Louise Bourgeois N.Y.C., 1998

Louise Bourgeois N.Y.C., 1998 Foto: Mathias Johansson

Biografi Louise Bourgeois

Louise Bourgeois föddes i Frankrike där hon studerade konst hos en rad olika konstnärer, däribland Othon Friesz, André Lhote och Fernand Léger. Hon flyttade till New York 1938 och där inledde hon sin karriär som konstnär.

Från den senare hälften av 1940-talet började hon skapa halvt abstrakta skulpturer som bar en prägel av den sena surrealismen. Den rörelsen var fortfarande livaktig i New York, dit många konstnärer hade drivits av kriget, däribland Max Ernst, Yves Tanguy, Joan Miró och Marcel Duchamp. Bourgeois kände dem alla personligen. Samtidigt var hon en medlem av den spirande abstrakta expressionismen i New York.

Louise Bourgeois internationella genombrott kom med hennes retrospektiv på Museum of Modern Art i New York 1982. Vid det laget var Bourgeois 71 år gammal. Hon har själv kommenterat detta:

(…) ingenting skyddar en som anonymiteten. Detta har för övrigt varit historien om min karriär. Under många år, lyckligtvis, såldes inte mina verk vare sig för profit eller av något annat skäl. Och jag var mycket produktiv eftersom ingen försökte kopiera mitt alfabet. (…) Min image förblev min egen, och det är jag väldigt tacksam för. Jag arbetade i fred i fyrtio år.

Biografi

1911 Louise Bourgeois föds den 25 december i Paris som andra barnet av tre. Familjen driver en firma som restaurerar och säljer bildvävnader och antikviteter från medeltiden och renässansen.

1922 Sadie Gordon Richmond anställs som engelsklärarinna för barnen. Hon blir faderns älskarinna och lever med familjen i nästan ett årtionde.

1930-tal Bourgeois reser bland annat till Skandinavien och Sovjetunionen.

1932 Modern dör. Bourgeois börjar efter studentexamen studera rymdgeometri och differentialkalkyl vid Sorbonne.

1933 Drabbas av depression. Överger matematikstudierna och börjar studera konst. Under de följande åren går hon som elev hos olika konstnärer i Montparnasse och Montmartre.

1937–38 Studerar konst vid École des Beaux-Arts och konsthistoria vid École du Louvre. Arbetar också som guide på Louvren.

1938 Gifter sig med den amerikanske konsthistorikern Robert Goldwater och flyttar kort därefter till New York. Fokuserar till en början på måleri och grafik.

1940–41 Tar emot adoptivsonen Michel från Frankrike 1940. Ett par månader senare föds Jean-Louis och året därpå Alain. Flyttar till en lägenhet i den så kallade Stuyvesant-bygganden. Gör träskulpturer på taket.

1942–50 Ställer ut i både grupp- och separatutställningar i New York. Börjar arbeta med skulptur under mitten av 1940- talet.

1940- och -50-tal Möter många framstående personer inom konstvärlden. Lider av sömnlöshet och upptäcker tecknandets terapeutiska egenskaper.

1951 Fadern dör. Bourgeois lider av depression och börjar gå i psykoanalys hösten 1951 vilket hon fortsätter med fram till 1985.

1960-tal Experimenterar med organiska former och mindre stabila material som plast, latex och gummi. Undervisar i konst på flera olika skolor. Flyttar till västra 20:e gatan, där hon kommer att vara bosatt fram till sin död.

1964 Första soloutställningen på elva år. Presenterar en rad nya verk i gips och latex.

1970-talet Deltar i den feministiska debatten. Fortsätter att undervisa i konst. Visar sina verk på flera utställningar.

1973 Maken Robert Goldwater dör.

1980-tal Tilldelas flera betydande priser och utmärkelser för sitt konstnärskap och blir invald i olika akademier. Skaffar en ateljé i Brooklyn där hon får möjlighet att arbeta i mycket större skala. Jerry Gorovoy blir Louise Bourgeois assistent och arbetar med henne fram till hennes död.

1982 Louise Bourgeois: Retrospective öppnar på Museum of Modern Art i New York. Utställningen är den första retrospektiva utställning museet ägnar en kvinnlig konstnär.

1990 Sonen Michel avlider.

1990-tal Fortsätter att tilldelas olika utmärkelser för sin konst. Börjar skapa sina monumentala spindlar och rumsliga celler. Har stora utställningar både i USA och i Europa, bland annat på Venedigbiennalen 1993.

2000-talet Deltar i en rad olika utställningar runt om i världen och får många prestigefyllda uppdrag, bland annat att göra invigningsinstallationen i turbinhallen på det nya Tate Gallery of Modern Art i London.

2010 Louise Bourgeois dör den 31 maj.

Mer om utställningen