Untitled, Providence, Rhode Island

Francesca Woodman, Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-76 © Woodman Family Foundation / Artists Rights Society (ARS), New York

Francesca Woodman

Francesca Woodman föddes in i en konstnärsfamilj i Denver, Colorado den 3 april 1958. Hennes mamma Betty var skulptör, pappa George målare och fotograf och brodern Charlie videokonstnär.

Italien

Tidigt reste familjen till Italien där de bodde i Florens ett år mellan 1965 och 1966. De återvände sedan hem till Boulder, Colorado och Woodman fortsatte sin skolgång. Under 1968 köpte föräldrarna en lantgård i Antella utanför Florens där de kom att tillbringa somrarna. Italien, det italienska språket, italiensk kultur och konsthistoria var återkommande inspirationskällor för Francesca Woodman.

Providence

Woodman började fotografera i tonåren och hade gått några konstkurser innan hon 1975 flyttade till Providence för att studera vid Rhode Island School of Design, RISD. Skolan är en av de äldsta konstskolorna i USA, och en av hennes lärare var den kände fotografen Aaron Siskind. Under studietiden bodde hon i sin ateljé i ett industriområde, där många av hennes bilder tillkom. Mellan 1977 och 1978 vistades Francesca Woodman ett år i Rom med stöd av ett stipendium från skolan. Hösten 1978 tog hon sin examen (BFA) och visade serien Swan Song (1978) i avgångsutställningen på skolans galleri Woods-Gerry Gallery.

New York

Några månader senare, i januari 1979, flyttade Woodman till New York där hon bodde på flera olika adresser medan hon sökte arbete. Sommaren tillbringades tillsammans med pojkvännen Benjamin Moore i Stanwood, Washington. Under det följande året ställde hon ut sina arbeten på ett antal mindre gallerier och hon prövade också nya tekniker, som diazotyper i storformat och färgbilder. Sommaren 1980 var hon stipendiat vid MacDowell Colony i Petersborough, New Hampshire och arbetade då bland annat med en serie bilder där hon undersökte relationen mellan sin kropp och naturen. I början av 1981 publicerades hennes artist’s book Some Disordered Interior Geometries, av förlaget Synapse Press i Philadelphia. Boken var en av sju anteckningsböcker med inklistrade fotografier som hon arbetade med från 1976 och framåt. Den 19 januari 1981 tog Francesca Woodman sitt liv.

Tidigare utställningar

Den första större utställningen med Francesca Woodmans fotografier producerades av Ann Gabhart i samarbete med Rosalind Krauss 1986 för Wellesley College Museum. Därefter turnerade den i USA på olika universitetsmuseer. Den första europeiska utställningen organiserades 1992 av Shedhalle i Zürich och Westfälischer Kunstverein i Münster och visades våren 1993 på Finlands Fotografiska Museum i Kabelfabriken i Helsingfors. På vägen dit stannade den till på Kulturhuset i Stockholm i två månader. Kritikern Lars O Eriksson skrev i Dagens Nyheter att utställningen kanske var den viktigaste som fanns att se just då i huvudstaden. Fram till idag har ett femtiotal separatutställningar visats med Woodmans fotografi i Europa och USA.

Mer om utställningen