Group 2

Anders Petersen , Ramona. Ur serien Café Lehmitz, 1967–1970/1986 © Anders Petersen

Åter till verkligheten

Fotografi ur Moderna Museets samling

9.5 2009 – 20.9 2009

Stockholm

Utställningen innehåller drygt 300 fotografier från 1970-talet av ett åttiotal, i huvudsak amerikanska och svenska fotografer. Den ger oss inblick i en rad verkligheter, personligheter och berättelser om livet och konsten. Fotograferna i utställningen är representanter för den klassiska svartvita fotografin, men de har utvecklat olika sätt att uttrycka sig.

I utställningen presenteras större kollektioner av fotograferna Larry Clark, Ann Christine Eek, Ralph Gibson, Paul Hill, Walter Hirsch, Kenneth Josephson, Chris Killip, Eva Klasson, Duane Michals, Bill Owens, Hasse Persson, Anders Petersen, Milton Rogovin, Melissa Shook, Antanas Sutkus och Arthur Tress. Övriga fotografer finns representerade med ett mindre antal bilder. Därtill visas ett litet urval av bilder av betydelsefulla föregångare i fotohistorien till denna grupp av fotografer.

Leif Wigh, fotointendent på Moderna Museet 1977–2004, både träffade och introducerade i Europa några av de numera legendariska amerikanska fotograferna som är aktuella i utställningen. Men det var inte alltid lätt att hitta dem… När tiden står stilla

Curator: Anna Tellgren
Assisterande intendent: Jo Widoff
Fotografikonservator: Håkan Petersson
Utställningsarkitekt: Torsten Livion

Bilder

Athur Tress, Mother and son, Princeton, 1967 © Arthur Tress
Christer Strömholm/
Shinohara, Hiroshima, ca 1961
© Christer Strömholm/Bildverksamheten Strömholm

Mer om utställningen