Uppslag i Nelly Beckers efterlämnade anteckningshäfte, 1925

Aris Fioretos

Atlas

25.10 2019 – 2.2 2020

Stockholm

I ”Atlas”, ett laboratorium till bok, levandegörs en parallellvärld intill förväxling lik vår egen. Svävande mellan fiktion och kulturhistoria möter du texternas universum i en utställning med samma namn. Aris Fioretos är författaren bakom boken som ligger till grund för utställningen som du hittar i Pontus Hulténs visningsmagasin.

Allt började med en dödsannons. En dag upptäckte Aris Fioretos att en arkivarie på Medicinalstyrelsen gått bort i hög ålder och utan anhöriga. Han skulle inte ha lagt Iris Frosts namn på minnet om det inte liknat ett han givit en bifigur i sin första roman. Nyfiken kontaktade han tidningen och fick numret till personen som satt in annonsen. När de möttes visade sig livet överträffa dikten. Den avlidna hade inte bara läst hans romaner om hjärnans, könets och hjärtats roll för den människosyn som växer fram under början av 1900-talet, utan även kommenterat dem.

Installationsbild ”Aris Fioretos: Atlas”, 2019. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

Utställningen är en blandning av dokumentation och fiktion

Aris Fioretos nya bok ”Atlas” är en blandform av essä och fiktion. De tre tidigare böckerna, ”Irma”, ”Sanningen om Sascha Knisch”, ”Nelly B:s hjärta”, är romaner som bottnar i historiska fakta fram till 1933. De tre personerna är förbundna med varandra men är också självständiga – liksom organen i kroppen. Stockholm som plats är en viktig utgångspunkt för berättelsen, som handlar mycket om medicin och samhällsomvälvningar. Utställningen är som ett kabinett där ett tjugotal av affekttillstånden gestaltas i en arkitekturmodell med utskurna figurer. Modellen/bordet är i tre delar som är koordinerade med de tre kvinnliga huvudpersonerna.

Vad händer när litteraturen får en tredje dimension? Utställningen ”Atlas” utgår från den nya boken med samma namn, där Fioretos spårar framväxten av en modern människosyn under decennierna kring 1900. Tillsammans med gewerkdesign, Berlin, och ljudkonstnären Peter Imig har Aris Fioretos fångat ”människans hela lidandeshistoria” i 24 scener. Lika mycket bok som utställning erbjuder ”Atlas” inblickar i vad litteraturens mest kända läkare (dr Frankenstein) en gång kallade ”min smutsiga skapelses verkstad”.

Författare: Aris Fioretos
Design och produktion: gewerkdesign, Berlin: Katarina Erben, Jens Imig, Takaya Kobayashi och Birgit Schlegel
Ljudkonstnär: Peter Imig

Ansvarig intendent på Moderna Museet: Annika Gunnarsson

Öppettider ”Aris Fioretos: Atlas” i Pontus Hulténs visningsmagasin

Utställningen är stängd på torsdagar. Då är visningsmagasinet endast öppet för forskarbesök. Alla andra dagar följer visningsmagasinet museets öppettider.  Fri entré, ingen föranmälan.

Öppettider Pontus Hulténs Visningsmagasin

Tisdag: 10–20
Onsdag: 10–18
Torsdag: endast öppet för bokade forskarbesök
Fredag: 10–20
Lördag: 11–18
Söndag: 11–18
Måndag: stängt

Museets öppettider

Programserie

Till utställningen hör en programserie med samtal, föreläsning och filmvisning. Vid tre tillfällen får du chansen att gräva djupare i några av de frågeställningar och teman som finns i utställningen.

Atlas

Vernissage och panelsamtal. Fredag 25 oktober 2019, kl 17–20.

Själens biologi

Föreläsning. Tisdag 12 november 2019, kl 18–19.

Not Straight Out of Germany

Föreläsning och filmvisning. Tisdag 26 november 2019, kl 18–19.

Läs mer: Atlas, Själens biologi och Not Straight Out of Germany

Utställningen visas i Pontus Hulténs visningsmagasin på plan 2

Karta över Moderna Museet

Bilder

Tre gracer, ca 1925. Vykort. I privat ägo
Mussla (pandora inaequivalvis)
Balleteuse. Illustration i Magnus Hirschfeld och Max Tilke, Der erotische Verkleidungstreib. Illustrierter Teil, Leipzig: Spohr, 1912, tablå XXXV
Kamferflaska från 1920-talet. Sammlung Schlegel, Berlin