Berit Lindfeldt installationsvy Foto Åsa Lundén Moderna Museet

Skulpturpriset – K.A Linds hederspris

Vartannat år, sedan 1950, delar Klubb Moderna (Moderna Museets Vänner) ut ett skulpturpris till en aktiv svensk konstnär. Prissumman på 300 000 kronor gör det till ett av de största konstnärspriserna i Sverige. Priset instiftades av textilkonstnärinnan Sigrid Lind för att hedra minnet av hennes föräldrar, Karl August och Kristina Amalia Lind.

På årsmötet beslutade styrelsen för Moderna Museets Vänner/Klubb Moderna att skjuta på utdelningen av Skulpturpriset – K.A. Linds hederspris. Vi återkommer med vidare information om pristagare och utdelning av priset.

Årets jury

Per-Anders Ovin, ordförande Klubb Moderna
Asrin Haidari – intendent för svensk och nordisk konst från 1974, Moderna Museet
Mats Stjernstedt – chef Malmö Konsthall
Lina Bjerneld – konstnär, professor i fri konst med inriktning måleri/teckning, Kungl. Konsthögskolan
Valerie Kyeyune Backström – författare och kritiker

Sigrid Lind – skulptörernas vän

Skulpturpriset – K. A. Linds hederspris instiftades 1945 av textilkonstnären Sigrid Lind till sina föräldrars minne. Priset är idag ett av Sveriges största konstpriser. Men vem var denna konstvän som testamenterade bort sin förmögenhet till glädje för behövande skulptörer? En titt i vännernas arkiv ger några av svaren…

Läs hela texten av Ulf Eriksson, intendent vid Förmedling på Moderna Museet, i Bulletinen Nr 2 2013.

BERIT LINDFELDT – 2021 ÅRS SKULPTURPRISTAGARE

Berit Lindfeldt, född 1946 i Stockholm och verksam Göteborg, är utbildad vid Konstindustriskolan 1966-71 och Valands konstskola 1972-77. Hon har haft flertalet utställningar både utomlands och i Sverige. Bland de senare utställningarna märks ”Tillvarons kant” på Liljevalchs 2014, ”Insidor och Utkanter” på Konstakademien 2020, ”Barmark” på Elastic Rural 2021 och ”Värme/Energi” på Kummelholmen 2021.

I november 2021 mottog Berit Lindfeldt Skultpturpriset och i samband med detta visades en utställning på Moderna Museet i Stockholm.

Berit Lindfeldt, mottagare av Skulpturpriset 2021. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet

Publicerad 20 oktober 2015 · Uppdaterad 2 oktober 2023