år tillträdde Marti Manen som ny direktör för institutionen. Han berättar för oss om planerna inför framtiden och presenterar den aktuella utställningen And Tomorrow And tillsammans med dess curator Bronwyn Bailey-Charteris. Utställningen har vuxit fram under flera års tid utifrån samtal med unga människor om bland annat ekologi, politik och teknisk utveckling utifrån begreppet ”framtider”.
Indexfoundation.se

NyMaterialism på Bonniers Konsthall

9 oktober kl 18.30
Bonniers Konsthall, Torsgatan 19

Höstens stora grupputställning på Bonniers Konsthall samlar tretton konstnärer som arbetar med textil, lera, trä och keramik där performativa aspekter av arbetet och arbetsprocessen i sig får stort utrymme i installationer och workshops. Utställningen uppmärksammar den samtida konstens ökade intresse för hantverk som metod och material och presenterar nya namn samt internationellt erkända konstnärer. Konsthallens chef Magnus af Petersens tar emot oss.

Iris Müller-Westermann om Rosemarie Trockel utställningen ”The Same Different”

16 oktober kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Rosemarie Trockel är en av vår tids mest mångfacetterade och egensinnade konstnärer. Hon har i sin konst sedan 1980-talet kritiskt granskat konsten, samhällsstrukturerna och könsrollerna med en analytisk skärpa och humor, samt en alldeles egen sinnlighet. I den här omfattande presentationen, som tar hela Turbinhallen i besittning, visas en rad nya verk som konstnären har producerat specifikt för utställningen tillsammans med ett urval ur Moderna Museets omfattande samling av Rosemarie Trockels verk. Museichef, tillika utställningens curator, Iris Müller-Westermann berättar om utställningen och konstnärskapet.

Konstnärssamtal med Christine Ödlund

23 oktober kl 18.30
I Modernautställningen 2018, plan 4
OBS! ändrat evenemang!  Om Visningsmagasinet inställt.

Träffa Christine Ödlund, en av konstnärerna i Modernautställningen 2018. Livets mysterier och tillvarons fördolda dimensioner genomsyrar hennes konstnärskap. Ödlund arbetar såväl med elektroakustisk musik som med måleri och installation och rör sig fritt mellan vetenskap och metafysik. I verket Elektroakustiska aspekter av människa och växt (2018) utgår hon från fysikern Nikola Teslas (1856-1943) idéer kring elektricitet och energier. Hans tankar har inte bara vunnit genklang i vetenskapens värld, utan också i ockulta kretsar. Installationen består av växter, ljud, video, ett antal nya skulpturer och målningar.

Catrin Lundqvist om Modernautställningen 2018

30 oktober kl 18.30
På Moderna Museet i Stockholm, Auditoriet

Årets Modernautställning presenterar närmare 40 konstnärer som på olika sätt är knutna till den svenska konstscenen. Resultatet är en utställning som med både svärta och innerlighet reflekterar över det svenska samhället, över en natur som inte längre är som den en gång var, och över en framtid som redan tycks ha börjat. Modernautställningen är ett storskaligt utställningsprojekt som Moderna Museet genomför vart fjärde år. Intendent Catrin Lundqvist ger oss en introduktion till utställningen och de medverkande konstnärskapen. Årets curatorer, Joa Ljungberg och Santiago Mostyn, kan du möta på Tisdagsklubben den 4 december.

Paula Modersohn-Becker och konstnärskolonin i Worpswede på Waldemarsudde

6 november kl 18.30
Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6, Djurgården

I Worpswede strax utanför Bremen grundades 1889 Tysklands mest kända konstnärskoloni. Här samlades ett antal konstnärer och författare som sökte både avskildhet och en konstnärsgemenskap. Kolonins mest kända konstnär är målaren Paula Modersohn-Becker som i sitt hemland Tyskland ses som en av modernismens förnyare. I utställningen, som innehåller ca 60 målningar och ett antal teckningar och grafiska blad, ges en unik möjlighet att upptäcka en för svensk publik i det närmaste helt okänd men mycket fascinerande bildvärld. Museichef Karin Sidén tar emot oss. Den trevliga restaurangenen och butiken håller extra öppet för oss vänner från kl 17. Där serveras både fika, mat och vin.

Nya Nationalmuseum

13 november kl 18.30
Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen

Äntligen har nationalmuseum efter fem års omfattande renovering återvänt till sitt hus på Blasieholmen. Ambitionen har varit att göra Friedrich August Stülers byggnad från 1866 till Sveriges modernaste museum. Vi träffar nytillträdda överintendent Susanna Pettersson som närmast kommer från Helsingfors där hon varit chef för Ateneum. Hon berättar om de genomgripande förändringar museet varit med om, de nya samlingspresentationerna och utställningarna samt om tankarna inför framtiden.

Daniel Birnbaum om årets nyförvärv

20 november kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Det har blivit en tradition att Överintendent Daniel Birnbaum varje höst presenterar ett urval av alla de förvärv som gjorts till museets samling under året. För sista gången får vi nu denna årsredovisning presenterad av Daniel som vid årsskiftet slutar på Moderna museet för att bli direktör för Acute Art i London.

Fredrik Liew om Einar Hylanders Miljöbygge

27 november kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Einar Hylanders miljöbygge är ett unikt allkonstverk som testamenterades till Moderna Museet 1989. Miljöbygget som var inhyst i konstnärens bostad på Narvavägen blev tvunget att evakueras efter att det tillfälliga bygglovet som krävdes för verksamheten gick ut tidigare i år. Under hösten evakueras lägenheten och konstverket flyttas ut. Intendent Fredrik Liew berättar om Einar Hylander, miljöbygget, evakueringen och arbetet med att bevara och presentera det platsspecifika konstverket i museets samling.

Joa Ljungberg och Santiago Mostyn om Modernautställningen 2018

4 december kl 18.30
Auditoriet, plan 2

Möt curatorerna Joa Ljungberg och Santiago Mostyn som berättar om arbetet inför 2018 års Modernautställning. De har genomfört mängder av ateljébesök runt om i Sverige, och även på andra platser. Fyra seminariedagar arrangerades också runt om i landet i samarbete med Malmö Konstmuseum, Göteborgs Konsthall, Bildmuseet i Umeå och Konstnärsnämnden/Iaspis i Stockholm, där ett 40-tal curatorer, forskare och museichefer bjöds in för att bidra med konstnärliga upptäckter och reflektioner kring viktiga tendenser i tiden.

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 17 oktober 2018