Christer Strömholm, 1998 Hasselblad Center, Göteborg © Joakim Strömholm

Christer Strömholm biografi

Christer Strömholm är en av de stora personligheterna inom svensk fotohistoria. Han föddes i Stockholm och kom via grafiken in på fotografin. De tidiga 1950-talsbilderna består av hårt svartvita kompositioner. När han senare periodvis bodde i Paris tar gatufotografiet alltmer över och han fotograferade då bland annat sina berömda porträtt av de transsexuella vid Place Blanche.

Strömholm har inspirerat generationer av svenska fotografer men det var genom utställningen ”9 sekunder av mitt liv” på Moderna Museet 1986 som han blev känd för den breda publiken.

”Det är konsten att SE som är utgångspunkten för allt skapande, sen har varje yrke sin speciella matematik och sina materialbegränsningar” Christer Strömholm, ur ”Opinions about the modern photography”, Subjektive Fotografie. Intenational Exhibition of Modern Photography Organised by the Photoraphic Section of the Schule für Kunst und Handwerk, Saarbrücken, 1951, s. 43.

Utan titel, 1963
Christer Strömholm, Los Angeles, USA,1963  © Christer Strömholm/ Bildverksamheten Strömholm

Utan titel, Los Angeles 1963
Christer Strömholm, Los Angeles, USA, 1963 © Christer Strömholm/ Bildverksamheten Strömholm

Utan titel
Christer Strömholm, Los Angeles, USA, 1963 © Christer Strömholm/ Bildverksamheten Strömholm

Utan titel
Christer Strömholm, Gina och Nana, Paris, 1960-69 © Christer Strömholm/ Bildverksamheten Strömholm

Utan titel
Christer Strömholm, Los Angeles, USA, 1963 © Christer Strömholm/ Bildverksamheten Strömholm

Biografi Christer Strömholm

1918

Christer Strömholm föddes den 22 juli i Stockholm. Fadern Fredrik Strömholm, var yrkesofficer och familjen flyttade ofta mellan olika orter i Sverige som Eksjö, Lidingö, Boden och Stockholm. Modern, Lizzie, kom ursprungligen från Göteborg.

1934

Fadern begick självmord.

1935

Avslutade sina gymnasiestudier på Enskilda gymnasiet som då låg på Nybrogatan i Stockholm, dit han flyttat från Nya Elementar vid Hötorget. Reste under sommaren till Morungen i Tyskland som utbytesstudent för att studera tyska.

1936–39

Deltog som frivillig i spanska inbördeskriget och genomförde två uppdrag som kurir.

1937

Reste till Dresden och studerade konst för professor Waldemar Winkler, men lämnade snart Tyskland för att resa till Prag, sedan vidare till Paris. Där kom han i kontakt med den svenske konstnären Dick Beer, som blev hans läromästare. De reste tillsammans i södra Frankrike och Christer Strömholm fick undervisning både i konsthistoria och i konstnärliga tekniker. Studerade även måleri på Académie André Lhote i Paris under detta år.

1938

Återvände till Sverige och studerade måleri för Otte Sköld och Isaac Grünewald i Stockholm. Studerade konst i Florens och Rom.

1939

Reste till Monte Carlo, Marseille, Paris och Tunis, men begav sig hem till Sverige i samband med andra världskrigets utbrott. Gjorde sin militärtjänstgöring vid Göta livgardes pansarkompani i Stockholm.

1940

Deltog i pansarvärnet som frivillig i finska vinterkriget vid Sallafronten.

1940–45

Deltog i den norska motståndståndsrörelsen mot den tyska ockupationen. Bildade en frivillig jägarkår ”Grupp Conny” tillsammans med Conny Andersson, en kamrat från pansarvärnet i Finland.

1942

Tjänstgjorde inom den norska motståndsrörelsen, kurirtjänsten, i Stockholm fram till 1945.

1944–45

Gift med Ellen Bergman (f. Lundström).

1945

Dekorerades med norska Krigsdeltagarmedaljen vid en ceremoni på Norges ambassad i Stockholm.

1946–51

Gift med Dagny Lamm (f. Andersson).

1946–56

Bosatte sig i Paris och skrev in sig vid Konstakademien – Académie des Beaux-Arts. Där gjorde han bland annat en serie konstnärsporträtt. Studerade också i Italien vid konstakademierna i Florens och Faenza. Tog artistnamnet Christer Christian.

1946–48

Reste till Atlasbergen och Kartago i Nordafrika, för Etnografiska Museet i Stockholm.

1947

Gick målarskolan på rue de la Grande Chaumière i Paris under vinterhalvåret. Joakim Strömholm föddes, Christer Strömholms och Dagny Lamms son. Han började fotografera redan i tonåren och är i dag yrkesverksam som fotograf.

1948

Fortsatte med konststudier på Académie Libre i Paris och senare under året för professor Lennart Rodhe i Stockholm.

1949–54

Blev medlem i den tyska gruppen Fotoform, ledd av Dr. Otto Steinert i Saarbrücken, Tyskland. Deltog i utställningar med andra medlemmar av Fotoform i Europa och USA. Kom i slutet av 1940-talet via grafiken in på fotografin.

1951–54

Gift med Inga Dyrssen-Ayers (f. Svedberg)

1955

Studerade oljemålning och grafik för professor Ottone Rosai på Konstakademin i Florens.

1956

Gjorde dokumentärfilmen Ansikten i skugga tillsammans med Peter Weiss. Filmen handlade om stamgästerna på de gamla ölkaféerna i Gamla stan, Stockholm. Christer Strömholm arbetade som fotograf och fångade gästerna med en dold 16-mm filmkamera. Övertog fotoundervisningen på en kvällskurs vid Kursverksamheten vid Stockholms högskola. Kursen som från början avsåg fotografisk formgivning utvecklades av Christer Strömholm och Tor-Ivan Odulf till en treårig yrkesutbildning.

1956–64

Fotograferade de transexuella kring Place Blanche i Paris.

1957–68

Gift med Anna-Clara Krusenberg. Hon arbetade som flygvärdinna vid SAS och kunde ibland ta med sin man på flygresor runt jorden utan större kostnader.

1958

Arbetade som reseledare på buss hos Scandinavian Touring fram till 1961. Han reste med turister från Malmö över Paris till Madrid, Valencia, Barcelona och tillbaka hem igen. Under tiden som reseledare tog han en mängd bilder. Började fotografera på allvar och företog de närmaste åren flera fotografiska resor.

1959

Jakob Strömholm föddes, Christer och Anna-Clara Strömholms son. Han arbetar idag som arkitekt. Reste till Palma de Mallorca, Spanien.

1961

Reste till Tokyo.

1962–1972

Arbetade som rektor på Fotoskolan i Stockholm. Utbildningens fokus låg på reportagefotografi och dokumentärfilm. Fotoskolan, som drevs i ytterligare två år efter att Christer Strömholm lämnat skolan, utexaminerade 1228 yrkesfotografer och filmare under åren 1962-74.

1963

Reste till Hiroshima i Japan, till Calcutta, Indien, Nairobi, Kenya och till Los Angeles i USA.

1965

Reste till New York. Utställningen Till minnet av mig själv visades på Galerie Observatorium i Stockholm.

1966

Mottog Agfa-Gevaerts arbetsstipendium. Utställningen Dödsbilder visades på Galerie Observatorium.

1967

Boken Poste Restante publicerades. 2004 blev den utnämnd av en internationell jury till en av världens 175 främsta fotoböcker.

1968–78

Levde tillsammans med konstnären Angelica Julner.

1970–78

Återvände återigen till Paris och bosatte sig där i samband med att Fotoskolan upphörde. Delade sin tid mellan Paris och huset, en före detta ruin, i Fox-Amphoux i Provence.

1976–77

Arbetade med en svit färgpolaroidbilder i storformat.

1978

Utställningen Privata bilder visades på galleri Camera Obscura i Gamla stan, Stockholm. Detta var den första retrospektiva utställningen av hans bilder. Träffade skådespelerskan Ingalill Rydberg som han levde nära med fram till sin död, först som sambo i nio år och sedan som granne och vän.

1979

Mottog tidningen FOTOs ”Stora fotografpriset” i kategorin subjektiv fotografi.

1981

Fick en stroke, men återhämtade sig efter en tid.

1982

Tilldelades statlig inkomstgaranti för bildkonstnärer. Utställningen Privata bilder II, en uppföljare till succén med första utställningen, visades på galleri Camera Obscura.

1986

Den retrospektiva utställningen 9 sekunder av mitt liv, fotografier 1939-86 visades på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen sågs av omkring 40 000 besökare.

1993

Blev av regeringen utnämnd till professor i fotografi.

1993–1997

Arbetade med boken Kloka ord, en samling visdomsord och arbetsanteckningar.

1998

Tilldelades 1997 års internationella Hasselbladspris. Utställningen Christer Strömholm. 1997 års Hasselbladspristagare visades på Hasselblad Center i Göteborg.

2002

Christer Strömholm avled den 11 januari.

Utställningen Christer Strömholm 1918-2002. On verra bien visades på Färgfabriken i Stockholm. Den turnerade i Sverige och sedan vidare till Tyskland och Frankrike.

Mer om utställningen